Analiza - Da li je prvo mesto u grupi LŠ velika prednost na žrebu? Statistika ili Murinjo i Zidan?

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 13.12.2018.
12:16
Izvor: Sportske.net

Ako gledamo 15 sezona koliko se igra u ovom formatu, statistika upućuje da prvak grupe završi na tronu. Ali, dva puta je Murinjo pokazao da to nije zagarantovano, a Real možda i žali što nije drugi u grupi...

Sportske.net/Aleksandar Obrenović
Sportske.net/Aleksandar Obrenović

Povezane vesti

Završena je grupna faza Lige šampiona.

Čekamo ponedeljak, pravila znate, timovi podeljeni u dva šešira, prvoplasirani u grupama ne mogu da igraju sa pobednicima drugih grupa, takođe, ne mogu da se sastanu ekipe iz istih zemalja, kao ni naravno timovi koji su bili u istoj grupi ove jeseni.

Sinoć smo malo računali, ovakvi su izgledi za žreb, mada procenti ne znače ništa.

Sa druge strane, večito je pitanje da li prvo mesto u grupi donosi baš toliku prednost i slabijeg rivala. Jer, možete recimo ove godine da naletite na Liverpul ili Atletiko iz Madrida, Engleze Junajted i Totenhem, mada retko ko da se plaši Murinjove ekipe.

Ali, šta kažu brojevi?



Od kada se igra u ovakvom formatu, od sezone 2003-04, samo pet od petnaest timova koji nisu bili prvi u grupi su osvojili Ligu šampiona te sezone.

Baš Murinjo je te prve godine uspeo da stigne do senzacionalnog trijumfa za "Zmajevima", on je na putu do trofeja savladao Junajted, pa mu se žreb otvorio, izbacio je Lion, La Korunju i na kraju slavio protiv Monaka u finalu.

On je isto ponovio i 2010. sa Interom, odnosno u grupi je bio iza Barse u jesen 2009. da bi onda eliminisao Anćelotijev Čelsi, pa CSKA, Barselonu i onda dobio finale u Madridu protiv Bajerna.

Osim Murinja, ovo je pošlo za rukom Zidanu u dva poslednja izdanja, Real je bio drugi u grupi i osvojio titulu i prošle i pretprošle godine. Oni su 2016. bili iza Dortmunda na jesen, da bi preko Napolija, Bajerna, Atletika i Juventusa u finalu osvojili 12. titulu prvaka Evrope, a prošle sezone usledila je 13. kada su u grupi bili iza Totenhema, eliminisali su PSŽ, Juventus posle kontroverzi, kao i Bajern, da bi u finalu savladali Liverpul.

Kad smo kod Liverpula, oni će biti u drugom šeširu, žreb od koga će svi želeti da pobegnu, ali su već jednom iz slabijeg šešira postali prvaci Evrope. Naime, 2005. u onoj legendarnoj sezoni, Liverpul se provukao kroz iglene uši, imali su 10 bodova u grupi, koliko i trećeplasirani Olimpijakos i prošli na gol razliku.

Onda su izbacili Leverkuzen, Juventus, Murinjov Čelsi i na kraju u onom epskom meču u Istanbulu protiv Milana osvojili petu titulu prvaka Evrope.

Dakle, i oni imaju pravo da se nadaju, Murinjo kome je to pošlo dva puta za rukom, ako se nešto dramatično ne promeni, baš i ne, sa ovim timom...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Curva Sud Milano
Thursday, 13.12.2018
15:34

Bilo je zanimljivije kad je bilo takmičenje gde se igraju 2 grupe pa 1/4finale. Pogledajte samo protiv kakvih ekipa su igrali Juve i Milan da bi stigli do finala 2003. godine.

avatar
MALI PLAVI
Thursday, 13.12.2018
19:09

Ali je bilo previše naporno ua igrače. Finalisti su igrali 17 utakmica u LŠ godišnje.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Thursday, 13.12.2018
15:22

Sad ce Italijanima opet najtezi zreb, da se Englezi malo odvoje po koeficijentu. I Napoli i Inter dobili teske grupe, na kraju Liverpul sa tri poraza prosao dalje, a Napoli sa jednim porazom ispao.

avatar
xman
Thursday, 13.12.2018
19:44

Sa druge strane Liverpul je imao 3 pobjede, a Napoli 2..tako da to sto nabrajas poraze nema veze sa zivotom..svaki rezultat se boduje, ako su bodovi izjednaceni gleda se gol razlika, ako je i ona izjednacena gleda se ko je dao vise golova. Dakle, kao sto vidis, sve je do detalja precizirano i nema sta dalje da se diskutuje, dalje jeprosao bolji i kraj price

avatar
Bidza i Tridza
Thursday, 13.12.2018
21:32

Ako su Napoliju i Interu bile teske grupe,onda su bile i Liverpulu i Totenhemu. Liverpul je imao jednako bodova kao Napoli,dao vise golova i zasluzeno prosao (mada sam ja za Napoli navijao). Nisu to pravilo zbog njih izmislili. A ionako od ove sezone i Italijani i Englezi imaju 4 direktna ucesnika grupne faze...

avatar
Red blood
Thursday, 13.12.2018
15:15

Mislim da nema nekog izrazitog favorita.
Siti u prvenstvu sjajan,ali u LS dosta promenljivo.Barsa ne deluje nesto posebno dominantno..Bayern ima problema..o Realu ne treba trositi reci.Mislim da PSG nema to nesto u krvi..Liverpul opet iz nekog drugog plana,uz Atletiko..tako da..iz ove perspektive,mozda je Juve u maloj startnoj prednosti..

avatar
Bojan Djordjevic
Friday, 14.12.2018
03:18

Odlicno receno!