Da ne poveruješ? Znate li ko je najviše zaradio od prodaja igrača?

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 10.11.2016.
10:57
Izvor: Sportske.net

Ne, nije Porto, nije ni u top 3, ovo je top 10 lista klubova koji su najviše naplatili od transfera. Kako su potrošili taj novac je druga priča...

BETA/AP Photo/Francisco Seco
BETA/AP Photo/Francisco Seco

Povezane vesti

Istraživanje CIES dalo je neke iznenađujuće rezultate kada su prihodi od prodaje igrača u pitanju.

Naime, uvreženo mišljenje da je recimo Porto prodao igrače za najviše novca u ovoj deceniji, od januara 2010. nije tačno.

Ima nekih iznenađujućih podataka, a ovo je lista top 10, krećemo od poslednjeg mesta.

10. Čelsi (360 miliona)

I pored velikih kupovina, kada se sve sabere, Čelsi je od prodaja zaradio oko 360 miliona evra

Počelo je prodajom Žirkova koji se nije snašao, Anžiju za oko 15 miliona, za onda je Murinjo prethodnih godina rasčistio stvari.

Tako je David Luiz koji se sada vratio, postavio svetski rekord za defanzivce, 60 miliona evra je za njega platio PSŽ. Otišli su De Brajne za više od 30, još je veći bio transfer Lukakua u Everton, a Andre Širle se vratio u Nemačku.

Čelsi je podsetimo prodao Kinezima Ramireša za blizu 30 miliona, Felipea Luisa vratio u Atletiko (i izgubio novac na tom poslu), a Čeh je otišao u Arsenal za oko 12 miliona evra. Prisetimo se da je u kasu "Plavaca" stigao i novac od Rome koja je Salaha platila 15 miliona evra, čime je Čelsi vratio uloženo...

9. Real Madrid (370 miliona)


Najveći transfer bio je odlazak Di Marije za više od 70 miliona evra, ali Perez je prodao i Ozila Arsenalu, zatim Moratu Juventusu za 20 miliona, da bi aktivirao klauzulu i vratio ga za 10 više. Blizu 40 miliona u kasu je uneo Iguain otišavši u Napoli, Hese je prodat Pari Sen Žermenu za oko 25 miliona. Jasno, Real je potrošio više, ali ukupno su prodali igrače za 370 miliona evra.

8. Roma (375 miliona)

Oni baš dobro prodaju, od Lamele za 35, preko Markinjoša koji je otišao u PSŽ za 30, a doveden je za 3 miliona evra. Naplatili su Benatiju Bajernu 28, Romanjolija Milanu 25, očigledno da im dobro ide sa štoperima.

I to nije sve, Pjanić je otišao u Juve za oko 32 miliona, a Žervinjo se preselio u Kinu za oko 18 miliona evra.

7. Totenhem (376 miliona)


Za njihovog predsednika Levija kažu da je tvrd pregovarač, ali od Bejla za 110 miliona, preko Tauzenda, Mejsona, Čedlija za oko 45 zbirno, pa Paulinja u Kinu za 15, Sigurdsona za 12 Svonsiju, i ne zaboravimo Modrića za više od 30 Realu. E sad, oni su trošili mnogo, bilo je velikih promašaja poput Soldada na kome su izgubili oko 15 miliona (plaćen 30) i još nekih igrača.

6. Atletiko Madrid (382 miliona)


Naravno, od kada je došao Simeone i osvojio titulu, prvu u 18 godina, manje prodaju, više ulažu. Ali, recimo 2011. su prodali Aguera za 45 miliona Sitiju, pa De Heu Junajtedu za više od 20. Zatim je dva leta kasnije, rekordnih 60 miliona Monako platio Falkaoa, a više od 40 za njegovog naslednika Koštu je inkasirano od Čelsija. Martineza su doveli za 40, za toliko ga i prodali Kinezima, a Barsi su Ardu Turana prodali za oko 35 miliona evra. Jasno, od kada je "Ćolo" tu, više ulažu, ali Grizmana su recimo platili 25, prodaće ga za 100 miliona koliko je klauzula.

5. Porto (388 miliona)


Oni prodaju sjajno, a kupuju jeftinije, pa kada se pogleda odnos uloženog i zarade, sigurno su najbolji. Ali, ovo je lista prodaja, možemo da nabrojimo, Falkao, Mutinjo, Hulk, Mangala za 42 miliona što je potez veka, Fernando (Čelsi) Džekson Martinez, od štopera su Bruna Alveša početkom decenije prodali Zenitu za 25 miliona, sa Rusima sjajno posluju...

Najveći transfer? Umalo da zaboravimo, Džejms Rodrigez Monaku, za oko 45 miliona evra.

4. Benfika (421 milion)

Nas je ovaj podatak začudio, poslednja u nizu prodaja je Renato Sančez za blizu 40 miliona Bajernu, a to je i rekordni transfer. Ali, Benfika je prodala više igrača od Portoa, za manji novac, no prisetimo se da je Di Marija otišao u Real za blizu 40, da su prodali Davida Luiza i Ramireša Čelsiju, da je Koentrao otišao za 30, da je Vitsel isto toliko koštao Zenit, a pomenućemo jasno i Nemanju Matića koji se vratio u Čelsi. Za one ostale, manje poznate, koji su takođe odlazili ovde nemamo vremena, da pobrojimo Gajtana, Andre Gomeša, Kansela, Lazara Markovića, Oblaka koji je najskuplje plaćeni golman u istoriji Primere...

3. Juventus (422 miliona)

Dovode za džabe, prodaju papreno. Nije samo Pogba za svetski rekord, Juve je prodao Zazu i Ogbonu za oko 40 miliona Vest Hemu, Vidala za 40 Bajernu, sve su to igrači koji su ih manje koštali. Na Morati su zaradili 10, na Pereiri oko 5 kada su ga prodali Votfordu, vratili su novac od Krasića, Dijega koji se nisu snašli. Izgubili su na Felipe Melu, bilo je još promašaja poput Martineza iz Katanije, ali Pirla, Pogbu, Barzaljija, Evru, Ljorentea doveli su ili besplatno ili za siću, Teveza su platili ispod cene, Kuadrado im drugu sezonu igra na pozajmicu, većini igrača je skočila cena. U svakom slučaju, to je razlog što posluju pozitivno, što je za druge klubove u Italiji, nezamislivo.

2. Valensija (432 miliona)

Zanimljivo, najveća prodaja je letošnja, Škordan Mustafi i to oko 40 miliona. Ali, blizu je recimo transfer Vilje u Barsu, dok im je Mata doneo manje, oko 30 miliona. Ali, prisetimo se, "Los Ches" su prodali Albu Barsi, koja ga je svojevremeno otpisala jer je suviše nizak. Hajde da pomenemo prodaju Soldada Totenhemu, pa Matjea Barsi, koja im je sjajan kupac, odvela je Alkasera i Andre Gomeša prošlog leta. Dodajmo i da je Otamendi otišao u Siti za blizu 40 miliona, Valensija je očigledno odličan prodavac.

1. Liverpul (460 miliona)

Iznenađeni?

Ne bi trebalo da budete. Nije samo Suarez u pitanju, on im je doneo više od 80 miliona. Ali, setite se da su Toresa prodali za 60, Meirelesa za 15, takođe Čelsiju. Problem je što su taj novac loše trošili, doveli Endija Kerola, promašili sa Akvilanijem. Prodaliu su Šelvija, Dauninga, Jaga Aspasa, uspeli da spasu veći deo novca za Bentekea.

Klop je pustio i Ajba za blizu 18 miliona, "Velškog Pirla", Džoa Alena za oko 15, pa je Nemac napunio kasu Redsa.

Kada pogledate kako stvari stoje, Liverpul je u minusu za svo ovo vreme od transfera oko 200 miliona.

Najveći trošadžija je Siti koji je dao na transfer više od milijarde, iza njih su Čelsi, Junajted, PSŽ, Barselona, Liverpul, Real, Juve, Roma i Inter, to je top 10. Slede Atletiko, Arsenal, Totenhem, Napoli, Bajern, Monako, Volfsburg, Valensija, Dortmund i Milan, no to je već neka druga priča...

Ne propustite

Komentari

43 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Lord Bobinhoo!
Friday, 11.11.2016
02:40

Dosli smo do zakljucka da Barselona vise trosi od Reala.:D

avatar
Lord Bobinhoo!
Friday, 11.11.2016
02:39

Dosli smo da zakljucka da Barsa vise trosi od Reala :D

avatar
HHadzimontagic
Thursday, 10.11.2016
20:01

Pisite sta hocete, Porto je klub koji zaradjuje najvise od prodaje igraca, a ovi sto ulazu stotine miliona pa posle prodaju, te ne racunaj te.

avatar
MSSZRMK
Thursday, 10.11.2016
22:14

Samo sto malo ide Portu od tih para.

avatar
Doki Daki
Thursday, 10.11.2016
16:43

Nije samo stvar u prodaji, već i u kupovini. Džabe prodaš za 1 milion, a kupiš za 10.

avatar
Cataphract
Thursday, 10.11.2016
15:17

ne zaboravimo i prodaju sterlinga.

avatar
knezLFC
Thursday, 10.11.2016
14:07

a pa zar nije trebao biti manchester junajted ubedljivo prvi. ipak su oni doveli ibrahimovica, pogbu i mektarijana pa su trebali zaraditi puno od prodaje njihovih gaca i carapa. mora da je taj sto je racunao pogresio. zar nije receno da su ibrahimoviceve gace zaradile toliko da su od tih para kupili pogbu a od pogbinih gaca su trebali jos vise da zarade.

avatar
Alex DeLarge
Thursday, 10.11.2016
16:01

Nije on pogresio u racunjanju, nego tebi slabo ide citanje... Zarade od TRANSFERA, ne ukupnog prihoda po svim osnovama... Pazi, zabrinjavajuce je za Liverpul sto se nalazi prvi na ovoj listi. To samo znaci da nisu dovoljno sposobni da zadrze najbolje igrace. Obrati malo paznju na listu, i razmisli o njenim implikacijama.

avatar
knezLFC
Thursday, 10.11.2016
17:29

ma skapirao sam ja teks vec se sprdam sa junajtedom i pojedinim ovde strucnjacima sta su sve govorili kad je pogba dosao za 100 miliona.

avatar
LavJasin
Thursday, 10.11.2016
13:58

Odlican tekst.

avatar
Al(a)din
Thursday, 10.11.2016
13:53

Ja pomislih dinamo zagreb

avatar
kvopl
Thursday, 10.11.2016
13:46

Sitija ovde nema nigdje, a u ovoj drugoj stavci je na prvom mjestu... Sto put kazem ni jednog od ovih fudbalera ni trenera ne bi bilo da Arapi nisu preuzeli ovaj klub, sad bi Siti bio na polovini tabele ili ko zna mozda negdje i dalje... Pratila je nas vecina Siti dok nije bilo Arapa, pa sjecate li se kakvi su fudbaleri igrali za ovaj klub...? I kakvi su fudbaleri dosli odma poslije Arapa. Taj gradsi derbi izmedju Junajteda i Sitija je bio kao CZV I OFK ili Partizana i OFK. Pa po turnejama van Evrope, poluprazne tribine. Ovo je jedan pod primjera kako novac jedan prosjecan klub moze da uzdigne u nebesa. Nikad za mene Siti neci biti veci klub od: Arsenala, Junajteda, Liverpula, Bajerna, Barselone, Reala, pa makar u narednim godinama osvojili i 20 LS i 50 PL. Dan danas bi Siti bio blijeda sjenka u Mancesteru i u svijetu da nije Seika Mansura.

avatar
Gorčilo
Thursday, 10.11.2016
13:38

Ovo me nije previše iznenadilo što se tiče Liverpula. Više sam iznenađen da je Bajern tek 15. na listi trošadžija.

avatar
Manipulator
Thursday, 10.11.2016
13:13

Nemojte tako, sada ce 2 pametnjakovica sto navijaju za UTD da objasne da to nije tacno.

avatar
MANUTD
Thursday, 10.11.2016
20:42

Opa, sad vam je novac postao vazan?

avatar
mak_juventino
Thursday, 10.11.2016
13:09

Bravo za Juve, ali posebno za Valencia , postenu su odrali Barcelonu ! Svaka cast !!!

avatar
Nikolaus
Thursday, 10.11.2016
13:09

Ma nemoguće da je Real,najveći trošadzija potrošio manje od Sitija,Čelsija,Junajteda,PSŽ-a,Barselone,Liverpula.A pored toga,od svih timova koji su potrosili vise od njega,samo Liverpul je više zaradio od transfera.Toliko o tome,koliko Real troši..Recimo da trosi kao do skora,peti šesti tim u PL,a osvaja LŠ.

avatar
Alex DeLarge
Thursday, 10.11.2016
16:04

I meni je prilicno zanimljivo da nema nijednog navijaca Barselone da prokomentarise cinjenicu da Barselona trosi vise od Reala, a manje zaradjuje na transferima. A uporno se provlaci teza da je Real ala koja parama pokusava na silu da osvaja trofeje, a Barselona mali jadni klub naroda koji eto sve iz svoje skole mora da koristi...

avatar
HHadzimontagic
Thursday, 10.11.2016
20:04

Ko trosi vise Mercedes kad napravi Auto ili kad se fica napravi, razlika izmedju Barse i Reala je kao izmedju Mercedesa i Fice.

avatar
Ivanp
Thursday, 10.11.2016
19:23

logicno,transferi variraju od godine do godine,zavisi i od trenera i drugih faktora,a evo ti par cinjenica zasto real bije glas da najvise trosi,poslednju deceniju prvi su na listi sa potrosenih 829 miliona zaradili 376,city 728-218,celzi 639-356,liverpul 560-364,barsa 551-228,united 539-210 itd...

avatar
Rise up
Thursday, 10.11.2016
17:23

Trose novac svi top klubovi.Tu su negde po trosenju Barsa i Real, uostalom koga briga koliko oni trose i zaradjuju,kao da navijaci ili simpatizeri imaju sta od toga.Svakako su i jedni i drugi u plusu i stabilni su klubovi.

avatar
John Cena
Thursday, 10.11.2016
12:57

Ovi iz Liverpula jesu dobili veliki novac ali nisu znali kako da ga uloze. Kod njih trener nije imao pravo da sam kupuje igrace koje zeli i to je bio problem sve do Klopa. Jirgen je dao zahtev, da ako dodje da dobije dozvolu da moze da kupuje igrace i pravi tim kako on zeli. I evo polako pravi sjajan tim, ima sjajne rezultate, nema sumnje da ce vratiti Liverpul na pravi put

avatar
Jack Rackham
Thursday, 10.11.2016
12:49

Gledano kupovina i prodaja, pa ukupna razlika izmedju, najbolji su Benfika i Porto

avatar
CholoSimeone
Thursday, 10.11.2016
12:42

Platili su ga 25 a prodace ga 100, i nastavljamo sa omalovazanjem Atletika, znaci prosto se sigurni ds ce biti prodat

avatar
Alex DeLarge
Thursday, 10.11.2016
16:09

Apsolutno smo sigurni u to. Koliko sledeceg leta ce otici u Englesku najverovatnije (tipujem Junajted)... Atletiko je projekat Simeonea, a kad one ode, onda ce poceti i top igraci da napustaju ili zaobilaze klub. A covek je vec indirektno najavio odlazak. Prosto, ne mogu 3,4 dobre sezone da iz korena promene percepciju kluba. Da ne pricamo o finansijskim problemima Atletika koji traju, i koji im se tolerisu zato sto su u Spaniji. U Engleskoj bi odavno isli pod led da tako posluju...

avatar
CholoSimeone
Thursday, 10.11.2016
16:40
avatar
VL
Thursday, 10.11.2016
12:41

Jeste Liverpul ulozio lose novac,ali je problem to sto se prodaju najbolji igraci,i naravno da ne mogu da pronadju zamene za Toresa,Suareza jer su oni bili nosioci igre. Moras onda menjati koncept ekipe sto naravno ne daje rezltate odmah. Celsi,Siti,Utd(za vreme Fergija) ne prodaju igrace koji su kicma ekipe i zato Liverpul ne moze da ostvari dobre rezultate. Ako sada opet prodaju Kutinja ponovo ce morati od 0. Moraju zadrzati tim po svaku cenu ako zele da se vrate tamo gde pripadaju

avatar
Mihajlo_NS
Thursday, 10.11.2016
12:39

Pogodiosam Valensiju doduse mislio sam na prvom mestu ali iskreno zaboravio sam Liverpul. Sve u svemu voleo bih da slepi misevi ponovo ugledaju bolje dane jer to iskreno i zasluzuju!

avatar
Rb Lajpcig
Thursday, 10.11.2016
12:28

Mozda se i mi tu nadjemo uskoro.. Imamo mlade, vredne fudbalere.. Ali sigurno ih necemo prodati Bajernu.

avatar
lpool
Thursday, 10.11.2016
12:20

Liverpul je prodao Bentekea za 30 mil funti , Ajba za 18 ! i onda neko dodje i prospe pricu da ce prihvatiti 75 mil za Kutinja koji ima ugovor do 2020 ahahahahaahahahah

avatar
_HAZARD10_
Thursday, 10.11.2016
12:15

Cus, cus... Barcelona toliko trosi? Slusajuci ove katalonce sa sajta ucini se covjeku da svi iz la masije igraju, a oni na kraju trose vise od reala :)

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Thursday, 10.11.2016
12:10

Roma medju 10 trosadzija:-D Milan je pravi klub, tek je peti u Italiji, a nismo kao liga bas ni poznati da trosimo previse u poslednje vreme, to je prica:-D

avatar
Kralj Stiven
Thursday, 10.11.2016
12:09

Zao mi je zbog prodaje Suareza,Toresa,Xabija i Masherana,Babel je mogao dosta,ali eto jednostavno nije islo.Dzerarda,Kajta,Reinu i Agera su stigle godine,ovo ostalo hvala Bogu znaci od Kerola pa preko Degena,Konceskog i ostalih sto smo uspeli da i dobijemo toliko para.Ove godine smo recimo na nekoj 0,a Klop je pogodio sa svakim.