Zvezdi stigle pohvale od Evrolige

 • Autor: Boban Filipović

 • 18. maj 2015.

 • 15:21

 • Izvor: Sportske.net, kkcrvenazvezda.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Učinak crveno-belih u najelitnijem košarkaškom takmičenju na starom kontinetu u ovoj sezoni može se oceniti kao zadovoljavaći. Jedini srpski predstavnik u Evroligi je imao najmlađi tim, najveću posetu i najmanji budžet od svih učesnika top 16 faze. Zvezda je dala i najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone Bobija Marjanovića...

Zvezdi stigle pohvale od Evrolige
Foto: euroleague.net
Sinoć u Madridu je spuštena zavesa na sezonu u Evroligi, domaći Real je osvojio titule i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji.

Zvezdini juniori nisu uspeli da odbrane titulu, ali je novo finale svakako veliki uspeh za srpsku košarku.

Prema rečima prvog čoveka kluba, Nebojše Čovića, bord Evrolige veoma poštuje Zvezdine rezultate ove sezone.

"Na svakom koraku u Madridu mogli smo da se uverimo da je ono što je na više nivoa učinila Crvena zvezda ove sezone u Evroligi, izuzetno poštovano od ljudi koji vode tu ligu. Moram još jednom da istaknem da sam ponosan na Bobana Marjanovića koji je apsolutno zaslužio mesto u idealnoj petorci Evrolige, ali i na juniore koji su i ove godine ostvarili izuzetan uspeh.

Nije odbranjena titula, ali kada postavite tako visoke standarde i osvajate to prestižno takmičenje, drugo mesto se možda i nepravedno smatra neuspehom. Međutim, svima treba da bude jasno da je to veliki uspeh, a sledeće sezone ćemo se potruditi da se ponovo vratimo na vrh"
rekao je Nebojša Čović i potom dodao:

"Od strane Đordija Bertomeua dobili smo sve pohvale za rad sa mlađim selekcijama što i nečudi ako se zna da smo tri puta osvajali Fajnal-ejt Evrolige i još tri puta igrali u finalu. Naš ceo koncept koji sadrži vrhunske uslove za trening u tri hale, specijalizovan sistem obrazovanja kroz Koledž – Beograd,  i mogućnost smeštaja igrača kao i stalni medicinski nadzor je nešto što su preuzeli i neki evropski klubovi poput Reala i Unikahe.

Međutim, razlika je u tome što oni u svojim redovima imaju šest odnosno sedam stranaca među kojima su i igrači sa naših prostora, a mi igramo samo sa našom decom koja su nosioci u reprezentativnim selekcijama. Iz tog razloga se nešto mora uraditi po pitanju registracionog pravilnika i kompletne registracione politike u KSS kako bismo sačuvali decu od preranog odlaska u inostranstvo."
kaže Čović.

Prvi čovek crveno-belih je tokom boravka u španskoj prestonici održao nekoliko sastanaka među kojima je svakako najznačajniji onaj sa prvim čovekom Evrolige Đordijem Bertomeuom:

"Sastanak sa gospodinom Bertomeuom koji sam imao u sredu doneo nam je mnogo razloga za zadovoljstvo, jer smo dobili pohvale za naš rad.

Na tom sastanku sam takođe bio u prilici da čujem i definitivne stavove Evrolige oko brojnih pitanja koja su otvorena i nisu rešena. Najvažnija se svakako tiču stavova Evrolige oko rešavanja problema sa FIBA i pozicija KK Crvena zvezda u ABA ligi.

Pod jedan, ponovljen nam je stav koji je važan za sve srpske klubove, a to je da regionalno takmičenje ABA liga mora da pređe u vlasništvo klubova. U suprotnom, neće biti priznato od strane Evrolige. Moram da naglasim i da je gospodin Bertomeu ponudio i ličnu pomoć u slučaju da dođe do nesporazuma između klubova i ABA lige s obzirom i da je on jedan od potpisnika sporazuma iz 2009. godine i da je pokazao veliku odlučnost da se svi problemi reše"
naglasio je Čović.

Nebojsa Covic

KK Crvena zvezda Telekom je i ove sezone odličnim rezultatima, organizacijom utakmica u Kombank arena pred velikim brojem gledalaca, pa i rešavanjem mučne i vrlo delikatne situacije nakon ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, pokazala da kao Evroligaš raste i za to je dobila priznanje i u Madridu.

"Gospodin Bertomeu je još jednom istakao veliko zadovoljstvo onim što je KK Crvena zvezda uradila ove, pa i prošle sezone na promociji tog takmičenja u Srbiji i koliko je doprinela dodatnoj popularizaciji Evrolige na ovim prostorima.

Ono što nam je otvoreno rečeno u Madridu je da Evrliga želi finansijski i organizaciono stabilnog evroligaša iz Srbije, jer je klub sa ovih prostora koji je kadar da odgovori zahtevima Evrolige preko potreban tom takmičenju iz više razloga. Ovoga puta smo u Španiji dobili i potvrdu da smo na tom polju vrlo blizu najvećim evropskim klubovima, koji imaju budžete i po 10, 20, pa i 30 miliona evra."
konstatovao je Čović i potom dodao:

"Prvi čovek Ervolige dobro zna sa kojim budžetom smo uspeli da uradimo veliki posao ove godine. Sada nam je za operativni minimum u sezoni 2015/2016 potrebna suma koja je veća za oko 400 hiljada evra.

Dakle, prema pravilima finansijskog fer-pleja koji je propisala Evroliga minimalni budžet za učešće u elitnom evropskom takmičenju je četiri miliona evra. Ali, pre projekcije budžeta sa sezonu 2015/2016 po pravilima finansijskog fer-pleja porebno je da klub do kraja juna 2015. godine izmiri sve obaveze iz sezone 2013/2014 i sezone 2014/2015 što neće biti nimalo lako.

To i pored dobrog planiranja i projekcija troškova i prihoda koje smo uradili ove godine, zaista ne možemo sami da ostvarimo. Za pomoć ćemo se vrlo brzo sa više akcija na prvom mestu obratiti našim navijačima, pa tek onda državi i gradu koje smo predstavljali na pravi način ove sezone. To želimo i sledeće, uz još bolji rezultat i korak dalje od TOP 16 faze"
na trenutak je zastao Čović i dodao:

"Za to će nam biti neophdno da zadržimo okosnicu tima, ali i stručnjake ako želimo da ostvarimo sve ono što smo planirali. Jer, iskustvo nam govori koliko je važan kontinuitet u radu. Na primeru Crvene zvezde se to najbolje može videti." konstatuje Nebojša Čović.

Da sve pohvale koje su stižu iz Evrolige nisu samo kurtoazija govori i vest da je Beograd uz Kaunas glavni kandidat za organizaciju Fajnal-fora 2017. godine.

"Ta vest je proizvod svega prethodno rečenog, ali moram da otkrijem još jedan detalj koji je možda i najvažniji u svemu tome. Ideja da Beograd bude domaćin Fajnal-for a Evrolige nije od juče, već od pre godinu dana i na njoj se ozbljno radi već duže vreme.

Začetnik te ideje na sastanku u Beogradu tokom Fajnal-fora ABA lige prošle godine bio je premijer Aleksandar Vučić, što je grad Beograd podržao, a i Crvena zvezda koja će treću godinu za redom igrati elitno takmičenje. Uz njegovu veliku želju, dobru organizaciju završnog turnira ABA lige, pa nakon toga i Zvezdine dobre sezone u Evroligi, ova ideja je samo logičan epilog nastojanja da se ovakav turnir dovede u Beograd. Ipak, treba istaći da je uslov nad uslovima za realizaciju celog projekta da Beograd ima stabilnog evroligaša."


Na kraju Ćović je poručio:

"Boravak u Madridu je bio od višestruke koristi, prevashodno zbog činjenice jer smo saznali šta nam je činiti u procesu reorganizovanja ABA lige i od čega ne smemo da odstupimo u tim pregovorima, kao i u odnosima sa FIBA. Čeka nas završnica domaće lige u kojoj imamo najveće ambicije, kao i borba za finansijska sredstva kako bi održali visoke kriterijume i pravljenje tima za Evroligu. Predstoji nam veliki rad, a nadam se da ćemo u tom radu imati i adekvatnu podršku." zaključio je Čović.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari