Bas Dost - Gol mašina ponovo radi punom parom!

Autor: Boban Filipović
četvrtak 02.02.2017.
20:06
Izvor: Sportske.net

Robusni holandski napadač ove sezone u dresu lisabonskog Sportinga pruža partije kakve nije ni dok je žario i palio u domovini i Bundesligi.

Beta/AP Photo/dpa/ Carmen Jaspersen
Beta/AP Photo/dpa/ Carmen Jaspersen

Povezane vesti

Na 16 utakmica, koliko ih je odigrao do sada u portugalskoj Primeiri u tekućoj sezoni, Bas Dost je postigao isto toliko golova.

Tresao je korpulentni Holanđanin mreže iz svih mogućih pozicija, a zanimljivo je da nijedan pogodak nije postigao sa "bele tačke".

Interesantan podatak je da je već izjednačio svoj rekord po broju prvenstvenih golova od kako je internacionalac jer je sezonu 2014/15 u Bundesligi kao igrač Volfsburga završio sa 16 postignutih pogodaka.

Trener zeleno-belih Žorž Žezuš je za relativno kratko vreme izvukao najbolje iz Dosta, najbolji je strelac u dosadašnjem toku portugalskog šampionata, ali uprkos tome lisabonski 'Lavovi' prilično zaostaju za vodećim dvojcem Benfikom i Portom. Aktuelni šampion i gradski rival im beži osam bodova, a 'Zmajevi' sa Dragaoa sedam.

Dost je postigao po jedan gol za Sporting u portugalskom kupu i u Ligi šampiona ove sezone.

Inače, ovaj 27-godišnji holandski reprezentativac u dosadašnjem toku svoje klupske karijere ima prosek od skoro pola gola po utakmici (303/141). Pre dolaska u Lisabon četiri godine je proveo u Volfsburgu, sa kojim je osvojio trofej nemačkog Kupa (2014/15) i Superkupa (2015) u sezoni kada je bio najbolji strelac tima, a afirmisao se u domovini nastupajući za Herenven, Herakles i Emen. U sezoni 2011/12 bio je najbolji strelac Eredivizije sa postignuta 32 gola na 34 meča i holandskog kupa sa 6 pogodaka na pet utakmica.


2015. godine debitovao je za "Oranje" ušavši sa klupe umesto Najdžela De Jonga na prijateljskoj utakmici protiv Španije (1:1) na 'Amesterdam Areni'  i do sada na 12 upisanih nastupa u dresu sa državnim grbom postigao jedan gol. Prvenac je upisao u pobedni nad Velsom (3:2) na prijateljskom odmeravanju snaga u Kardifu.

roben dost holandija

Krajem prošle i početkom ove decenije bio je mladi reprezentativac Holandije, odigrao 10 mečeva i dao 5 golova za U21 selekciju.

Sporting ga je letos doveo u svoje redove za 10 miliona evra, "Vukovi" bi na osnovu bonusa mogli da inkasiraju još dva miliona, a u ugovoru koji je Bas Dost poptisivao sa "Lavovima" postoji otkupna klauzula u iznosu od čak 60 milona evra.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke