Bajern i Borusija, bazuka i praćka, da li bi Partizan i Zvezda spasili jedni druge bankrota?

Autor: Vladimir Stojanović
subota 09.11.2019.
11:36
Izvor: Sportske.net

U Nemačkoj nema države da se pobrine o tome, ali ovakva situacija je nezamisliva za neke druge zemlje...

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Povezane vesti

Nemačka će danas stati, igraju Bajern i Borusija Dortmund ono što mnogi u ovom veku posmatraju kao najveći nemački derbi.

On to nije bio u prošlosti, naime, Bajern je od početka svoje dominacije sedamdesetih, imao različite rivale, Gladbah, zatim moćni HSV osamdesetih ("Derbi severa i juga", zatim, Dortmund, Verder, pa onda ponovo "Milionere".

Upravo, taj nadimak je Borusija zaradila devedesetih kada su silnim ulaganjima bacili rukavicu Bajernu, Hicfildov tim je osvojio dve titule u Bundesligi, a kako vole da kažu osvajanjem titule prvaka Evrope, protiv Juventusa baš u Minhenu, prešli su iz kruzera u tešku kategoriju evropskog fudbala.

Doba Jirgena Klopa se pogodilo sa novim usponom, tačnije on je bio kreator nove dve titule, ali i plasmana u finale Lige šampiona, to je i najbolniji poraz žuto-crnih, na Vembliju od Bajerna.

"Dok mi imamo strelu, i kao Robin Hud smo, oni drže bazuku"
, govorio je sadašnji menadžer Liverpula.

Ali, zaboravio je da je glavna pomoć Dortmundu koji je bio na pragu bankrota 2004. kao posledica silnih ulaganja, pružio Bajern, spasao ih je pozajmicom od dva miliona, kada nisu imali za plate. Da nije bilo tog novca, nemački zakoni su surovi, Borusija bi bankrotirala i otišla u amaterski rang, pa bi budućnost bila izvesno drugačija.

E sada, zamislite da Inter pomogne Juventusu, Real Barsi, Olimpijakos Panatinaikosu, Seltik Gersima?

Zbog toga je nedefinisano i čudno to rivalstvo iako su od poslednjih 26 titula, Bajern i Borusija osvojili 22. Po jednom su tu trku uspeli da prekinu Kajzerslautern, Verder, Štutgart i Volfsburg 2009. Od tada Dortmund je osvojio dva "tanjira", Bajern sve ostalo. Posle tog finala 2013. Bajern je dominirao u Bundesligi, naneo rivalu neke ubedljive poraze, do prošle godine nije bilo prave trke, ali je prošle sezone Dortmund prokockao titulu.

Bajern ima mnogo više para, oteo je Levandovskog, Humelsa, Gecea rivalimna, ali su se ova poslednja vratila pred "Žuti zid".

Navijači Dortmunda ne smatraju Bajerna za rivala, važno je dobiti lokalnu stvar protiv Šalkea. Što se tiče Bajerna, oni stariji navijači uvek vole mečeve sa Hamburgerom, mlađima je svejedno, smatraju da je jedini stalni činilac u nemačkim derbijima Bajern.

Inače, bilo je svojevremeno mnogo vatre u duelima ova dva tima, čuvena svađa Melera i Mateusa, ili kada je Oli Kan udario Šapuizu, ali to su devedesete.

Nema sumnje da će i danas biti vatreno, Bajern je bez trenera, Hansi Flik će drugi i poslednji put sedeti na klupi, Borusija ima bod prednosti nad Bajernom.

Ali, pogledajte ovaj niz, Bajern je od 2015. u prvenstvu u Minhenu dobijao Borusiju sa 4:1, 6:0, 5:0, pre toga je bilo 2:1, a godinu dana pre toga, u proleće 2014. je poslednji put Dortmund slavio u Minhenu.

Oni mrze Bajern, ali to nije novina, svi mrze Bajern, smatraju njihove navijače kojih je najmanje u Minhenu za one koji navijaju za klubove pobednike i optužuju čak i velike korporacije da obezbeđuju silnim novcem dominaciju Bavaraca.

Bilo kako bilo i danas je neobično važno zbog svega, igra se od 18:30.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
zlogi
Saturday, 09.11.2019
21:03

Nije njima Bajern pomogao iz dobrote, nego iz koristi, koja se naplacuje lepo svih ovih godina. Elem lako je pomagati kad veoma bogat region stoji iza vas. Zamislimo kad bi Rur stao iza samo jednog kluba kolike bi pare imali! Mogli bi da rade sta hoce i kupuju koga hoce. Bajernova politika je kupi sve sto valja u Nemackoj, po danasnjim standardima, niskim cenama i dominiraj. Time slabe direktne konkurente za titulu. Vec godinama se igra trening liga u Nemackoj. Bajern je prvak ostali se bore za 2 mesto. :/

avatar
REVØLT
Sunday, 10.11.2019
12:15

Upravo tako, naplatili su oni sve to sa kamatom.

avatar
NikkiCFC
Saturday, 09.11.2019
17:41

Zvezda i Partizan ne mogu sebe da spasu bankrota pa im drzava poklanja novac koji nisu zasluzili.

avatar
REVØLT
Sunday, 10.11.2019
12:14

Pogotovo Partizanu Hahaha

avatar
Danilo Vujacic
Saturday, 09.11.2019
14:59

U situaciji Intera i Juventusa,samo Inter bi mogao da dodje u stanje bankrota,nikako obrnuto.

avatar
Mladen
Saturday, 09.11.2019
14:57

Jedan je Bayern ❤️💪👍

avatar
Algebrons
Saturday, 09.11.2019
12:56

Da li vi stvarno poredite rivalstvo Bajerna i Dortmunda sa rivalstvom Partizana i Zvezde!? Nadam se da autor teksta zna da je najveći Dortmundov rival zapravo Šalke?

avatar
REVØLT
Saturday, 09.11.2019
12:51

Kaze se Dzersima, a smesan si jako sa tim potenciranjem rivalstva izmedju vas i Intera.