Decenija dokaza - kako je propao gospodin "Posebni"

Autor: Milovan Longinov
utorak 10.03.2020.
23:00
Izvor: Sportske.net

Žoze Murinjo - bleda senka nekadašnjeg šampiona. Decenija dokaza je tu...

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

I desetu godinu u nizu, od kako je poslednji put podigao ušati pehar, Žoze Murinjo je razočarao u Ligi šampiona. Istina, u poziciji u kojoj je Totenhem bio u dvomeču sa Lajpcigom, teško da bi i Maurisio Poketino i neko treći uspeo da izvuče više od ove ekipe.

Ipak, Murinjo je i doveden da bi podigao ekipu iz pepela, a ispostavlja se da ju je samo još dublje zakopao. U ovom trenutku, od kako je preuzeo Totenhem, samo je Aston Vila (42), od svih premijerligaških timova, primila više golova u svim takmičenjima od ekipe Žozea Murinja. Nekada ga je krasilo što ume da "namesti" svoje daleko slabije timove i granitnom odbranom i posebnom taktikom pobedi, a po čemu je danas Žoze Murinjo - Poseban?

Svedoci smo da je Žoze pomalo ofucan, otrcan, nezanimljiv i da njegove reči više nemaju onu oštricu kojom seče sve naslovnice širom sveta. Ukratko - izgubio je "ono nešto" što ga je i činilo tako posebnim. Liga šampiona nije merilo toga, eliminacija od Lajpciga samo je povod da se još jednom prisetimo kako je Murinjo od Posebnog postao jedan sasvim Obični, predvidivi i "zastareli" trener.

No, kako je i sam više puta rekao da je Liga šampiona merilo, a da ju je on osvojio sa Portom i Interom, vredi podsetiti se šta je tokom poslednje decenije uradio u elitnom takmičenju.

Od velikog finala na "Bernabeu", kada je Inter pobedio Bajern Minhen rezultatom 2:0, Žoze je u konstantnom padu. Vezao je tri polufinala sa Real Madridom i jedno sa Čelsijem. 

Baner

2010/11

Čuvena godina, Barselona i Real Madrid i njihov poslednji susret u Ligi šampiona. Barselona je slavila u Madridu rezultatom 2:0, ona utakmica kada je Pepe dobio crveni, a Mesi spakovao dva komada. U revanšu je bilo 1:1, Barsa je u finalu, Murinjo ispada kukajući na suđenje.

Mesi vs Real MAdrid 2011

2011/12


Žoze je bio nikad bliži finalu, ovaj put je ispao na penale od Bajern Minhena. Oba tima slavila su po 2:1, a u penal seriji bolji su bili Bavarci. Ako se sećate, tada je Serhio Ramos bio jedan od tragičara, poslao je loptu par metara preko prečke...

2012/13


Još jedan bolan poraz u polufinalu u režiji Jirgena Klopa. Robert Levandovski je šokirao ceo svet, postigao je četiri gola u pobedi Borusije Dortmund nad Realom rezultatom 4:1. Istina, Real je u revanšu slavio 2:0 i bio blizu senzacije, ali je Klopov tim u finalu, Murinjo opet ispada.

Levandovski VS Real Madrid

2013/14

Veliki povratak Žozea Murinja na Stamford Bridž, koji se nadao novom iskoraku u Ligi šampiona, posle titule 2012. godine. Ipak, u polufinalu, nakon 0:0 u Madridu sa Atletikom, tim Dijega Simeonea je u revanšu šokirao Čelsi i slavio sa 3:1. Tada je najbolju noć u karijeri imao Dijego Košta koji je sam razbio Murinjov tim i tako "kupio" svoj tranfer upravo u Čelsi.


2014/15 i 2015/16

Potom je PSŽ dva puta zaredom izbacio Čelsi u osmini finala. Nakon 1:1 u prvom meču u Parizu, u kom je strelac bio Bane Ivanović, usledio je najluđi revanš ikada. Čelsi je u 81. minutu pogodio za 1:0 preko Kejhila, ali je u 86. David Luiz odveo meč u produžetke. Azar je pogodio u prvom za 2:1, ali je potom Tijago Silva pogodio u 114. minutu za 2:2 i Čelsi opet ispada.

Naredne sezone, isti scenario, PSŽ je ovaj put mnogo lakše prošao dalje, pošto je u oba meča slavio rezultatom 2:1.

Baner

2016/17

U sezoni 2016/17, nije igrao u Ligi šampiona, ali je Murinjo predvodio Junajted do trofeja u Ligi Evrope i tako se vratio u elitno takmičenje posle godinu i po dana. U finalu, Junajted je pobedio Ajaks sa 2:0.

2017/18

Mnogi su očekivali da će Murinjo sa Junajtedom napraviti neko iznenađenje u Evropi, jer je činjenica da je velikan iz Mančestera u tom trenutku bio autsajder - nešto što je oduvek odgovaralo Portugalcu.

Ipak, usledio je novi šok u osmini finala. Sevilja je posle 0:0 na svom stadionu, šokirala Junajted na "Teatru snova" i pobedom od 2:1 otišla dalje. Heroj je bio Ben-Jeder. Murinjo je opet luzer, nikad gori dvomeč Junajteda u Evropi, mnogi su govorili tada...

Visam Ben Jeder

2018/19

U svojoj poslednjoj sezoni u Junajtedu, Murinjo je prošao grupu zajedno sa Juventusom, ali je u decembru mesecu dobio otkaz pa nije ni imao priliku da vodi svoj tim protiv Pari Sen Žermena. Parižane je u osmini finala nekim čudom izbacio Ole Gunar Solskjer, ali je Junajted u narednoj rundi ispao od Barselone.

2019/20

Da je kojim slučajem Murinjo bio od početka sezone na klupi, pitanje je da li bi Totenhem bio u osmini finala. No, u grupi sa Crvenom zvezdom, Olimpijakosom i Bajern Minhenom, Murinjo je na klupi sedeo samo na dva meča. U pobedi nad Olimpijakosom (4:2) i porazu od Bajern Minhena (3:1), da bi u osmini finala doživeo debakl od Lajpciga, bez datog gola i sa čak četiri u mreži...

Ako je Liga šampiona merilo, Žoze je odavno izgubio svoju meru, a ostaje veliko pitanje da li će naredne sezone uopšte uspeti da se domogne elitnog takmičenja...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NajveciZvezdasIkad
Wednesday, 11.03.2020
14:32

Ovo mu je poslednji klub u PL (osim ako ne nađe neki klub u kome je vlasnik mentalno zaostala osoba). Niko, nikad, niti će neko ikad više da URADI jevrejina iz Totenhema za ovoliku lovu (oko20. 000.000,00€ godišnje) . Totenhem bi ovako igrao (u stvari sigurno bar malo bolje) i da ga trenira Recko iz Dinama-Vranje ili Stefanović iz Napretka , i sigurno nebi igrači igrali onako bedno i izgubili 3:0 u Lajpcig, i to za 100 puta manju platu.
Posle sinoć ne izjave da bi svi igrači sa klupe Lajpciga sinoć igrali u njegovom timu, očekujem da Ga igrači Totenhema izmlate na jednom od treninga u narednih 7-10 dana.

avatar
Stratford
Wednesday, 11.03.2020
09:00

I te 2012. nije Ramos bio tragičar nego Mourinho koji je počeo zatvarati utakmicu kad je Real imao 2:0 i šamarao Bayern po terenu iz kontri.

avatar
Jagger86
Wednesday, 11.03.2020
08:57

Murinho će biti i ostati legenda. Ima rezultate, ima karijeru, ali ubio ga je ego. Prosto se nije prilagodio novim generacijama, tvrdoglav je, forsira i dalje njegove zamisli i to više ne prolazi. On se neće promeniti i to je ok, samo treba malo da spusti loptu i pronadje neki klub da vodi bez pritiska.Možda se vrati na nivo stare slave, ima znanje, samo treba da sputa ego i da shvati da nije više mladić i da je davno bila 2010 god.

avatar
Mak-Juventino
Wednesday, 11.03.2020
01:17

The Has-been-One

avatar
RealisticChelseaFan
Wednesday, 11.03.2020
00:27

Murinjo se nije prilagodio danasnjem fudbalu, zato i nema uspeha. Ne samo da se nije prilagodio, nego vise ne ume da komunicira sa svojim igracima. Prosto je neverovatno da covek izadje u medije i upire prstom u igrace. To se radi u cetiri oka iza zatvorenih vrata. U Celsiju i Interu je svoje igrace tretirao kao malo vode na dlanu i zbog toga je imao pozitivnu atmosferu u timu, dok je vec u Realu poceo da gubi konce. Sto se tice taktike, Murinjo je uvek igrao fudbal sa jakom defanzivom (to nije isto sto i bunker), ali su takodje njegovi timovi uvek bili opasni u napadu, posebno iz kontri. Od poslednje sezone u Celsiju je iz nekog razloga poceo da igra jalovo i krajnje neefikasan fudbal. To se nastavilo u Junajtedu, a ni u Totenhemu ne bi bilo mnogo drugacije da ima zdrave igrace.

avatar
Nikola RED_DEVIL
Wednesday, 11.03.2020
00:21

Šta vam je ljudi, povređeno mu je pola prvog tima, šta može bolje da napravi?

avatar
Zoran Pinjatic
Wednesday, 11.03.2020
06:41

U tekstu se navodi 10 godina u nazad kako propada, a ne ovo sad sa Totenhemom

avatar
Goran Stanojkov
Wednesday, 11.03.2020
00:17

A onda Jos petards na Nou Kamp 5-0 kada je zaboravio Sako na terenu I iskljucili ga da gleda utakmicu iz hotels kakve je traume sve doziveo ako Neko zna da mi objasni kojeg je igraca Mourinjo iz njegove skole trenirao I postao veliki igrac samo jedan