Barsa - Ko čeka Martinov posao?

  • Autor: Boris Jovanović

  • 28. februar 2014.

  • 09:52

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Iako se igrači zaklinju u Argentinca, priča se da nije uspeo da ubedi klupske čelnike da je rešenje za duži period. Ako ostane bez prvenstva, postoji lista kandidata za novog trenera.

Barselona nije dominantna kao prošle godine u šampionatu kada je trka bila završena još tokom jeseni. Ali, teško je sve svaliti na Martina jer Real igra mnogo bolje, a tu je i Atletiko.

Argentinac je pokazao da nije klon prethodnih trenera, udaljio tim od tiki-take, tačnije razmatra i druge opcije. Igrači su uz njega, makar verbalno, ali čini se da klub nije u potpunosti zadovoljan.

Ipak, sve bi moglo da zavisi od trofeja. Naime, ako Barselona ostane bez titule, a ne osvoji ni Ligu šampiona, "Tata" će teško preživeti na klupi.

Osnovno je pitanje na koju će stranu otići Barselona, prema onome što pišu katalonski mediji, vraćanje Gvardiolinim, ili tačnije rečeno Krojfovim principima bi podrazumevalo ili domaćeg trenera, ili Viljaša Boaša koji je sledbenik pomenute škole, a učio je od pokojnog Ser Bobija Robsona koji je i sam trenirao Barsu u drugoj polovini devedesetih.

Uz Portugalca, ukoliko se krene u tom smeru kandidati su Luis Enrike koji je sada na klupi Selte, igrao je za Barsu i vodio drugu ekipu. Da nije otišao u Romu gde je imao prilično neuspešnu sezonu, verovatno bi pre Martina dobio šansu kada se Tito Vilanova razboleo.

Jak španski kandidat je i Ernesto Valverde koji je i sam igrao za Barsu krajem osamdesetih, ali je mnogo poznatiji kao fudbale Bilbaoa, čiji je danas i trener. Radio je u Grčkoj, u dva navrata u Olimpijakosu, u Valensiji i Viljarealu. "Mrav" kako su ga zvali zbog stila igre je čovek koji takođe insistira na pas igri, lako bi se uklopio u ambijent, a glavna prednost nad Enrikeom mu je iskustvo.

Ako bi Barsa rešila da krene dalje, udalji se od svog stila, okrenula bi se Klopu ili Simeoneu. Ovo su čini se više opcije medija, manje samog kluba. Klop ne želi da napusti Dortmund još nekoliko sezona, naravno, ponuda iz Katalonije bi bila primamljiva, ali čini se da ga ne bi pokolebala. Što se Simeonea tiče njegov stil je potpuno različit u odnosu na ono što traži Barselona, morao bi mnogo da promeni svoju fudbalsku filozofiju, ili da sam klub pređe na potpuno nov sistem.

U ovom trenutku takva očekivanja, bilo od trenera, bilo od ekipa su nerealna, pa je teško videti "Čola" na klupi Barselone.

Ko zna, ako Martino zaista ode, možda u prvi plan izbije neko drugo ime, ali za sada stiče se utisak da su Viljaš Boaš, Luis Enrike i Ernesto Valverde glavni kandidati.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari