Zvezda i Majkl Džordan - Rešena ''misterija'', nije ovo slučajno!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 18.05.2020.
10:08
Izvor: Sportske.net

Crveno-beli rešili višedecenijsku misteriju.

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Povezane vesti

Povodom poslednje dve epizode ''Last Dance'', o slavnoj generaciji Čikago Bulsa na čelu sa Majklom Džordanom, oglasila se i Crvena zvezda.

Ne bez razloga, jer postoji nešto što makar malo povezuje beogradske crveno-bele i legendarnog Džordana.

O čemu se konkretno radi, Zvezda je objasnila na svom zvaničnom sajtu, što u nastavku prenosimo.

''Već dugi niz godina jedna od misterija vezanih za Džordana bila je i zastavica KK Crvena zvezda iz kampusa Severne Karoline, iz perioda kada je 'leteći Majk' već bio projektovan za buduću NBA zvezdu i šampion NCAA.

Zastavica Crvene zvezde nije se slučajno našla na zidu sobe u Vilmingtonu (Severna Karolina).

Tih godina vrlo često najbolji koledž timovi igrali su sa evropskim klubovima i nacionalnim timovima mečeve u SAD, ali i širom Evrope, a tim utakmicama smanjivan je “jaz” između košarke na dva kontinenta.

Daleke 1983. godine Crvena zvezda je nastupala  u Solunu na turniru protiv Univerziteta Severna Karolina, u kome je glavna zvezda bio Majkl Džordan, a učestvovale su i  ekipe Grčke i italijanskog Berdena.

Finalni meč u kome su se našle ekipe Crvene zvezde (koja je u narednim sezonama u periodu SFRJ imala izuzetno značajnu ulogu) i Severne Karoline koju je predvodio legendarni trener Din Smit, a na parketu Džordan, Sem Perkins, Bred Doerti… pratilo je čak 5000 gledalaca.

Severna Karolina (osvajač NCAA turnira 1982. godine upravo koševima Džordana protiv ekipe Džordžtauna) je na kraju slavila posle dva produžetka 105-104, a Majkl Džordan je utakmicu završio sa 32 poena.

U ekipi crveno-belih najefikasniji su bili Rajko Žižić sa 19 i Slobodan Nikolić sa 18 poena, a ovaj meč očigledno je ostao u lepom sećanju Majklu Džordanu koji je samo godinu dana kasnije izašao na draft kao treći pik… sve ostalo je istorija košarke.
-
Baner ispravka
-
A za ljubitelje dokumentacije evo i strelaca sa utakmice u kojoj je Severna Karolina predvođena Majkom Džordanom pobedila Crvenu zvezdu:

Crvena zvezda: Milosavljević 2, Nikolić 18, Janković 4, Karadžić 12, Bogosavljev 7, Radović 17, Milićević 5, Žižić 19, Kovačević 12, Avdija 8.

Severna Karolina: Baz Peterson 6, Majkl Džordan 32, Stiv Hejl 10, Smit 6, Popson 4, Sem Perkins 18, Met Doerti 8, Bred Dogerti 8, Sesil Eksjum 11'',
a Džordanovu fotografiju pored Zvezdine zastavice možete da vidite OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Monday, 18.05.2020
21:13

Divna prica nego koje je to uspehe imala pokojna zvezda posle tog perioda I koliko je bila znacajna uloga ?Za trideset godina dve titule I projekat EZ sa Zikom Paukom I Vesicem do gasenja I proglasavaja FMP -a u nekakvu novu zvezdu

avatar
nemam pojma
Tuesday, 19.05.2020
01:20

Budimo pravedni, ne budimo kao oni, imali su u Slobino vreme 3 titule: 93., 94. i 98. A mi u SRJ šest titula, Budućnost tri.

avatar
Man united
Tuesday, 19.05.2020
16:06

Имаш лепо АПР-ов сајт. Ту лако можеш да провериш да је ово и даље она иста Звезда. Те бајке о ФМП-у можеш мачку о реп да окачиш.

avatar
Red to the bone
Monday, 18.05.2020
14:24

Nekad je na Balkanu bila neka država sa nekom ligom i nekim sportom, a sada kanta za menadžere i potkusurivanje dugova hahahahaha

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Monday, 18.05.2020
14:10

Cek, a KKP je gde bio tih godina? Aaaaa oni nisu skoro ni postojali do vestacke tvorevine nastale usred rata? Ok, nista onda.

avatar
nemam pojma
Tuesday, 19.05.2020
01:13

Partizan je tih godina pretstavljao u par navrata čitavu reprezentaciju, na manjim takmičenjima, Mediteranskim igrama, Balkanskim prvenstvima, a igrao prijateljske sa NBA timovima po Americi. Uvek ispadneš glup u društvu kad komentarišeš ono što ne znaš. Tvoj klub od 72. pa do raspada SFRJ nije uzeo ni jednu titulu. Prvu, u Slobino vreme, mislim 93., ako me sećanje dobro služi.

avatar
nemam pojma
Monday, 18.05.2020
13:55

Ima na YTubu primer utakmice Evropa vs USA (sa Džordanom) gde je Evropa pobedila sa Dalipagićem, kao ubedljivo najboljim igračem i strelcem utakmice.

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Tuesday, 19.05.2020
23:47

Vi ste zaista ubedjeni da je skroz normalno gledati razdoblja koja vam odgovaraju, a praviti se lud za ona koja vam ne odgovaraju.

KKP je imao 0 (NULA) titula u kosarci u momentu kada je Crvena Zvezda imala 12. Kako klub koji je niko i nista, koji nema ni jednu bednu titulu, odjednom ima pregrst reprezentativaca? Pa, zato sto je Zvezda osvojila u fudbalu sve sto se moze osvojiti, pa da vi ne budete tuzni, onda ajde da napravimo projekat, kada vec iz Jugoslavije imamo 3 osvajaca, znaci da je samo treba dovesti igrace i sigurno ce osvojiti i tako je i bilo.

Shvati, da je normalna stanje u drzavi, tj da smo na nekom nivou Svedske, Crvena Zvezda bi bila ekstremno stabilan klub, sa rasprodatim stadionom na svakoj utakmici i sa vecim cenama, dok bi Partizan bio prosek.

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Friday, 22.05.2020
08:58

Napisao sam "Da je" , poenta je u tome, da bi vi kao klub u normalnoj drzavi bili neki Radnicki ili nesto tako slicno, uglavnom mali simpaticni klub i nista vise od toga. E posto ovo nije normalna drzava, posto ova drzava zivi od toga da deli svoj narod sto vise, morao se stvoriti neki klub koji ce nekako parirati Zvezdi i tako se uz pomoc drzave stvorio taj naboj i lazni "derbi". Evo pojasnicu ti na primeru. U Spaniji imas Real koji je ne samo tamo, nego u Svetu najbolji klub, e njihov veciti rival je Barselona, ali imaju i taj nazovi derbi sa Atletikom, samo sto je to "gradski derbi" e u normalnim uslovima, utakmice Zvezda-Partizan pa za Crvenu Zvezdu bile nista vise od toga, kakva je utakmica za Real protiv Atletika, jedan gradski derbi sa ok protivnikom, ALI to bi bilo kada bi Zvezda kao Real imala svoju Barselonu. Posto u Srbiji tog drugog kluba nema, onda je Partizan vestacki postavljen na to mesto, ali posto u fudbalu nikako nije mogao ni na jedan nacin da parira Zvezdi, onda je jedina sansa bila da se proba sa kosarkom i uspeli su u toj nameri.

Eto malo sam ti pojasnio, a sada budi covek i odgovori nekim argumentima na moje pitanje. Zasto bi IKO NA OVOM SVETU, ulozio novac, dao drzavnu podrsku i reprezentativce klubu koji nema NIJEDNU TITULU, a da pored imas klub koji ima 12 titula? Jos je klub iz istog grada sa vise navijaca?

avatar
Vanja Grubač
Thursday, 21.05.2020
20:36

Jel su to Rolan Garos titule?

avatar
nemam pojma
Thursday, 21.05.2020
03:29

Koliko ti godina imaš? Srbija na nivou Švedske? O, Bože! Nalupetao si se u ovom svom tekstu za medalju. Ja košarku pratim od 1970. a ti?