Dobra ili loša odluka - UEFA objasnila VAR koji je uplakao Pariz!

Autor: Stefan Matić
petak 08.03.2019.
14:21
Izvor: Sportske.net

Spekulacije i suprostavljena mišljenja obeležile minule utakmice Lige šampiona.

Epa/Jean-Christophe Bott
Epa/Jean-Christophe Bott

Povezane vesti

UEFA je učinila hrabru odluku i već od ove sezone implementirala VAR na početku eliminacione faze najelitinijeg takmičenja u Evropi.

Međutim, susreti Porto - Roma i PSŽ - Mančester Junajted su, hteli ili ne, upravo obeleženi nejasnoćama i kontorverznim odlukama  - nešto što je VAR tehnologija trebalo da iskoreni.

Tako da se povodom Rašfordovog penala u nadoknadi drugog poluvremena na "Parku Prinčeva" posle velikog pritiska oglasila i sama UEFA kako bi objasnila dosuđeni penal koji je omogućio Englezima da izbace favorizovane Francuze.

"Budući da sudija nije prepoznao incident tokom "žive" igre zatražen je pregled situacije na samom terenu."

"Posle gledanja ponovljenog snimka, sudija je potvrdio da putanja lopte nije bila kratka tako da se nije moglo predvideti gde će lopta završiti. Ruka defanzivca nije bila uz telo, što samo telo čini većim koje za posledicu zaustavlja loptu u svojoj putanji ka golu. Sudija, je skladno tome, dodelio penal", stoji u saopštenju UEFA komisije.

Videćemo kako će ovakvo saopštenje prihvatiti Parižani, koji su direktno oštećeni prilikom donošenja ove odluke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

25 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
kalcit
Sunday, 10.03.2019
11:42

Sami su si krivi.Dva autogola jedan od starca Bufona.

avatar
Аполо
Friday, 08.03.2019
21:59

Penal cist ko suza. Ono zbog cega su parizani ljuti jeste sto nije proslo ono "to se ne svira na ovakvim utakmicama" ili "to se ne svira u nadoknadi vremena". Sustina VAR-a jeste da pomogne da se donesu ispravne odluke za one situacije koje sudija ne moze da vidi/proceni. Na snimku se jasno vidi da je igrac PSG podigao ruku i da ga je lopta pogodila u kaznenom prostoru, dakle penal. E sad sto PSG nije mogao da pobedi podmladjenu ekipu MU, to je problem koji moraju interno da rese a ne da mi ostali slusamo kuknjavu u medijima.

avatar
Mirjevac
Friday, 08.03.2019
16:07

Penal nije bio, vec su oni korumpirani slovenci sve zavrsili, kao sto je slovenac predsednik UEF-e zavrsavao za real vec nekoliko puta! Tako da su sad slovenci udvoje sve to zavrsili, kako predsednik UEF-e slovenac, tako i sudija slovenac, su dobili velike pare do M. Junajteda! A ujedno su se ovi iz UEF-e i FIF-e osvetili arapima iz PSZ za ono sto ga nisu mogli kazniti za kkupovinu previse igraca gde su povredili ferplej finansije! UEF-a i FIF-a su tuzili PSZ ali gazda od PSZ je angazovao naj jace advokate sveta i reko je UEF-i i FIF-i da ga nikad nece moci osude niti da ga dobiju na sudu vec ce se sve to odugovlaci desetinama i desetinama godin, i onda su UEF-a i FIF-a odustali od tuzbe, zato se sad one svete arapima i PSZ! I sad isto se vodi postupak kontrole o ferplej finansiranju i kkupovini igraca PSZ i isto tako ce da zavrsi kkao i prosli put! Zato se UEF-a i FIF-a svete arapima! Penal nije bio zato sto je ruka preko 70 % bila uz telo, ko neveruje neka proveri!

avatar
MRX
Friday, 08.03.2019
16:25

previse teorije zagovora, opusti se mali

avatar
Deki.Stankovic.5
Friday, 08.03.2019
18:01

Kakvih 70 posto ne lupetaj gluposti ili je uz telo ili nije,sta sad ima i pravilo 70 posto uz telo nije penal ,60 posto jeste???Penal je cist kao suza,sledeci put ce drugacije da ulazi u blok!

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Friday, 08.03.2019
16:02
avatar
nenadnenad1234
Friday, 08.03.2019
16:01

Ljudi jednostavno treba da shvate da VAR tehnologija ne moze da dovede sudjenje do savrsenstva. I dalje ce postojati odluke koje su 50:50 i to je cista sudijsko uverenje i tu ce uvek "ostecena" strana da se zali.
Fudbal, nije tenis, gde se VAR (teniskim zargonom Celendz) koristi da se gleda dal je lopta u autu, ili ne. Isto tako i u odbojci, gde se koristi za aut, i za proveru "pecanja" (ne znam dal se koristi i kod prestupa).
To su sportovi (tenis i odbojka) gde video tehnologija "garantuje" fer igru, jer se zna sta je aut, sta je prestup,... dok kod fudbala uvek ce postojati ono ALI kad su faulovi u pitanju i igranje rukom.

avatar
Stretford END 1878
Friday, 08.03.2019
15:32

Cemu zalba na odluku? Da su bili bolji dobili bi 3:0 ovako oko penala se bune, sedi kuci pisi cek na jos milijardu pa osvoji jos jednu titulu Francuske.

avatar
Živkovic
Friday, 08.03.2019
15:29
avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Friday, 08.03.2019
15:27

Nameru nije imao, ali, lopta je isla u okvir gola. Treba napraviti tehnologiju koja ce u ovakvim situacijama precizno izracunati i pokazati gde bi lopta zavrsila da nije bilo ruke mada sam poprilicno siguran da tako nesto postoji. Naravno, onaj drugi deo (reakciju golmana) je nemoguce do tancina predvideti.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 08.03.2019
15:50

"Ruka defanzivca nije bila uz telo, što samo telo čini većim..." mislim da je problem u ovom. Naravno, taj nesretni 'defanzivac' nije bas mogao da skoci sa rukama uz tijelo, ali to se podvodi pod "nije imao srece". Odluka je sasvim ispravna, ako tako iskusan sudija nakon snimka kaze da je penal nema razloga da mu ne vjerujemo. Bito je da on vidi situaciju. Slicno se nesto desilo i u utakmici izmedju Napolija i Juventusa skoro...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Friday, 08.03.2019
16:51

Da, povecavaju se obim i zapremina, secam se kad sam Kostajnici cz (sada je nesto ljut na mene hahaha) isto to pisao (da ne kazem objasnjavao) posle jedne utakmice Partizana na JNA...

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Friday, 08.03.2019
16:03

Silazna pitanja u košarci, kriv si, ćao..