Derbi Beča – Sećanje na velike dane

Autor: Milovan Longinov
nedelja 29.11.2020.
13:55
Izvor: Sportske.net

Danas igraju Austrija i Rapid...

Povezane vesti

Većina Austrijanaca će reći „Viner debi“, mi ga znamo kao „bečki“, ovo nije zemlja fudbala, ali jedna od kolevki jeste bila. Jer, rivalstvo Rapida i Austrije traje od vremena KundK monarhije, tačnije od 1911. Ova dva kluba su od tada članovi austrijske elite i kada se sve sabere jedino su dva škotska derbija, Old Firm i sudar Hibsa i Hartsa u Edinburgu, dugovečniji, tačnije igrano je više utakmica.

Istorijski, oba kluba dolaze iz 13. distrikta, ali se Austrija pomerila na jug grada, dok je Rapid izgradio novi stadion, ali ostao na zapadu.

Uglavnom, jug Beča navija za „Ljubičaste“ koji su osnovani kao klub buržoazije i više srednje klase dok je Rapid okupljao radnike. I jedni i drugi imaju dosta navijača i u drugim delovima zemlje. Rapid je i dan-danas kao spomen na svoju tradiciju u rukama navijača, dok je Austrija dobila većinskog vlasnika.

Prve utakmice u austrougarskoj prestonici obuhvatale su i First Vijenu, kao i Admiru, koje i danas postoje, ali sever Beča nikada nije bio fudbalsko mesto, posle Drugog Svetskog Rata. Austrija i Rapid, odnosno njihovo rivalstvo je opstalo, animozitet je čak i za nefudbalsku zemlju kakva je austrija ogroman, a neki od originalnih rivala, recimo Admira, napustili su grad i preselili se u Modling južno od Beča.

Nije nikakvo čudo da se derbiji završavaju nasiljem, pogotovo do ove decenije kada su mere bezbednosti povećane jer se 2011. desio prekid, navijači Rapida su upali na teren što je zgrozilo Austriju.

baner

„Zeleni“ imaju više pobeda, njihovi navijači će vam reći da su prvih pet godina postojanja tukli Austriju gde su ih videli, „Ljubičasti“ su dobili prvi meč tek nakon Prvog Svetskog Rata.

Samo osamdesetih i devedesetih je Austrija bila dominantna i smanjila razliku, u ovom veku imaju samo tri titule, poslednju 2013.

Igrali su i finale KPK, rasturio ih je moćni Anderleht.

Rapid je bez krune 13 godina, ima osam titula više od najvećeg rivala, ali znate i sami oba kluba su u senci Red Bulovog Salcburga. Rapid, mada oni to ne vode u svojoj istoriji ima osvojen nemački kup posle nacističkog Anšlusa iz 1938. Dva puta su igrali finale KPK, jednom ih je tukao Everton, drugi put PSŽ sredini devedesetih.

baner

Jasno da su bečki rivali daleko od stare slave, ovi timovi bili su uz Čehe i Mađare ključ fudbalske igre u Evropi pre Drugog Svetskog Rata, a austrijski treneri su napravili velike pomake, ne samo taktičke, već su preuzeli primat od Engleza u Italiji i njihov rad je rezultitao sa dva SP za „Azure“.

Ali, sve to je prošlost, i sećanja na Uga Mejsla, jevrejskog bankara rođenog u Češkoj koji je stvorio austrijski Vunder tim i bio jedan od osnivač srednjevropskog Mitropa kupa koji je preteča današnjih evropskih takmičenja.

Čovek od papira, kako su zvali Marijasa Sindelara bio je velika zvezda tog vremena, igrao je za Austriju, kao i Ernst Ocvirk poslednji veliki austrijski napadač posle rata, on je bio glavni protagonista pet titula „Ljubičastih“.

Stariji se sećaju najveće Rapidove legende Hansa Krankla koji je postao i kult u Barsi. On je bio pravi razbijač i simbol Rapidove igre, Austrija je uvek insistirala na tehnici, rival na snazi, kao posledici radničkog porekla.

Za vikend igraće 335. put, čudesna brojka, „Viner“ će na proleće proslaviti 110 godina postojanja.

baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke