Afera nameštanja mečeva trese Englesku!

  • Autor: Miloš Marković

  • 07. septembar 2014.

  • 09:32

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Ponosna čistotom igre, fudbalska kolevka je u šoku nakon istrage koja je dokazala nameštanje mečeva u engleskom fudbalu.

Afera nameštanja mečeva trese Englesku!

Nakon temeljne istrage koju je pokrenula Fudbalska asocijacija Engleske, potvrđene su sumnje o nameštanju mečeva.

Utvrđen je broj od više od desetinu sumnjivih osoba, fudbalera i čelnika uglavnom nižih rangova takmičenja, ali čije veze dostižu i londonske klubove Premijer Lige, ističu engleski mediji.

Istraga koja je rezultirala u utvrđivanju nameštanja u engleskom fudbalu, primarno je pokrenuta za australijsku ligu u kojoj su fudbaleri optuženi za nameštanje dobili doživotnu zabranu bavljenja fudbalom.

FA ima aktivnu listu igrača koje pomno prati i čija imena nisu saopštena iz razumljivih razloga.

Takođe, nijedan od tih fdubalera nije dokazano umešan u nameštanja, te stoga FA nema mogućnost da za sada preduzme nešto protiv. U određenim slučajevima, fudbaleri koji se sumnjiče su lično učestvovali i u klađenju, što je strogo zabranjeno, te takve aktivnosti ukazuju na nameštanja mečeva i zvanična policijska istraga u tim slučajevima ostaje kao jedna od aktivnih opcija.

Upitani da potvrde navode o nameštanju, čelnici FA su se složili sa sumnjama nacije.

„Možemo reći da postoje određene procedure koje su pokrenuti sa ciljem da se zaštiti integritet igre. Kada je u pitanju nameštanje mečeva, FA ima ingerencije da suspenduje sve igrače za koje se osnovano sumnja da su učestvovali u nelegalnim radnjama.“, navodi se.

Strahovi o sistemskoj, razrađenoj mreži nameštanja mečeva u Engleskoj su nagovešteni nakon porasta uplata na mečeve u južnoj konferenciji, nižem rangu takmičenja.

FA je dobila dokument od 60 strana u vezi sa neregularnostima i vezi sa 'sumnjivim' mečevima, a čitava akcija sprovodi se u saradnji sa kladionicama.

Veze sumnjivih mečeva i fudbalera, naročito u nižim rangovima, idu ka azijskim klanom, a FA pomno prati razvoj situacije kako bi na vreme reagovala na pojavljivanje prvih dokaza.

Iako se i ranije sumnjalo da bi ovakve radnje mogle da budu povezane direktno i sa Premijer Ligom, osim sumnji ničega za sada nema kako bi potkrepilo navode.

Ipak, ovakve situacije mogu imati samo štetan uticaj na fudbal u zemlji koja se smatra kolekvom najvažnije sporedne stvari na svetu.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari