Bijelsa nije lud, ovo su najprljaviji trikovi u istoriji fudbala!

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 14.01.2019.
16:34
Izvor: Sportske.net

Zlatko Čajkovski, "Sveta vodica", žileti, lažiranje godina... Svačega smo se nagledali kroz istoriju ove igre.

Leeds United Twitter
Leeds United Twitter

Povezane vesti

Javnost u Engleskoj je ostala zabezeknuta nakon što se otkrilo da je trener Lids junajteda Marselo Bijelsa poslao "kriticu" na poslednjem treningu Derbija kako bi otkrio taktičke zamisli Frenka Lamparda.

Englez je bio veoma ljut zbog svega navodeći nedostatak fer-pleja, ali se na kraju ispostavilo da čovek koji je brzo bio sklonjen sa tribina bio samo "mamac" kako bi uznemirio fudbalere "Ovnova" pred međusobni meč koji je Lids dobio sa 2:0.

Popularni "Ludak" često koristi nekonvencionalne metode u pripremi utakmica, ali daleko od toga da je najveći "prevarant" kojeg je fudbal video.

Ovo su bili daleko neverovatniji slučajevi.

1. Bajern Minhen nije uvek važio za velikana ni u nemačkim okvirima, klub se 1964. pod vođstvom legendarnog Zlatka Čajkovskog borio za ulazak u Bundesligu. U poslednjoj utakmici se odlučivalo sa koje će pozicije ući u baraž za najviši rang, a kako bi se prvi u regionalnoj ligi sastao sa tada veoma moćnim Ahenom, Čajkovski je odlučio da namerno izgubi protiv Ulma. Izveo je rezerve sa tim ciljem, ali nije im striktno rekao šta da rade, pa se igrači zaigrali i poveli sa 4:3. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije je u tom trenutku poludeo i naredio momcima da "olabave". Izgubili su sa 6:4, završili kao drugi, ali na kraju nisu uspeli da se izbore za plasman u Bundesligu.

2. Ko bi rekao da utakmica u kvalifikacijama za Karipski kup može biti neverovatno uzbudljiva? Sada već legendarni duel između Grenade i Barbadosa ostaće upamćen po tome što je defanzivac Barbadosa namerno postigao autogol pri rezultatu 2:1 za svoju ekipu! O čemu se radi? Barbadosu je bila potrebna pobeda od dva gola razilike, a pravilo je glasilo da se gol u produžecima računa kao dva pogotka. U poslednjim trenucima meča je situacija bila takva da gol na bilo kojoj strani znači prolazak Granade, pa je Barbados morao da štiti i svoj i protivnički gol. Na kraju je Barbados postigao pogodak u produžecima koji se računao duplo i obezbedio plasman na Karipski kup. Ovako je to izgledalo.


3. U Španiji se i dalje prepričava događaj iz 1999. godine kada je trener španskog drugoligaša Leganjesa Enrike Martin zaustavio kontru fudbalera Badahoza tako što je bukvalno izbio loptu koju je protivnički fudbaler vodio tik pored aut-linije gde se Martin nalazio. Španac je dobio kaznu od deset utakmica, ali cilj opravdava sredstva pošto je njegov Leganjes sačuvao minimalno vođstvo.

4. Svet je 2005. godine obišla slika trenera Duizburga Norberta Majera koji je nakon bezazlenog kontakta sa fudbalerom Kelna Albertom Štrajtom pao kao pokošen u nadi da će ovaj dobiti isključenje. Sudija je naseo na glumu i isključio Štrajta koji je takođe pa na zemlju, doduše sa malim zakašnjenjem. Nekoliko dana nakon toga Mejer je dobio otkaz.


5. Fudbal je u Brazilu svetinja, čak i za masere poput izvesnog Romilda da Silve. On je vodio računa o fudbalerima brazilskog četvrtoligaša Tupija, a ostao je upamćen kao čovek koji je svoj tim bukvalno spasio poraza svojom intervencijom na samoj gol-liniji. Potom je usledio haos, a za divno čudo rezultat se nije menjao. Ipak, Tupi je na kraju izbačen iz lige.



6. Poznate su čuvene prevare u vezi starosne dobi fudbalera, naročito se dešavalo u Africi gde podaci sa dokumenata često nisu bili merodavni. Jedinstven je slučaj reprezentativca Kameruna Tobija Mimboe koji se na Afričkom kupu nacija 1996. godine pojavio kao 31-godišnjak, da bi se dve godine kasnije u turskom Genčlebirligiju deklarisao kao 28-godišnjak.

7. Jedna od najvećih misterija na Mundijalima ikada nosi naziv "Sveta vodica". Na Svetskom prvenstvu 1990. godine desilo se nešto vrlo neobično na meču između Argentine i Brazila. Selektor "Gaučosa" Karlos Biljardo je navodno osmislio način da sputa rivala tako što je u nekim flašicama sa vodom sipano sredstvo za uspavljivanje, Argentinci su "velikodušno" nudili okrepljenje svakom Brazilcu, a Branko je jedan od njih koji je naseo. Argentinci su na kraju pobedili sa 1:0.



8. Brazilci su bili žrtve i godinu dana pre toga, golman Čilea Roberto Rohas je pao kao pokošen kada je petarda pala ispred njega u meču kvalifikacija za Mundijal u Italiji. Dok su njegovi saigrači okružili sudiju, on je izvadio žilet iz rukavica i namerno se posekao ne bi li dodao na autentičnosti kako bi se utakmica registrovala službenim rezultatom u korist Čilea. On je nakon utakmica dobio doživotnu zabranu bavljenja profesionalnim fudbalom jer ga je snimak razotkrio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke