Zvezdi baš prija Vitorija (20.30)

Autor: Boban Filipović
petak 02.02.2018.
11:24
Izvor: Sportske.net

Da li ste znali da su beogradski crveno-beli slavili svaki put kada su gostovali u ovom baskijskom gradu?

EPA/EFE/David Aguilar
EPA/EFE/David Aguilar

Povezane vesti

Tradicija je jak saveznik Crvene zvezde mt:s u večerašnjem okršaju protiv Baskonije.

Na prethodna tri evroligaška gostovanja u Vitoriji Zvezda je pod dirigentiskom palicom Dejana Radonjića obarala Baske na pleća u njihovoj kući, sva tri puta ih je tukla dvocifrenom razlikom!

Interesantno je da je Baskonija jedna od retkih ekipa koja crveno-belima više leži kao domaćin, budući da je dosadašnji međusobni skor u Beogradu nerešen - 2:2.

Baski su Zvezdu savladali ove sezone u našem glavnom gradu, bilo je to u vreme verovatno najveće krize prvaka Srbije u tekućoj sezoni. Taj meč u 'Areni' obeležila je skromna poseta Zvezdaša pošto se istog dana igrala fudbalska utakmica u Belorusiji između Crvene zvezde i BATE Borisova u Ligi Evrope. Ni postavljeni video bimovi nisu doprineli da se dvorana napuni, a većina onih koji su prisustvovali utakmici je bila prilično utučena što su fudbaleri tog dana ispromašivali i ispustili trijumf, pa je iz tog razloga izostala zdušnija podrška sa tribina. Gosti su prepoznali taj momenat, napravili veliku prednost u prvom poluvremenu, u nastavku uspeli da odole naletima crveno-belih i da trijumfuju.

Olakšavajuća okolnost Baskoniji na prvoj utakmici ove sezone sa Zvezdom bilo je i odsustvo Pere Antića, koji će i večeras izostati zbog povrede, ali valja napomenuti da se iz tog poraza šampiona Srbije izrodilo i nešto izuzetno dobro.

davidovac
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Na tom meču je Alimpijević definitivno uvideo da ne ide sa Nikolom Radičevićem na pleju i rešio da sprovede eksperiment sa Dejanom Davidovcem kao "lažnom jedinicom". Nedostajalo je malo sreće da to odmah urodi plodom, ali je već na sledećoj utakmici protiv Reala u Madridu upravo taj detalj, uz povratak Pere Antića u tim, bio ključ prvorazredne senzacije.

Biće teško u Vitoriji bez Pere, Baski su veoma jaki unutra, Omić i Lesor će morati dobro da se porvu pod obručima, a idealan je trenutak da se Milko Bjelica probudi iz zimskog sna na mestu gde je ostavio trag tokom svoje karijere. On je dobro poznato lice navijačima španskog evroligaša, početkom decenije je branio njegove boje.

Krstic
EPA/SERGEI ILNITSKY

Zvezdi su u prvom okršaju ove sezone sa Baskima u Beogradu najveći problem pravili visoki igrači: nemački centar Johanes Fojtman i Gruzin Tornike Šengelija. Inače, Baskonija je veoma dobro ukomponovan tim, dobro pokriven na svim pozicijama, kada pogledate sva ta imena (Janis Tima, Džejson Grendžer, Rodrig Buboa, Marselinjo Uertas, Met Džening, Iliman Diop, Vensan Poarije) biće vam jasno da bar sedam-osam pulena Pedra Martineza može da "iskoči".

Fojtman
EPA-EFE/EPA/ANDREJ CUKIC

Baskonija bolje stoji na tabeli od Crvene zvezde, ima pobedu više posle 20 ogigranih kola, više postignutih, manje primljenih poena, pa iz tog razloga slovi za izrazitog favorita.

No, kako već "elaborirah", tradicija je na strani crveno-belih, vratio se i optimizam posle dve velike pobede (prvenac protiv "bratskog " Olimpijakosa i trijumf u večitom derbiju nad Partizanom), Dobrić je "poludeo" Dangubić igra možda i najbolju košarku u svojoj karijeri, uz sve to se vraća oporaljeni Džejms Feldin, a trener Dušan Alimpijević je u obraćanju novinarima pred polazak podvukao da je njegova ekipa značajno napredovala u odnosu na vreme kada su Baski odneli trijumf iz Beograda i veruje da su njegovi puleni kadri da im se revanširaju.

Ima i pikanterija iz kategorije "Radonjizam" koja bi mogla da ima blagotovorno dejstvo. Naime, Dejanu Radonjiću je danas rođendan, pa eto i dodatnog motiva za Zvezdu da se nastavi trijumfalni niz u Vitoriji kao svojevrsni omaž treneru koji je uspostavio njenu dominaciju u Srbiji i na Jadranu.

Dejan Radonjic

Utakmica u 'Fernando Bueska' areni počinje u 20:30h i njom će biti spuštena zavesa na 21. kolo Evrolige.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Amar Zornic
Friday, 02.02.2018
16:02

Zbog Radonjizma i mnogo toga idemo na pobeduu!!

avatar
Kori Volden
Friday, 02.02.2018
13:05

Dijemetralno je to suprotna situacija bila. Radonja je streptomicin za spance. Ovo je drugaciji sklop ekipe, drugacija filozofija, drugi trener. Neka se bore, pa sta urade. Sanse za TOP 8 su maltene izgubljene vec. Plus ne igra Pero, a svi znamo koliko samo njegovo prisustvo na terenu znaci za ekipu. Neka se bore, pa sta urade. Bitno je da sa trofejom ABA lige docekamo momke u junu na kalemegdanu.

avatar
babaroga
Friday, 02.02.2018
16:41

Sa Perom smo ofanzivno jaci. Sa Omicem defanzivno. Moglo bi i to da bude presudno.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 02.02.2018
12:56

Bice tesko, ali kad bismo veceras pobijedili to bi nas lansiralo u borbu za top 8.