Dovoljna je bila jedna fotografija, za Murinjov posao tog leta!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 17.05.2020.
22:02
Izvor: Sportske.net

Sjajna priča jednog od najboljih napadača u ovom veku.

EPA/MATTEO BAZZI
EPA/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Možda znate ili ste zaboravili, nije zgoreg da vas podsetimo, ali Samjuel Eto je jedini igrač u istoriji koji je osvojio dve triplete u nizu, sa dva različita kluba!

Leta 2008. godine, Pep Gvardiola je želeo da ga se reši kao i Ronaldinja i Deka, ali je Kamerunac odbio da ode, pa je Katalonac kreirao jedan od najubitačnijih napada - Mesi, Anri, Eto. Zajedno su postigli ravno sto golova - Mesi 38, Eto 36 i Anri 26 i osvojili sva tri trofeja, a Kamerunac je na tom putu postigao i pogodak u finalu Lige šampiona protiv Mančester Junajteda u Rimu (2:0).

Ono što nije uspeo leta 2008. godine, Gvardioli je pošlo za rukom 2009, kada je, ispostaviće se, "častio" Murinja, a u svoj tim uneo razdor. Barselona je dala Etoa i čak 46 miliona evra za transfer Zlatana Ibrahimovića!

Samjuel Eto je u intervjuu za Gazeta delo Sport, otkrio kako ga je Murinjo jednom porukom ubedio da prihvati ovu trampu.

"Bilo je veoma jednostavno, samo mi je poslao fotografiju Interovog dresa sa brojem 9 i napisao 'tvoj je, čeka samo tebe', i to je bilo sve", prisetio se Eto i nastavio:

"Nakon toga, sledeću poruku poslao mi je Marko Materaci koji mi samo napisao 'dođi i osvojićemo sve'. Nisam imao njegov broj, pa sam pitao Albertinijev da li je njegov. Bio je Materacijev i tako nešto mi se nikada nije dogodilo. Ta poruka je, uz Murinjovu, prelomila da donesem odluku i donela mi jedno divno prijateljstvo", ispričao je Eto.

Murinjo i Eto

Istoriju je ispisao odmah po dolasku u Inter - Murinjo je napravio strašan takmičarski tim, koji svakako nije bio po imenima najzvučniji, ali je znao da pobedi svakog. I gle čuda - i Barselonu i to u polufinalu Lige šampiona. Inter je slavio 3:1 na Đuzepe Meaci, u revanšu je Barsa pobedila samo 1:0, a u finalu je Murinjov tim nadigrao Bajern Minhen i golovima Dijega Milita osvojio LŠ. Upravo je Sami Eto održao kratak govor pre istorijskog finala na stadionu Santjago Bernabeu.

"Nisam mnogo dužio, samo sam im poručio 'finala se igraju da bi se u njima slavilo. Poginućemo da vratimo pehar u Milano, ili ćemo poginuti pokušavajući da ga osvojimo. Hajde da ga ponesemo sa nama'",
zaključio je Samjuel Eto.

Kada smo već kod te 2010. godine, prisetićemo se i da je Žoze Murinjo odmah po završetku finala, briznuo u plač i zagrljaj baš sa Markom Materacijem, sa kojim je zajedno sudelovao u dolasku Samjuela Etoa. Tada je već znao da će u Madridu i ostati, pošto nije mogao opet da odbije Real i Florentina Pereza.

A Inter?

Samjuel Eto je još jednom pokazao da nikada nije i neće zaboraviti Žozea Murinja. Portugalca je nasledio Rafael Benitez, koji je želeo takođe da "žrtvuje" Etoa na levom krilu, jer je centralni napadač bio Dijego Milito, ali tada je usledio sjajan odgovor Kameruca:

"A ne, ne, ne... na levom boku sam igrao samo za Murinja"...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke