Bogat praznični program u Engleskoj počinje derbijem u Londonu (NAJAVA)

Autor: Pavle Knežević
petak 22.12.2017.
10:38
Izvor: Sportske.net

Šta nas sve čeka u 19. kolu? Znamo ko će biti prvi na Božić i šta to znači, ali to nije sve.

Beta/Adam Davy/PA via AP
Beta/Adam Davy/PA via AP

Povezane vesti

U Engleskoj danas počinje praznični fudbalski period, u kome će svi timovi odigrati četiri utakmice u rasponu od 12 dana. Posle petka i subote, utakmice se igraju tokom "boksing deja" (dan posle Božića), zatim na pretposlednji dan ove i prvi dan sledeće godine.

Ovo 19. kolo, koje se igra u petak i subotu biće poslednje pred Božić, a znate već i sami šta se priča za Premijer ligu: ko je prvi na Božić, taj osvaja titulu. Ko je poslednji, taj ispada iz lige. Iako je ovo krajnje proizvoljan običaj, on obično i jeste tačan. U pola sezona Premijer lige tim koji je bio prvi na Božić je osvajao titulu, uključujući i šest od poslednjih sedam sezona.

Šta nas čeka sada?

Praznični program otvara večerašnji derbi na Emirejtsu Arsenal-Liverpul. Domaćin je peti na tabeli, sa bodom manje od gostiju, ali i bodom više od Barnlija i dva boda više od Totenhema. Jasno je da ovde nema mesta porazu nijednoj ekipi. Liverpul je u oktobru izgubio 4:1 od Totenhema, ali je od tada odigrao devet utakmica u kojima je primio samo četiri gola.

Liverpul je u prvom meču sezone pobedio Arsenal 4:0, što mu je bila treća uzastopna pobeda nad "tobdžijama", tako da će Venger sigurno tražiti reakciju. Posao domaćinu biće otežan jer u timu neće biti povređenog Žirua, koji će verovatno propustiti ceo praznični raspored. Arsenal teško daje golove u poslednje vreme, pošto je u četiri prvenstvene utakmice postigao samo tri gola, dok sa druge strane Liverpul daje golove skoro kako hoće. "Crveni" su postigli 13 golova u poslednjih pet utakmica, od kojih je jedna bila remi bez golova sa VBA.

U svakom slučaju, čeka nas krajnje zanimljiv duel.

Everton

Subotu počinje duelom Čelsija i Evertona. Sem Alardajs i dalje nema poraz od kada je preuzeo karamele, sa skorom od četiri trijumfa i remijem, a taj remi ostvaren je protiv Liverpula. Ako se gleda trenutna forma, Everton je druga najbolja ekipa u Premijer ligi, odmah iza nedodirljivog Sitija.

Ali, duel sa Čelsijem je najteži susret za Everton od dolaska "velikog Sema". "Plavci" imaju osam pobeda u poslednjih 10 utakmica i trenutno su treći na tabeli, sa tri boda manje od Mančester junajteda i četiri više od Liverpula. Ako Everton ovde izbegne poraz, doći će u baš dobru situaciju.

Novajlija Brajton nema pobedu već sedam utakmica, a u poslednje tri nije postigao gol. Sada ima idealnu priliku da prekine tu seriju, jer mu dolazi Votford, tim koji ima četiri pobede u poslednjih pet susreta i nalazi se u slobodnom padu na tabeli.

U isto vreme lider Mančester siti dočekuje Bornmut i...tu nema šta mnogo da se kaže, tri boda protiv tima koji će se uskoro uključiti u borbu za opstanak su već upisana. Sautempton nije pobedio u poslednjih pet kola i pao je na donji deo tabele, a sada može da prekine tu crnu seriju protiv Hadersfilda, koji je u dobroj formi, ali je ipak autsajder na Sent Merizu.

Stouk je u prošlom kolu posle još jedog poraza došao na ivicu opasne zone i sve osim pobede nad pretposlednjim VBA bi ga gurnulo "ispod crte". "Fenjeraš" Svonsi dočekuje Kristal palas, ekipu koja nema poraz već sedam mečeva, a u prošlom kolu je impresionirala pobedom u gostima nad Lesterom od 3:0, svojom drugom uzastopnom. Svonsi je opet u jako lošoj formi, pošto od sredine oktobra ima samo jednu prvenstvenu pobedu, kao i jedan remi, a sve ostale je izgubio.

Biće zanimljivo i u duelu Vest Hema i Njukasla. "Čekićari" su osvojili sedam bodova u poslednje tri utakmice i pobegli iz opasne zone, u koju je sada uleteo Njukasl, posle serije od devet mečeva bez pobede, u kojima je izgubio čak osam puta. Posle ove utakmice Njukasl bi vrlo lako mogao da padne na pretposlednje mesto, a u teoriji i da preuzme "fenjer".

Newcastle Njukasl navijaci

Barnli prvi deo sezone završava u gornjoj polovini tabele, u borbi za Evropu. Trenutno je šesti, sa 32 boda, jednim više od Totenhema. "Pevci" su ponovo pronašli formu i ne obazirite se na poraz 4:1 od Sitija u prošlom kolu. "Građani" su jednostavno prejaki za bilo koga u Premijer ligi u ovom trenutku. Totenhem bi trebalo da odnese sva tri boda sa Turf mora, ali ne očekujte vatromet.

Mančester junajted će hteti da što pre ostavi iza sebe blamažu od srede, kada je ispao iz Liga kupa od drugoligaša Bristola. "Đavoli" idu na stadion King pauer sa željom da pobedi pred Božić. Lester je igrao odlično, ali je u prošlom kolu izgubio od preporođenog Kristal palasa. "Lisice" su u utorak opet pokazale dobru formu, jer su Sitiju trebali penali da bi ga izbacio iz Liga kupa. Junajted, međutim, nema izbora, mora da ide na pobedu da bi zadržao tri boda prednosti nad Čelsijem.

Raspored 19. kola:

Petak:

Arsenal - Liverpul (20.45)

Subota (utakmice počinju u 16.00, osim ako nije naglašeno):

Everton - Čelsi (13.30)
Brajton - Votford
Mančester siti - Bornmut
Sautempton - Hadersfild
Stouk - VBA
Svonsi - Kristal palas
Vest Hem - Njukasl
Barnli - Totenhem (18.30)
Lester - Mančester junajted (20.45)

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sejoinho
Friday, 22.12.2017
23:42

Znao sam svega mi da ce bit golijada u derbiju,steta mogli smo pobijedit al s druge strane i izgubit,sve u svemu nije lose,bitno je da je Arsenal opet ispod nas,bravo momci...Al aplauz veliki zasluzuje nas Kapetan Hendo koji treba da leti vec u januaru kao i nas stub odbarne Lovren.Toliko ...YNWA

avatar
Sejoinho
Friday, 22.12.2017
19:06

Na Emirejcu ocekujem golijadu i s jedne i s druge strane,nebitno jel Arsenal u formi znaju oni dobro odigrat,dok od Liverpula ocekujem pobjedu logicno :D

avatar
brekbaCh1
Friday, 22.12.2017
17:48

Big Sem, Everton poceo da igra fudbal, Morata ne igra... mirise na kiks.

avatar
Gorila u magli! LFC
Friday, 22.12.2017
17:02

Ima da prsti od fudbala veceras!

avatar
Непобедиви
Friday, 22.12.2017
11:43

Ocekujem ludi mec Arsenala i Liverpula kao sto to obicno i biva.