Blago Urusima kad imaju Suareza

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 13.10.2014.
18:34
Izvor: Sportske.net

Istina je da ih je ostavio na cedilu na Mondijalu kada je u poslednjem meču grupne faze ujeo Đorđa Kjelinija, ali njegove brojke u nacionalnom timu su impresivne.

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Luis Suarez je postao heroj nacije još na Mondijalu u Južnoj Africi 2010.godine kada je u ¼ finalu u poslednjem minutu drugog produžetka rukom odbranio gol svog tima i zaradio isključenje. Asamoa Đan nije bio precizan s bele tačke, usledila je penal serija posle koje je Urugvaj ostvario plasman u polufinale.

Tabarezova četa bez njega u timu nije uspela preko Holandije da se domogne finala, te je na kraju završila kao četvrta na svetu.

Godinu dana kasnije Urugvaj je postao šampion Južne Amerike, a Luis Suarez je izabran za najboljeg igrača na poslednjoj, 43. po redu Kopa Americi, održanoj u susednoj Argentini.

Na Mondijalu održanom ovog leta u Brazilu, Urugvaj je sa i bez njega u ekipi bio 'nebo i zemlja'.

U prvom meču protiv Kostarike nije mogao da igra zbog povrede, tu je pretrpljen poraz, potom je Engleze srušio sa dva gola, protiv Italije je minimalcem čekiran plasman u noakut fazu, a taj meč je obeležio njegov novi ujed koji mu je doneo višemesečnu suspenziju.

Urusi bez Suareza nisu imali šanse protiv nadahnute Kolumbije, šou je ukrao Hames Rodrigez, koji je te večeri na "Marakani" postigao oba gola za "Kafedžije", prvi je izabran za najlepši na XX Svetskom prvenstvu. Tako se završio urugvajski san o novom "Marakanacu".

"El Pistoleru" je suspenzija nedavno istekla, vratio se u državni tim na prijateljskom meču prtiv Saudijske Arabije (1:1). Na tom meču nije bio strelac, ali je protiv Omana dva puta matirao protivničkog golmana Alija Ab-Habsija koji već deceniju brani u Engleskoj (trenutno je u Vigan Atletiku), i čiju je mrežu redovno rešetao noseći dres "Redsa" u Premijer ligi. Urusi su slavili sa 3:0 u Muskatu, treći gol je postigao Đonatan Rodrigez.

Luis Suarez je do sada odigrao 79 mečeva za Urugvaj i postigao 42 gola, što ga čini najboljim strelcem u istoriji ove južnoameričke zemlje, koja je dva puta bila svetski šampion.

Kao što je Urugvaj ispaštao zbog njegovog odsustva, sada ispašta i Liverpul. 'Redsi' su na njegovima krilima bili nikad bliži tituli šampiona Engleske koju čekaju četvrt veka. Bio je ubedljivo prvi strelac Premijer lige prošle sezone i "podelio" Zlatnu kopačku Evrope sa zvanično najboljim fudbalerom sveta Kristijanom Ronaldom. Slavni klub sa "Enfilda" ga je prodao za velike novce ovog leta, ali taj potej uprave je Rodžersov tim, ako je suditi na osnovu prikazanog na startu sezone, vratilo u vrtlog prosečnosti, premda je dovedeno pregršt zvučnih pojačanja u napadu.

Čekamo njegov debi u Barseloni, čiji napad sa ovim Urugvajcem zvuči zastrašujuće i pitanje je da li postoji odbrana koja može da zadrži Mesija, Nejmara i njega.

Svet je podeljen na Kristijana Ronalda i Lea Mesija kada se diskutuje o najboljem fudbaleru današnjice. Treće ime se retko pominje, najozbiljniju kandidaturu u ovom trenutku ističe upravo Luis Suarez.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke