Bivši čelnik Barse negira optužbe: "Pozajmio sam da bih kupio stan..."

Autor: Beta Beta
utorak 26.02.2019.
16:56
Izvor: Beta

Očekuje se da će suđenje trajati deset dana.

fcbarcelonatoday.com
fcbarcelonatoday.com

Povezane vesti

Bivši predsednik fudbalskog kluba Barselona Sandro Rosel negirao je danas otpužbe za pranje novca i rekao da nije uradio ništa nezakonito vezano za prodaju televizijskih prava utakmica reprezentacije Brazila.

Rosel, bivši čelnik kompanije Najki u Brazilu i predsednik Barselone od 2010. do 2014. godine, optužen je za zloupotrebu sredstava od prodaje televizijskih prava i organizacije prijateljskih utakmica reprezentacije Brazila, kao i od sponzorskog ugovora između kompanije Najki i FS Brazila.

On je, takođe, optužen i da je deo kriminalne organizacije.

Tužilaštvo je navelo da je Rosel pomogao da se opere blizu 20 miliona evra vezano za provizije za utakmice Brazila u vreme kada je na čelu FS Brazila bio Rikardo Tešeira. On je optužen da je zadržao najmanje 6,5 miliona evra od tog novca.

"Nije bilo provizija, ni legalnih ni nelegalnih"
, rekao je Rosel pred sudom odgovarajući na pitanja svojih advokata.

Ne očekuje se da će Rosel odgovarati na pitanja tužilaštva.

On je rekao da je potpuno netačno da je pomogao da se opere novac za Tešeiru, iako je priznao da je ušao u nekoliko poslovnih investicija sa njim. Rosel je dodao da nije imao ništa sa ugovorom za utakmice brazilske reprezentacije.

Rosel je priznao da mu je Tešeira pozajmio novac da plati kupovinu stana, ali je rekao da mu je tri godine kasnije, uz kamatu, vratio taj novac.

Tužilaštvo je navelo da je ta pozajmica deo šeme pranja novca u kome su učestvovali Rosel i Tešeira.

Bivši član Izvršnog komiteta FIFA Tešeira, optužen je 2015. godine u SAD u sklopu istrage o korupciji u fudbalu. Njega istražuju i brazilske vlasti.

Rosel je rekao da je kompanija iz Saudijske Arabije za koju je radio, postigla dogovor sa FS Brazila o isplati 1,15 miliona dolara za organizaciju i televizijska prava za 24 utakmice reprezentacije Brazila. Prema tom dogovoru, Rosel bi zaradio po 250.000 dolara za svaku odigranu utakmicu.

On je naveo da je posle 14 utakmica raskinuo ugovor sa kompanijom iz Saudijske Arabije, pošto je odlučio da se kandiduje za predsednika Barselone. To je značilo da se odrekao 2,5 miliona dolara, na koliko bi imao pravo na osnovu ugovora.

Rosel je ocenio da je postao veća meta španskih vlasti otkako je postao predsednik Barselone. Od tada je podvrgnut više od 50 inspekcija poreskih vlasti, a rekao je da je i dalje na meti.

U odvojenom slučaju Rosel se sumnjiči i za nepravilnosti i malverzacije prilikom transfera Nejmara iz Santosa u Barselonu 2013. godine.

U pritvoru je skoro 21 mesec, a očekuje se da će suđenje trajati 10 dana.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke