Da l' je Mbape ili Leonardo Da Vinči, svejedno, ubistvo, ostrva, umetnost!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 17. novembar 2017.

  • 11:03

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Kao kralj Mida, ovo je čovek kome baš ide, umetnost ili fudbal, nema razlike!

Da l' je Mbape ili Leonardo Da Vinči, svejedno, ubistvo, ostrva, umetnost!
Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER
Čuli ste verovatno za Dmitrija Ribolovljeva, ruskog magnata, da ne kažemo tajkuna koji je i već nekoliko godina vlasnik Monaka.

Ovaj nekadašnji kardiolog je sa ocem, takođe lekarom osnovao kompaniju "Magnetik", to su bili prvi pokušaji lečenja magnetima, a tako je zaradio i prvi milion. Posle toga je u svom Permu osnovao banku, napravio investicioni fond, kupio nekoliko propalih državnih kompanija i napravio Urakali koji se bavio trgovinom mineralima i rudama.

Da ne davimo, kompanija je rasla, tokom ovog veka je povećala vrednost spajanjem sa sličnim beloruskim gigantom, a onda je Ribolovljev prodao većinsko vlasništvo, nekih 55% akcija, suma je bila oko 6 milijardi dolara.

Kasnije je bilo problema, nesreća u rudnicima, pa su novi vlasnici tužili Ribolovljeva, bio je prinuđen da plati neku sumu. Preselio se u Švajcarsku, kupio deonice najveće kiparske banke, a onda je stigao u Monako. Na nagovor ćerke Ekaterine, preuzeo je Monako, dve trećine akcija, ostatak je i dalje u rukama Princa Alberta Drugog.

Tada su "Kneževi" bili u drugoj ligi, ali je Ribolovljev posle povratka potrošio 150 miliona evra na nove igrače, Falkao, Rodrigez, Mutinjo stigli su u klub, na ruku im je išla i poreska olakšica koja je plaćena ligi 50 miliona, pa je tako klub uspevao da privuče najbolje igrače.

Ribolovljev je znao kakvu školu fudbala ima Monako, i plodove je pokupio prethodnih godina, znate i sami koliko je igrača prodao, zarada je ogromna, ovog leta je pokupio pravi džek pot sa Mbapeom i jiš nekolicinom igrača. Sve u svemu, Monako je zaradio više od 300 miliona evra samo ovog leta.

Ali, pazite sada, ni to nije najviše što je Ribolovljev inkasirao. Pre par dana je prodao Leonardovu sliku "Salvator Mundi" za rekordnu sumu u istoriji, 382 miliona evra.

Aukciji su prisustvovali kineski kolekcionar Badi Tek, bivša Abramovičeva žena Daša Žukova, umetnik Gerhard Rihter, na kraju u Kristiju je pobedila anonimna stranka. Neimenovani bogataš je dizao cenu do neverovatne sume. Ovu sliku Ribolovljev je platio 2013. francuskom galeristi Ivu Buvijeu 100 miliona evra, dakle uzeo je gotovo četiri puta više.

Lik zaista sve pretvara u zlato, svojevremeno je izgubio na sudu u razvodu od žene oko 5 milijardi evra, ali je oborio presudu, na kraju je u pitanju bilo oko 700 miliona, ali se nagodio na kraju sa Elenom Ribolovljevom.

Njegovo bogatstvo, posle svih potresa i problema iznosi oko 8 milijardi evra i jedan je od 15 najbogatijih Rusa. U drugoj polovini devedesetih osuđen je i za ubistvo direktora "Neftohimika", 1996. Dokazi su se zasnivali na pištoljima koje je kupio bez dozvole, ali na kraju ga je vrhovni sud oslobodio posle godinu dana u zatvoru.

Poznat je i kao filantrop, obnovio je crkvu u Limasolu, uloživši pet miliona dolara, a znatno višu sumu je poklonio Sankt Petersburgu za tamošnje spomenike kulture. Ćerki je kupio grčko ostrvo, on sam je veliki ljubitelj umetnosti i kolekcionar, ima dela Gogena, Rodena, Modiljanija, Matisa, Pikasa, za koga ga optužuju da je tri dela kupio od trgovaca ukradenim slikama.

Bilo kako bilo, pamtiće 2017. sve mu ide od ruke...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari