Barso, hvala ti za "Emirate"!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 30.11.2014.
11:35
Izvor: Sportske.net

Arsenal bi mogao da negde ispred svog velelepnog stadiona postavi makar ploču sa grbom Barselone, svog najvećeg donatora u ovom veku!

Beta/AP Photo/Alastair Grant
Beta/AP Photo/Alastair Grant

Povezane vesti

Katalonci su uložili oko 150 miliona evra u Arsenal, praktično trećina stadiona "Emirejts" je izgrađena njihovim novcem.

Naime, toliko su platili Vengerove igrače od kojih nijedan nije bio blizu onoga što je pokazivao u dresu "Gunera".

Sve je počelo kada je u novom naletu "narandžaste" revolucije na "Kamp Nou" stigao Mark Overmars. Platili su ga oko 37 miliona evra, za četiri godine u Kataloniji odigrao je stotinak utakmica. Povrede su ga sprečile da ponovi partije iz Engleske, a navijači mu nisu bili baš naklonjeni, uglavnom su se sa tribina čuli zvižduci.

Sa njim u paketu doveden je svetski i evropski prvak sa Francuzima, Emanuel Peti, koji se zadržao tek godinu, a doneo je Vengeru 10 miliona evra. Dakle, oko pedeset je uloženo na početku veka u ovu dvojicu igrača, Barselona je dobila veliko ništa.

Priča se nastavila sa Aleksandrom Hlebom, i njega je Venger ekspedovao za 15 miliona evra na "Kamp Nou", Belorus nije pipnuo loptu, šetao se po pozajmicama, i dalje igra, sad je u Turskoj, odradio je ceo ugovor sa Kataloncima, sakupio 19 mečeva u dresu Blaugrane.

U stvari, pre njega je Venger prodao jednog u nizu kapitena, Tijeri Anrija, ni on nije ponovio igre iz Arsenala. Sad, neko će reći da je osvojio evropsku titulu, ali budite iskreni, koliki je bio udeo legendarnog Francuza 2009. kada su Katalonci pokorili Evropu. On je Barselonu koštao dvadesetak miliona, Arsenal je kapitenu izašao u susret jer je bio praktično već u zenitu karijere.

Aleksa Songa ne treba komentarisati, odsedeo je par godina za 20 miliona evra u Kataloniji, Barsa nije znala šta će sa njim, a ni Sesk Fabregas se nije proslavio. Nikada u klubu u kome je počeo nije bio na nivou iz Arsenala, smetalo mu je šetanje po raznim pozicijama, ali Katalonci su makar izvukli novac. Doduše, kako igra u Čelsiju, problem je bio u Barsi, ne u Sesku. Svejedno, Arsenal je ovde uzeo više od 35 miliona evra, šta se posle dešavalo nije njihova briga.

Kakva je bila Barsina procena, neka posvedoči činjenica da je Van Bronkhorst koga su doveli za 3 miliona bio i najbolje pojačanje, Holanđanin je od 2003.  odigrao sasvim solidne četiri sezone, stotinak mečeva, osvojio evropsku titulu, mogao je i da ostane, ali je iskoristio klauzulu 2007. i napustio Španiju da bi zaigrao za Fejenord, klub u kome je počeo i čiji je veliki navijač, danas i pomoćni trener.

Na kraju Vermalen, 16 miliona, nijedan minut, pauza, sada i operacija u Finskoj, za Belgijanca je sezona završena. Sa druge strane Barsa je prodala Sančeza Arsenalu koji je najbolji igrač "Gunera" i mnogo bolje pojačanje od recimo Ozila u leto 2013.

Arsenal sa Barsom posluje sa velikim suficitom, kako rekosmo trebalo bi da im zahvale za uloženo...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
disqus_OMdPrUeoi8
Sunday, 30.11.2014
12:43

A Barsa treba da kaze jedno VELIKO hvala Zubizareti

avatar
stevan_vasic90
Sunday, 30.11.2014
13:39

Za Barcelonu bi bilo isplativije da kazu Zubizareti "Ok, dupliracemo ti platu, ali od sutra nemoj da dolazis na posao, sedi kuci".