Džo se posle presude predomislio, sad ne bi vikao "Za dom spremni" već nešto drugo...

 • Autor: Darko Mitrović

 • 04. februar 2019.

 • 12:07

 • Izvor: Sportske.net, jutarnji.hr

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ipak, nije odustao od svoje borbe...

Džo se posle presude predomislio, sad ne bi vikao
Foto: EPA/ANTONIO BAT
Preneli smo pre nekoliko dana da je ''slučaj Šimunić'' dobio epilog na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Sud je odbacio Šimunićevu tužbu protiv Hrvatske gde je prethodno bio kažnjen zbog uzvikivanja ustaškog slogana ''Za dom spremni'' posle utakmice baraža za Svetsko prvenstvo u Brazilu, odigrane u novembru 2013. na ''Maksimiru'' protiv Islanda.

Takođe, njega je kaznila i FIFA sa 30 hiljada franaka i zabranom igranja deset reprezentativnih utakmica, pa je njegova reprezentativna karijera tada okončana.

''Šimunić je kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao biti svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati'', navedeno je, između ostalog, u obrazloženju presude suda u Strazburu.

Posle svega, Josip Šimunić se oglasio u intervjuu za ''Jutarnji list'', gde nije krio svoje razočaranje zbog ovakve odluke.

''Osoba sam koja veruje i poštuje institucije i državni i društveni poredak i sistem. Nakon presuda hrvatskih sudova obratio sam se Evropskom sudu verujući da će moći bez opterećenja sagledati moje argumente.

Nažalost, moja se očekivanja nisu ispunila. Normalno da sam razočaran.

Razlog zbog čega sam išao na sud u Strazbur je taj to što sam osećao da su mi ljudska prava prekršena. Ja sam rođen i odgojen u drugačijem pravnom sistemu u odnosu na evropski.

I dalje će ostati osećaj moje povređenosti ljudskih prava propisan međunarodnim, tj. UN-ovim deklaracijama i rezolucijama'', istakao je Šimunić i otkrio da je stekao utisak kako je sud u Strazburu pod uticajem nacionalnih sudova.

''Da sam zadovoljan odlukama hrvatskih sudova, ne bih se žalio Evropskom sudu kao važnom pravnom autoritetu u Evropi'', naglašava Šimunić.

On dalje poručuje da neće odustati, da će pokušati ''pravdu'' da traži na nekom drugom mestu.

''Videćemo jesmo li iskoristili sve pravne lekove. Sigurno je da se neću umoriti tražeći pravednost, ma kako izgledale pravne presude. Duboko verujem da nisam imao nameru nikoga povrediti i iz toga proizlazi moja pravna odlučnost'', smatra Šimunić i naglašava da je njegova pravna borba, ''borba za čast''.

Bio je začuđen što je sve izazvalo toliko negativnih reakcija, ali iako ne odustaje od svoje pravne borbe, Šimunić ipak priznaje da danas ne bi uzvikivao ustaški slogan, već nešto drugo.

Međutim, utisak je da i dalje ne razume, ili ne želi da razume u čemu je pravi problem, imajući u vidu poređenja koja je napravio.

''Imajući u vidu kontekst i sve što se zbilo, danas bih vikao 'Hrvatska, Hrvatska'. Za mene je Hrvatska svetinja i vrednost bez presedana. Moja ljubav prema domovini je velika. Morate znati da sam odgojen u drugom sistemu vrednosti.

Kada sam se ja rodio, vi ste bili u Jugoslaviji i pevali “Hej, Slaveni”. Naravno da i to razumem, a ne osuđujem. Moja je himna uvek bila “Lijepa naša”. Ja nisam živeo i radio u komunizmu. Moj odgoj je Hrvatska. Josip Šimunić ceni različitosti i odgojen je u interkulturalnosti.

Delio je radost i suze sa svojim prijateljima svih nacija. Sa svima sam bio u sjajnim odnosima. Ali, od svega na svetu najviše voli porodicu i Hrvatsku. Je li to greh? Ako jeste, ja ću taj teret nositi dok sam živ'', zaključio je Šimunić.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari