Zvezda i Evroliga - Važno je učestvovati

Autor: Boban Filipović
subota 07.04.2018.
14:40
Izvor: Sportske.net

Regulani deo sezone je završen, vreme je za rekapitulaciju.

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Zbog dodele organizacije fajnal fora Evrolige Beogradu među Zvezdašima je tinjala nada da bi učesnik istog mogao da bude njihov voljeni klub, ali je euforija krenula da splasava pre no što je sezona i počela.

Većina igrača iz ekipe koja je prošle sezone bila na korak od plej-ofa je letos otišla iz kluba, došlo je i do promene trenera, kormilo je preuzeo Dušan Alimpijević, Zvezda je u sezonu ušla u "novom ruhu", a nije trebalo dugo da prođe da bude očigledno da će plasman na F4 ostati samo sanak pusti.

Imala je Zvezda blistavih momenata, urađene su ove sezone stvari koje nikada nisu u prošlosti, kao npr. pobeda nad Realom u Madridu i prva pobeda nad "bratskim" Olimpijakosom u istoriji, zabeleženo je par pobeda "stotkom", do pobeda se dolazilo na lepši način za oko nego u prethodnih par sezona - igrom na koš više, a ne jakom odbranom, ali kada se podvuče crta i kada se  pogleda konačan poredak na evroligaškoj tabeli, samo dva tima su završila iza šampiona Srbije.

Tabela je merilo, tako da je ova sezona ipak korak unazad u odnosu na prošlu sezonu u kojoj je Zvezda bila u igri za plej-of do poslednjeg kola, kao što je i prošla bila korak unazad u odnosu na pretprošlu jer su crveno-beli tada završili regularni deo sezone među prvih osam, mada valja podsetiti da se tada nije igralo po sistemu "svako sa svakim" kao što je to bio slučaj u poslednje dve.

Dusan Alimpijevic

Još na startu sezone klub je jasno postavio svoj cilj, a to je odbrana titule na Jadranu i plasman u elitu i naredne sezone. Do ostvarenja tog cilja nedostaju tri koraka, tj. tri pobede protiv podgoričke Budućnosti u finalu ABA lige, a Crvena zvezda mt:s u borbu za prsten ulazi sa prednošću domaćeg terena i bogatija za 30 jakih sparinga u najjačem košarkaškom takmičenju na 'starom kontinentu'.

Istina, na nekoliko tih sparinga Zvezda je bivala topovsko meso i delovala kao vreća za udaranje, na nekima je ekipa izgledala beskrvno, na nekima preumorno zbog paklenog rasporeda i skraćenog rostera, u nekoliko navrata je izostajala bolja završnica i bio prisutan strah od pobede, bilo je i slučajeva kada su sudije svojim odlukama nanosile štetu, ali kada se sve uzme u obzir 11 zabeleženih pobeda je pristojan učinak.

Podsetimo da je na startu bilo dosta problema oko uigravanja novog tima, da je duvala promaja u odbrani i da je škripalo u napadu, da je bilo dosta pehova sa povredama, da je u prvom delu sezone Zvezda bila jedan tim sa Perom Antićem, a drugi bez njega, te da su gotovo svi igrači tokom sezone imali uspone i padove u formi.

Marko Guduric Dejan Davidovac

Iako je Crvena zvezda mt:s na kraju ostala pet pobeda daleko od plej-ofa, verovatno je ekipa iz koje je najviše igrača izašlo iz anonimnosti. Dejan Davidovac je najsvetliji primer, a u taj koš mogu da se svrstaju i Ognjen Dobrić i Stefan Janković.

Zanimljiv je i podatak da su u poslednje dve sezone, od kako su na snazi nova pravila, crveno-beli imali više pobeda u Evroligi od šestostrukog prvaka 'starog kontinenta' Makabija, od milanske Olimpije koja ima tri titule šampiona Evrope, od Barselone koja ima dve, kao i od redovnog učesnika Anadolu Efesa.

Sve u svemu, zaključak je da će ova sezona u Evroligi dobiti prelaznu ocenu ukolko Zvezda i sledeće sezone bude deo elite, a da li će tako biti saznaćemo uskoro.   



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
!?!?!?!?!?
Saturday, 07.04.2018
19:05

Jos jednom dokazano - samo je jedan klub PONOS Srbije - ZAUVEK,za veke vekova!Svi ostali su samo klubovi lokalnog nivoa koji nemaju ni istoriju ni tradiciju ni rezultate.

avatar
!?!?!?!?!?
Sunday, 08.04.2018
08:35

Vi što lupate minuse na moj komentar i dalje lažite sami sebe i verujte Čoviću - a da vam bude lakše napisaću - vi ste VELIKI klub sa ovojenih MILION trofeja,istorija vam je duga i bogata,bićete prvaci Evrope bez obzira što sada kao svoj uspeh broj 1 računate 1(JEDAN JEDINI) plasman u TOP 16!!!Eto i za vas malo sreće!!!

avatar
nikoletina bursac
Saturday, 07.04.2018
17:19

Važno je učestvovati je zakon za gubitnike.

avatar
Budimo.ljudi
Saturday, 07.04.2018
15:18

Šta tek da kaže Efes, sa budžetom od 18M, a imali 7 (ispravite me ako grešim) pobeda. Sa druge strane, Žalgiris sa 8M budžeta je izborio, više nego zasluženo, prolazak u TOP8. Kao okoreli navijač Partizana, mislim da je Zvezda imala sasvim solidnu sezonu u EL ove godine, kad se uporede mnogo parametri (trostruka razika u budžetima između većine timova i Zvezdinog budžeta) i neke druge stvari uzmu u obzir (kao što je promena trenera i velikog broja igrača). Možda nije pravo mesto da to pomenem, ali zaista, kad se pogleda F4 Evrolige u poslednjih 15-ak godina, vidi se da se ista imena pojavljuju na završnom turniru po pravilu i koliko čudo predstavlja odlazak Partizana na F4 2010. godine. Nadam se da će nekom našem klubu to opet poći za rukom.

avatar
ddr16
Saturday, 07.04.2018
15:26

da ne bude da nipodastavam uspeh partizana jer je ogroman i zasluzen,ali malo je teze u ovakvom sistemu stici na f4 jer se igra sa svim ekipama i male su sanse za iznenadjenje,nema sreca na zrebu neki utacaj ili trenutna forma vec mora u 30 utakmica da se bude ispred nekih ekipa sa mnogo vise igraca u rotaciji,plus sto vecina ima ugovor sa el pa moze nekad da kalulise u svom prvenstvu i onda zvezda sa realno maksimalno 10 igraca nema sta da trazi u takvoj konkurenciji...

avatar
rivarinho
Sunday, 08.04.2018
00:59

Samo da podsetim kad je već reč o strancima, jsd je ove sezone imao 11 stranaca, stiže uskoro i 12. Ako je Omić realno stranac, Bjelica i Pera nisu, bez obzira što igraju za drugu reprezentaciju!

avatar
GYM Monster
Saturday, 07.04.2018
19:29

Prvo ne znam zasto je tezi po tebi ovaj sistem gde se igra sa svima, a kada su bile grupe ni grupe niste mogli da pordjete i da udjete u top 16, a ne u top 8.. Kao drugo po grupama nije bilo da tipa cska izadje sa drugim timom, dok se u novom sistemu vise puta desava da real,cska itd. izadju sa drugim timom... Danasnja evroliga je smesna, napravljena da se uzimaju pare i da igraju samo bogati klubovi... Prosle godine EA7 Milano nije bio prvak pa je igrao EL jer naravno ima para iako je Venecija bila sampion...

avatar
Kori Volden
Saturday, 07.04.2018
16:58

Svaka cast za komentar.

avatar
Vanja Grubač
Saturday, 07.04.2018
16:56

Ima tu svega po malo.Da krenemo od budžeta-da li je taj budžet najmanji u EL ne znamo ali da je najveći u ABA to znamo.Drugo-osam stranaca nikad nije imao ni jedan klub sa ovih prostora ,a znam da će biti kako ovaj ili onaj nisu stranci ali ako ne igraju za našu reprezentaciju sigurno jesu.Treće- sistem od 30 utakmica sa jedne strane jeste teži ali opet sa druge strane koju bi ekipu dobili na dve ili tri dobijene?Tu leži i razlog nekih pobeda jer sam kažeš da neke ekipe mogu i da kalkulišu ,dugo je takmičenje pa i serije povreda u odredjenom trenutku utiču na neke neočekivane rezultate.Realno da nema dva tima možda bi i imala više od deset igrača ali to je tema za vlasnika kluba.