Da li je Van Gal rešenje za Junajted?

  • Autor: Boris Jovanović

  • 22. april 2014.

  • 10:36

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Holanđanin zapravo "kasni" 12 godina, trebalo je 2002. da nasledi Fergija koji se predomislio i ostao na klupi. Van Gal je vodio najveće klubove, a ako dobije šansu, radiće na duže staze. "Sponzor" dolaska, Van Persi...

Da li je Van Gal rešenje za Junajted?
Da li je Luj Van Gal pred vratima Junajteda?

Kontakt postoji, holandski selektor je pre nekoliko dana otišao na uskršnji odmor u Portugal, zatražio je vreme da razmisli, kada je Totenhem u pitanju, ali je ulazak Junajteda u igru promenio sve.

Van Gal je u karijeri vodio Barsu u dva navrata, sa Ajaksom je osvojio jedinu evropsku titulu, sa Bajernom duplu krunu, stao je protiv Murinja u finalu Lige šampiona. Izgubio je jedno finale LŠ i sa Ajaksom, u Rimu na penale od Juventusa 1995.

Sa uspehom je vodio AZ Alkmar u domovini, njegov rad je krunisan titulom krajem prošle decenije što mu je donelo angažman u Bajernu.

Nakon toga je postao selektor Holandije, zanimljivo da je već bio u kombinaciji da nasledi Fergusona pre 12 godina, ali je Škot odlučio da ostane na klupi, pa je Van Gal preuzeo holandsku reprezentaciju i nije se proslavio, nije se plasirao na Mondijal u Japanu i Koreji.

U Barsi je imao problem da nametne svoje ideje, sukobljavao se sa igračima i medijima, čuveni su problemi sa Rivaldom i Figom, a čestitao je novinarima kada je odlazio. Ipak, u tom prvom boravku osvojio je dve titule i kup, ali nije uspeo u Evropi. Drugi boravak bio je lošiji, dobio je otkaz posle nekoliko meseci, nasledio ga je Radomir Antić.

Poznat je kao trener koji forsira mlađe igrače, dolazi u sukobe sa zvezdama na kojima gradi autoritet. Iškolovao je Murinja kao pomoćnika u Barseloni, njegov rad daje plodove na duže staze, ima filozofiju od koje ne odstupa.

Zanimljivo da je njegov glavni "sponzor" eventualnog dolaska u Junajted Van Persi sa kojim pre dve godine nije bio u dobrim odnosima, čak ga nije pozvao za prvi meč protiv Belgijanaca, ali mu je kasnije dao kapitensku traku. Sada je Van Persi, dok se oporavljao od povrede u domovini, zajedno sa selektorom gledao mečeve holandske lige i potencijalne kandidate za Brazil.

Van Gal sigurno neće propustiti šansu da karijeru završi u Junajtedu, ali će sigurno tražiti višegodišnji ugovor. Ima 62 godine, ovo bi mogla da bude kruna karijere. To kako će sprovesti rekonstrukciju tima, treba ostaviti za leto, ako bude zaista seo na klupu. Tek, treba očekivati da neki od igrača koji su bili u drugom planu dobiju šansu, kao i da u vatru baci neke od Junajtedovih klinaca.

No, sačekajmo, ponuda još nije prihvaćena...

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari