Zvezdine godine bez Radonjića, ljubav koju su naslednici samo učvrstili

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 24.12.2020.
18:50
Izvor: Sportske.net

Crnogorski stručnjak ostavio veliki teret trenerima koji su dolazili posle njega.

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Ime Dejana Radonjića se s pravom spominje u superlativima na Malom Kalemegdana i ako su njegovi uspesi u Crvenoj zvezdi izgradili poverenje i ljubav navijača, godine posle njega su to učvrstile.

Uprkos tome što informacija o povratku crnogorskog stručnjaka na Mali Kalemegdan nije zvanična, navijači su kao popareni skočili na spomen njegovog imena.

Nije ni čudo znajući kako je izgledala Zvezda za vreme njegovog vakta i u poslednje tri i po godine od kad on nije stanovnik Beograda.

Kada je na proleće 2013. godine na iznenađenje mnogih preuzeo klub u teškoj situaciji već u debitantskoj sezoni je pokazao da ima domete za nešto veliko.


Klub nije uzeo trofej, ali je već u narednoj srušena višegodišnja dominacija Partizana i crveno-beli su konačno podsećali na slavne dane iz svoje prošlosti.

Paralelno sa uspesima u domaćem i regionalnom prvenstvu Zvezda je postepeno gradila imidž u Evroligi, što je bilo nezamislivo za njegove prethodnike.

Najveći uspeh ostvaren je u sezoni 2015/2016 kada su crveno-beli igrali TOP8 u Evroligi, a euforija navijača je dosegla ogromne granice, što se osetilo u mečevima na domaćem terenu.

Baner 1

Posebno će se pamtiti pobeda protiv Bajerna krajem 2015. godine, ali je odlazak na Fajnal-for ostao nedosanjan san pošto su za protivnika imali moćni CSKA sa Milošem Teodosićem, koji je te sezone osvojio Evroligu.

Naredne sezone nastavilo se u istom ritmu, a posebno će se pamtiti sedam pobeda u nizu na prelazu između 2016. i 2017. godine.

Real Madrid i CSKA su padali u decembru, početkom godine je Žalgiris savladan u Kaunasu, Baskonija u Vitoriji, a nadaleko čuven je i trijumf nad Fenerbahčeom Željka Obradovića nakon rampe Ekepa Juda nad Ognjenom Kuzmićem.


Upravo je u ovim sezonama nastao termin "radonjizam" koji je oslikavao karakter crnogorskog trenera sa granitnom odbranom kao geslom koji je donosio uspeh.

Ako su uspesi jednim delom zaslužni za ljubav navijača, drugi je svakako to što njegovi naslednici nisu uspeli ni da ga stignu, a kamoli nadmaše.

Počev od sezone 2017/2018 sa Dušanom Alempijevićem, pa zatim sa Milanom Tomićem, Draganom Šakotom i na kraju Sašom Obradovićem.

Za ove tri i po sezone porazi u Kupu Radivoja Koraća protiv Partizana su postali uobičajeni, takmičenje u Evroligi je i pre epidemije koronavirusa sve manje interesovalo navijače.


Prošlogodišnje pobede protiv Budućnosti u finalu ABA lige jedni su od retkih momenata koji je podsećao na Radonjićev mandat.

Za razliku od prvog mandata drugi će dočekati sa velikim očekivanjima. Zvezda ne stoji najbolje, a ni Radonjić nema čarobni štap.

Ima li snage Radonja da Zvezdi vrati sjaj?

Baner 7









Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
napred Panktizan!
Friday, 25.12.2020
01:25

"crveno-beli su konačno podsećali na slavne dane iz svoje prošlosti". Ne znam šta je tako slavno u KK Ivo Lola Ribar, kasnije FMP, pa Reflex, pa ponovo FMP, pa za vreme Radonjića Crvena zvezda Beograd (Diva, MTS), pa na kraju ponovo Ivo Lola Ribar, kada je taj klub ugašen. Najveći uspeh tog kluba za koji navijaju navijači Crvene zvezde jeste upravo taj top 8, isti onaj top 8 do koga je veliki KK Partizan dolazio kao od šale sa mnogo jeftinijim timomovima nego što je to slučaj godinama sa ova dva CZ-FMP kluba, ali pod trenerskom palicom jednog jedinog i neponovljivog Duška Vujoševića! Vansportskim aktivnostima odstranjenog iz srpske košarke.

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 24.12.2020
22:06

Osvojice ABA, a u EL sta uradi uradi, bitno bi bilo da ostane par sezone, onda bi se videli neki rezultati.

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 24.12.2020
21:29

Ta zadnja Radonjina godina u Zvezdi nije bila posebna samo po tome sto smo ostvarili odlicne rezultate u EL, nego i po tome sto su glavninu ekipe cinili nasi igraci. Kuzmic, Simonovic, Jovic, Lazic, kapiten Mitrovic... kvalitetni stranci, kao sto je bio Cirbes, samo su cinili kvalitetnu dopunu. Danas to nije tako, ni ne kazem da je to uvijek moguce, ali jednostavno mi se tesko identifikovati sa ekipom u kojoj su, uglavnom, stranci, i to vecina od ljetos. Tu Radonjic nece puno pomoci. On, takodje, nema carobni stapic i nece uciniti da odmah pocnemo pobjedjivati u EL. Nadam se, iskreno, da ce Obradovic ostati do kraja sezone, da ce se ovo ispostaviti kao klasicna dezinformacija bez trunke istine, a da ce Radonja eventualno od sljedece sezone. Ima vremena za njegov povratak, bice katastrofa ako prelako potrosimo Obradovica.

avatar
Marco Popovich
Thursday, 24.12.2020
21:28

''Slavni dani proslosti''
''Radonjizam''
:D :D :D :D

avatar
Brajkoo
Thursday, 24.12.2020
21:21

Milogorac je prosecan trener sto se i pokazalo u inostranstvu, najurili ga iz Nemacke i nema vise ponuda. U Abs ligi dok je bio Dule nije mogao nista e posle kada je Institucija urusena i spala na Salica i Vrapca a drzava mu obezbedila najveci budzet u istoriji srpske kosarke e on je dominirao