Crno na belo, računica prosta, Pele ima najviše "Zlatnih lopti" u istoriji!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 25.09.2020.
10:43
Izvor: Sportske.net

Pravila su ga sprečila, ali je "Frans Futbol" preračunao ponovo, Brazilac bi trebalo da ima jedan naslov najboljeg na svetu više od Lea Mesija!

EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Povezane vesti

Neosporno je da je Pele bio najbolji fudbaler svog vremena, uostalom jedini je čovek sa tri titule prvaka sveta, mada u drugoj nije toliko učestovao zbog povrede zadobijene u Čileu.

Mnogi kažu da je precenjen, da se nikada nije dokazao u Evropi, ali se zaboravlja da je njegov Santos na turnejama redovno pobeđivao najbolje klubove Evrope, kao i da je Pele osvojio dva Interkontinentalna kupa sa klubom, da su tukli Milan i Benfiku, šampione Evrope.

Tačno je da je dao više od 1000 golova često i nedoraslim protivnicima u Brazilu, ali ako pogledate gotovo neverovatan skor za reprezentaciju 77 golova u 92 meča, nije da je igrao sa slabima u reprezentativnom fudbalu. Plus, tadašnji fudbalski svet nije podrazumevao veliki broj igrača iz Latinske Amerike u Evropi, pa su brazilski klubovi u to vreme bili itekako ravnopravni sa najboljim evropskim ekipama.

Primer?

Interkontinentalni kup je počeo da se igra 1960. Real je rasturio Penjarol u revanšu u Madridu, ali su, prvo Penjarol, pa dva puta Santos osvojili dve sledeće titule. Onda su usledile dve Interove, pa opet Urugvajci, da bi deceniju zatvorili Rasing i Estudijantes pobedama protiv Seltika i Mančester Junajteda, pre nego što su Milan i Fejenord vratili svetsku krunu u Evropu. Dakle od 1960. do 1970. rezultat je 6:5 za Južnoamerikance.

Da vidimo dalje, dok je Pele igrao, i Nasional i Independiente su početkom decenije osvojili titulu, mada Argentincima nije izašao Bajern, već Juventus koji su pobedili u Rimu.

I kasnije tokom sedamdesetih, Boka, Olimpija iz Paragvaja, Nasional su bili bolji od evropskih rivala.

Ali, da se koncentrišemo na Peleove godine. Prema računici francuskog lista, on je bio najbolji od 1958. do 1961. pa od 1963. do 1965. i onda 1970. Naravno tada Južnoamerikanci nisu učestvovali u izboru, pa su titule dobijali Kopa, Di Stefano, Luis Suarez, Sivori, Masopust 1962. umesto Garinče, Jašin, Škot Denis Lou i Gerd Miler 1970. Neki od njih su naturalizovani Južnoamerikanci koji su igrali za italijanske i španske klubove, ali recimo da je 1962. kada je Masopust iz Čehoslovačke osvojio "Zlatnu loptu" ilustrativna, te sezone je Garinča bio najbolji posle Peleove povrede na Mundijalu, a sa Botafogom je osvojio titulu prvaka Sao Paula i turnir za svebrazilskog šampiona.

On je osim što je bio najbolji igrač Mundijala, podelio prvo mesto sa još petoricom igrača kada su strelci u pitanju, svi su postigli po četiri gola, bio je tu Jugosloven Dražen Jerković, pa klupski drug Garinče, Vava, sjajni Mađar Florijan Albert, sovjetska zvezda Ivanov kao i najbolji igrač Čilea Leonel Sančez.

Sve do 1995. kada je trofej odneo Žorž Vea, samo Evropljani, ili naturalizovani Evropljani su mogli da se takmiče za titulu najboljeg na svetu.

Za koliko je titula Maradona ostao uskraćen? Svakako onu iz 1986. koja je pripala Igoru Belanovu (poznatiji je postao kada je uhvaćen u krađi u Nemačkoj), i verovatnu onu iz 1990. kada Nemačka jeste bila prvak sveta, ali je Maradona doveo Argentinu sa smešnim timom do finala, i bio prvak tada daleko najjače lige sveta, Serije A sa Napolijem.

Ko je još uskraćen?

Mario Kempes je osvojio titulu 1978. sa Argentinom, svakako da je bio bolji od Kevina Kigena, a i godinu dana pre nego što je igračima van Evrope dozvoljeno da uđu u konkurenciju, svakako da je Romario, kreator brazilske titule na Mundijalu u SAD bio bolji od klupskog druga Stoičkova.

baner

Dakle, prema toj list, Pele bi imao sedam, Maradona dve (oko ovoga bi mogli da se sporimo, jer je Argentinac od 1986. do 1990. bio ubedljivo najbolji igrač sveta), Garinča, Kempes i Romario bi imali po jednu.

Jasno, istorija ne može da se promeni, ali je francuski list na ovaj način "revidirao" svoj izbor i odao priznanje pre svih Peleu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Sunday, 27.09.2020
14:55

Brazilska liga je u to vreme bila u vrhu najjacih, nisu to bili nedorasli rivali nista vise nego u drugim ligama.

avatar
Doki Daki
Friday, 25.09.2020
20:14

Pele je u svoje vreme u odnosu na svetske fudbalere bio 10 stepenika iznad što niko nije bio u istoriji što i jeste svrha u sportu. Ta priča kako je tada bio amaterski fudbal ne pije vodu jer je Pele bio atletski gradjen i sigurno bi danas bio isti, jer danas postoje teretane, kvalitetnije patike, kvalitetnija lopta, teren...U ovakvim uslovima bi sigurno bio još kvalitetniji, pa ispada da se tada igralo mnogo teže nego danas. Broj dva je Maradona, a ostali neka se poredjaju kako hoće.

avatar
Mirjevac
Friday, 25.09.2020
15:51

Pele je u svoje vreme bio naj bolji, sada u ovo vreme je Mesi naj bolji iza Mesija je Ronaldo vecito drugi! Mozda Mesi i Ronaldo u Peleovo doba nebi bili dobri kao sto su sad? Zato svako u svoje vreme i doba bude naj bolji!

avatar
Algebrons
Friday, 25.09.2020
13:29

''...dao više od 1000 golova često i nedoraslim protivnicima u Brazilu...'' - prijatelju, nadam se da znaš da Pele nije igrao pre 5 godina, nego pre skoro 50. Tada su svi najbolji fudbaleri Brazila igrali u domovini, a ne u Nemačkoj, Engleskoj, Italiji... a Brazil je od ostalih ekipa bio toliko jači, da su mogli da pošalju 4 ekipe na SP i da barem 3 od te 4 stignu u 1/2 finale.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 25.09.2020
22:25

Taj ne zna ni dupe da obrise.

avatar
Mak-Juventino
Friday, 25.09.2020
11:14

Nisam ni procitao ovo , ali znam ko je najbolji ikada ! Kako ste sami rekli pre neko vreme , Samo je jedan KRALJ fudbala!