Da se kladimo, ovih pet stvari niste znali o "Boginji" Atalanti!

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 17.12.2019.
12:24
Izvor: Sportske.net

Atalanta je u modi, Bergamo živi najlepše trenutke svoje istorije...

EPA-EFE/TIZIANO MANZONI
EPA-EFE/TIZIANO MANZONI

Povezane vesti

Atalanta je hit, izgubili su prve tri utakmice u Ligi šampiona, ne igraju na svojoj tvrđavi, ali su uspeli da se pobedom u Donjecku u poslednjem kolu domognu osmine finala.

Žive najbolje trenutke svoje istorije, "Dea", kraljica provincije je pobrala simpatije neutralnih, igraju najlepši fudbal godinama, a ovo su pet stvari koje niste znali o "Orobićima".

Prvo, oni su osnovani kao sportsko društvo 1907. i fudbal im je bio najmanje bitan, u Bergamu su se posvetili mnogo više gimnastici, atletici, mačevanju i plivanju. Bili su toliko dobri da su na dva izdanja Olimpijskih Igara, 2012. i narednom 2020. imali troje sportista.

Fudbalski klub je bio u senci, čak su morali da prodaju igralište 1917. pa je sportsko društvo razmišljalo da ugasi fudbalsku sekciju. Ali, bratstvo sportista je položilo ispit, oni imućniji iz drugih sekcija su skupljali novac i spasili fudbalere.

U tom dobu Atalanta je imala posle Prvog Svetskog Rata samo devet igrača i dva golmana, jedan od čuvara mreže, izvesni Angarano je prihvatio da bude štoper i danas ga posmatraju kao prvu klupsku legendu.

Atalanta je krajem osamdesetih ušla u istoriju fudbala, kao drugoligaš koji je najdalje stigao u evro-kupovima. Ispali su 1987. ali su izborili KPK i igrali polufinale. Predvodio ih je čuveni Emilijano Mondoniko, izbacio ih je Mehelen koji je osvojio trofej dobivši u finalu Ajaks.

Te godine su uspeli da se vrate u elitu, tada su četiri tima ulazila u Seriju A, a Atalanta je bila četvrta, imala je bod više od Katancara od koga su izgubili pretposlednje kolo, kod kuće, ali su uspeli da dobiju u Mesini poslednjeg dana sezone i da se nekako vrate u elitu.

Poznato vam je da imaju sjajnu omladinsku školu, najbolju u Italiji, ali malo ko zna da su bili na korak da dovedu Pola Pogbu iz Francuske i Džejmsa Rodrigeza iz Kolumbije. Dolazak Pogbe su dogovorili sa Juventusom 2012. kako bi Francuz imao minutažu, ali je Rajola bio protiv jer je verovao da Pogba ima kvalitet da igra za Juve od samog početka, i nije se prevario.

Što se Džejmsa Rodrigeza tiče on je pre deset godina, kada je bio omladinac u Banfildu želeo da dođe u Bergamu, klupska legenda Karlo Osto je predložio klubu, nisu reagovali, pa se Porto godinu dana kasnije dokopao Kolumbijca.

U svakom slučaju, sjajna Atalanta privlači mnogo pažnje, a ovo je naša priča o klubu...

Ne propustite