Da nije grešaka sudija, Milan tek peti?!

  • Autor: Boris Jovanović

  • 10. maj 2013.

  • 09:02

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Sudijske greške su sastavni deo igre, ali nigde valjda kao u Italiji arbitri nisu tako pod lupom i nigde ne postoji toliko pritužbi na suđenje...

Da nije grešaka sudija, Milan tek peti?!
U Italiji je često "moviola" važnija od same igre, mnogi smatraju da su Seriju A baš ovakve analize, ali i kalćopoli, odnosno kako kažu navijači Juventusa "farsopoli", bacili ovako nisko.

Razmišljalo se jedno vreme da se odustane od "moviole", neke televizije su to učinile, ali onim najvećima tako nešto nije padalo na pamet. "Moviola" je za one koji ne znaju analiziranje sporne situacije koja se pušta usporeno, iz više uglova i o kojoj sud daju bivši arbitri.

Naravno, zanemaruje se da sudija stvari vidi u realnom vremenu i iz jednog ugla, no ova praksa opstaje, pa je suđenje najčešća tema nedeljom uveče u masi emisija posvećenih fudbalu.

Ove sezone je bilo grešaka, Juventusu je priznat neregularan gol protiv Intera, ali su izgubili pa ionako nije bilo važno, šampion je bio "umešan" i u duelu u Kataniji, kada su sudije prvo priznale, pa poništile gol "Slonova". No, sa druge strane je Juve poražen iz izmišljenog penala na "San Siru", grešaka je bilo u prvom "Derbiju dela Madonina", ali i manjim mečevima.

Jedan od najpoznatiji sajtova specijalizovanih za fudbal, "Kalćomerkato" objavljuje svake nedelje tabelu koja bi bila prava da sudije ne greše. Naravno, ovakve stvari su potpuno nerealne i zasnovane na proceni "eksperata" koji i sami ponekad nakon odgledanog snimka ne uspevaju da se usaglase oko toga da li je sudija pogrešio.

Šampion se ne bi menjao, Juventus je sa greškama i bez njih ubedljivo prvi, mada bi imao tri boda manje, 83 umesto 86. Zanimljivo "Bjankoneri" bi imali još veću prednost u odnosu na Napoli, kome je prema mišljenju stručnjaka "poklonjeno" čak sedam bodova, iako su Napolitanci među prvima kada sopstvenu grešku treba pripisati sudiji. Partenopei bi imali 68, umesto 75 bodova.

Veliki gubitnik je Fiorentina, oni bi imali bod manje nego sada, 64, ali bi bili na trećem mestu, blizu kvalifikacija za Ligu šampiona. Romu su sudije zakinule za dva boda, imala bi 60, umesto 58 i bila četvrta.

Milan je dobitnik, oni su na korak od kvalifikacija za Ligu šampiona, a prema ovoj računici bi bili tek peti. Prema mišljenju "Kalćomerkata" sudijske greške su im donele ni manje ni više nego 11 bodova. Iza njih bi ostao Inter koji je imao silne pritužbe na suđenje, ali analiza je došla do toga da su u plusu jedan bod...

Iz lige bi ispali Peskara i Sijena, ovi prvi su već u Seriji B, drugi veoma blizu, ali su od grešaka profitirali Kjevo i Samp, koji bi na tabeli bili ispod Palerma i Đenove dva tima koji se bore za spas.

Ovako bi izgledala tabela, u zagradi je stvarni broj bodova.

1. Juventus 83 (86)
2. Napoli 68 (75)
3. Fiorentina 64 (65)
4. Roma 60 (58)
5. Milan 57 (68)
6. Inter 54 (53)
7. Udineze 54 (60)
...
15. Đenova 37 (36)
16. Palermo 35 (32)
17. Sampdorija 34 (39)
18. Kjevo 34 (43)
19. Sijena 32 (30)
20. Peskara 25 (22)
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari