Barselona spasila Lopetegija, hoćemo li ove sezone videti najgoreg šampiona Primere u ovoj deceniji!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 02. oktobar 2018.

  • 10:38

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Ako obratite pažnju na ovu analizu, u slučaju da nastave ovim tempom, veliki španski klubovi bi mogli na kraju sa mizernim brojem poena da osvoje naslov. To je bilo nezamislivo u ovoj deceniji...

Barselona spasila Lopetegija, hoćemo li ove sezone videti najgoreg šampiona Primere u ovoj deceniji!
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo
Zaista niko nije očekivao da se ovakve stvari dešavaju u Primeri, vodeći rasipaju bodove, a dovoljno je reći da je Barselona najgori lider u poslednjih 25 godina.

Oni naime imaju 14 bodova, poslednji put tako je bilo pre četvrt veka. Ovim ritmom za šampionsku titulu bi bilo dovoljno 76 bodova, što se nikada nije desilo u modernoj istoriji, obično bi šampion stizao do trocifrenog broja poena.

Na sreću, Žulena Lopetegija ovi podaci ga drže van većeg pritiska. Da Barselona nije kiksirala protiv "patuljaka" poput Leganjesa i Đirone, situacija bi bila mnogo gora po Lopetegija, čiji je tim imao teži raspored.

Ovako se njegovi remiji u Bilbaou i "Madrilenju", plus težak poraz u Sevilji ipak ne gledaju kroz lupu, on ima dva boda manje od Zidana prošle godine koji je takođe loše počeo sezonu.

Atletiko se malo stabilizovao, ali "Jorgandžije" imaju tri boda manje nego prošle sezone kada su počeli remijima, i ove godine, uz tri pobede imaju remije protiv Valensije, Eibara i Reala, kao i poraz od Selte.

Zbog toga recimo, Sevilja koja je loše počela je sada na trećem mestu, Betis deli četvrto, Alaves i Espanjol su tri boda iznad lidera.

Ako se ponovo vratimo na tu 1993. tada je Barselona bila šampion ispred Reala sa 58 bodova, ali je pobeda vredela dva boda, po današnjem sistemu, osvojili bi 83.

Prvi put uvedeno je tri boda za pobedu u sezoni 95-96 kada je Antić sa Atletikom osvojio titulu sa 87 bodova, Barsa je 1998. imala čak 10 poraza i uspela sa Van Galom da stigne do trijumfa sa svega 74 boda. La Korunja je bila prvak na početku veka sa 69, ali je tada konkurencija bila jača, tačnije, Real i Barsa nisu bili dominantni.

Za poređenje je recimo ova decenija, Barsa je u leto 2010. uzela titulu sa 99 bodova, pa sledeće sa 96. Murinjov Real je 2012. osvojio čitavih 100, pa je taj rekord Barsa izjednačila naredne sezone, kada je bila na +15 u odnosu na Madriđane.

Atletiko je osvojio titulu 2014. sa 90, a onda su prvaci Barselona tri puta i Real, imali od 91 do 94 boda. Dakle, nije bilo velikih kikseva. Ovaj šampionat je počeo nešto drugačije, ali videćemo hoće li stabilizovati formu...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari