"Zver sa Bahama", Marvin Begli, pa Dončić! Evropska senzacija kod evropske legende!

Autor: Nikola Miloradović
petak 22.06.2018.
02:06
Izvor: Sportske.net

Slovenac u samom vrhu na NBA draftu 2018. godine.

Epa/Andrej Čukić
Epa/Andrej Čukić

Povezane vesti

Kao što je i najavljivano Finiks Sansi, koje će u narednoj sezoni predvoditi srpski stručnjak Igor Kokoškov, kao prvi na NBA draftu birali su centra sa Univerziteta Arizona DeAndre Ejtona!

Momak rođen na Bahamima je odigrao istorijsku sezonu za Arizonu, na 35 nastupa u proseku je postizao 20,1 poena uz 11,6 skokova po utakmici i od njega se nesumnjivo očekuju velike stvari.

Visok je 216cm, težak 118kg, a jedno od njegovih oružja je i šut za tri poena. Na koledžu je igrao kao krilni centar, ali se očekuje da će u Sansima biti klasična "petica".

Kokoškov je dobio sjajno pojačanje!

DeAndre Ejton DiAndre Ejton DeAndre Ayton
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Sakramento Kingsi i njihov GM Vlade Divac su sa drugog mesta na draftu birali Marvina Beglija III.

Ovaj 19-godišnjak nastupa na poziciji krilnog centra, igrao je za Djuk i u proseku postizao 21 poena uz 11,1 skokova.

Ono što je čitava Evropa čekala, dogodilo se vrlo brzo na draft lestvici, Atlanta Hoksi su pravo da biraju treći iskoristili na slovenačkog reprezentativca iz redova madridskog Reala Luku Dončića!

Ovaj 19-godišnjak je u sezoni za nama osvojio Evrobasket sa Slovenijom, Evroligu i ACB ligu sa madridskim Realom, dobio je i nagrade za najkorisnijeg igrača EL i španske ACB lige.

Ipak, on karijeru neće početi u Hoksima, koji su tokom drafta obavili trejd sa Dalas Mavsima, pa će se Dončić pridružiti Riku Karlaju i legendi svetske i evropske košarke Dirku Novickom u Teksasu. Za uzvrat, Hoksi su dobili pravo da biraju peti na draftu, a dobiće i nekoliko pikova sa narednih NBA draftova.

Dončić je tako postao tek peti strani igrač koji je biran u top 3 na draftu, pre njega su to bili Pau Gasol 2001. godine (treći pik), Jao Ming 2002. godine (prvi pik), Darko Miličić 2003. godine (drugi pik) i Andrea Barnjani 2006. godine (prvi pik).

Luka Doncic
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Memfis Grizlisi su sa četvrte pozicije birali Džerena Džeksona Juniora.

U pitanju je krilni centar sa Mičigen Stejta, koji je minule sezone u NCAA ligi beležio 11,3 poena uz 5,8 skokova i 3,2 blokade po utakmici.

Peti pik na draftu je Trej Jang, plejmejkera sa Univerziteta Oklahoma, koji će, kako smo gore i napisali, u trejdu za Dončića završiti u Atlanta Hoksima.


On je minule sezone bio najbolji strelac u NCAA, sa 27,4 poena po meču, a bio je i najbolji asistent sa 8,7 direktnih dodavanja za poene po nastupu.

Strašan skoker, kojeg porede sa Stivom Nešom i Stefom Karijem.

Dakle, Trej Jang će u Atlantu, Luka Dončić će u Dalas.

Sa šestog mesta je Orlando birao Mohameda Bambu, čoveka sa najvećim rasponom ruku na draftu ikada, od čak 2,39m.

U pitanju je centar koji vuče korene iz Obale Slonovače, minule sezone je igrao za Teksas i u proseku postizao 12 poena uz 10,4 skoka i 3,7 blokada po utakmici.

Vendel Karter Junior je odabran kao sedmi pik od strane Čikago Bulsa.

U pitanju je još jedan košarkaš sa Djuka (kao i Džeren Džekson Junior).

Ima 19 godina, može da igra i kao centar i kao krilni centar, a u proseku je na koledžu postizao 13,5 poena uz 9,1 skokova minule sezone.

Klivlend Kavalirsi su rešili da pravo da biraju osmi iskoriste na kombo beka sa Univerziteta Alabama, Kolina Sekstona.

Za njega se vezuje jedna fantastična priča, kada je protiv Univerziteta Minesota u situaciji tri na pet, postigao čak 40 poena. On je naravno bio u ekipi sa manjim brojem igrača na parketu.

Niksi su sa devetog mesta odabrali krilo sa Kentakija, Kevina Noksa.

On je u sezoni za nama u NCAA beležio 15,6 poena uz 5,4 skokova po utakmici.

Interesantno, navijači su izviždali ovu odluku Niksa, kao i pre par godina kada je franšiza iz "Velike Jabuke" odabrala Kristapsa Porzingisa, koji je postao prava NBA zvezda.

Siksersi su sa 10. poziciji odbrali 22-godišnjeg Mikela Bridžisa.


U pitanju je igrač koji može da nastupa na pozicijima "dva" i "tri", igrao je tri godine za Univerzitet Vilanova, na 116 nastupa je u proseku beležio 11,3 poena uz 4,3 skoka.

Osvojio je dve titule u NCAA ligi, a u poslednjoj koledž sezoni je imao 17,7 poena uz 5,3 skokova po utakmici.

On je na kraju trejdovan u Finiks Sanse i pridružiće se Ejtonu u ekipi Igora Kokoškova.

NBA Draft 2018
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Prvih 10 pikova na NBA draftu 2018. godine.

1. DeAndre Ejton  - C (Finiks Sansi)
2. Marvin Begli III - PF (Sakramento Kingsi)
3. Luka Dončić - PG (Atlanta Hoksi, trejdovan za petog pika i pikove sa narednih draftova u Dalas Maverikse)
4. Džeren Džekson Junior - PF (Memfis Grizlisi)
5. Trej Jang - PG (Dalas Maveriksi, trejdovan sa pikovima sa narednih draftova za trećeg pika, Luku Dončića, u Atlanta Hokse)
6. Mohamed Bamba - C (Orlando Medžik)
7. Vendel Karter Junior - PF/C (Čikago Bulsi)
8. Kolin Sekston - PG/SG (Klivlend Kavalirsi)
9. Kevin Noks - SF (Njujork Niksi)
10. Mikel Bridžis - SG/SF (Filadelfija 76ersi, trejdovan u Finiks)

Iz ostatka prve runde drafta, izdvajamo Majkla Portera Juniora (14. pik - Denver Nagetsi) koji je u srednjoj školi bio projektovan za najviše pozicije na NBA draftu.

Majkl Porter Junior Michael Porter Junior
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Razlog za nešto slabiji plasman na draft lestvici je povreda leđa, koju je doživeo nakon samo tri odigrane utakmice za Mizuri u NCAA.

Reč je o sjajnom atleti i skoreru, kojeg je Čonsi Bilaps tokom draft noći uporedio sa zvezdom NBA lige Kevinom Durentom. Potencijalna krađa drafta, Jokić bi mogao da dobije veliko pojačanje već naredne sezone.

Treba skrenuti pažnju i na 25. pika Morica Vagnera, sa Univerziteta Mičigen, koji je sjajnim partijama u finalu NCAA lige skrenuo pažnju na sebe. Njega su kao 25. pika birali Lejkersi.

Reč je o momku koji je rođen u Berlinu, a jednu godinu je proveo igrajući i za berlinsku Albu (2014/15), u polufinalu NCAA lige je postigao 24 poena i 15 skokova i postao je prvi igrač posle Hakima Olajžuvona, koji je u ovoj fazi ostvario učinak od 20+ poena i 15+ skokova.

Tu je naravno i doskorašnji košarkaš Cedevite Džanan Musa, kojeg su kao 29. pika birali Bruklin Netsi.

Dzanan Musa Cedevita

Reprezentativac BiH je proglašen za najboljeg mladog igrača ABA lige u sezoni za nama, reč je o strašno talentovanom košarkašu, koji je u sezoni za nama bio jedan od najboljih igrača zagrebačke Cedevite. On je istakao da odmah želi u NBA, ostaje da se vidi da li će ga Netsi odmah preseliti u SAD ili će ga "stešovati" još makar godinu dana u nekoj evropskoj ekipi.

Takođe je interesantno da su Indijana Pejsersi iskoristili pravo da biraju 23. na Erona Holideja, mlađeg brata NBA košarkaša Džastina (Čikago Bulsi) i Džrua Holideja (Nju Orleans Pelikansi).

11. Šaj Gildžus-Aleksender - PG (Šarlot Hornetsi, trejdovan u Los Anđeles Kliperse)
12. Majls Bridžis - SF (Los Anđeles Kipersi, trejdovan u Šarlot Hornetse)
13. Džerom Robinson - SG (Los Anđeles Klipersi)
14. Majkl Porter Junior - SF (Denver Nagetsi)
15. Troj Braun Junior - SF (Vošington Vizardsi)
16. Žair Smit - SF (Finiks Sansi, trejdovan u Filadelfiju)
17. Donte DiVinćenco - SG (Milvoki Baksi)
18. Luni Voker - SG (San Antonio Sparsi)
19. Kevin Hurter - SG (Atlanta Hoksi)
20. Džoš Okogi - SG (Minesota Timbervulvsi)
21. Grejson Alen - SG (Juta Džez)
22. Čendler Hačinson - SG/SF (Čikago Bulsi)
23. Eron Holidej - PG (Indijana Pejsersi)
24. Enfrni Simons - SG (Portland Trejl Blejzersi)
25. Moric Vagner - PF (Los Anđeles Lejkersi)
26. Lendri Šamet - PG (Filadelfija 76ersi)
27. Robert Vilijams - C (Boston Seltiksi)
28. Džejkob Evans - SG (Golden Stejt Voriorsi)
29. Džanan Musa - SG/SF (Bruklin Netsi)
30. Omari Spelman - PF (Atlanta Hoksi)


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sportakus
Friday, 22.06.2018
10:04

Denver odradio ekstra posao. Porter jeste bio rizik ali za timove sa pocetnih nekoliko pikova,ovako sa 14 pozicije em sto on nije pod pritiskom jer se ne ocekuju ogromne stvari od njega a i ako ispadne los nikom nista. Denver je u najgorem slucaju dobio solidnog igraca za rotaciju a u najboljem okosnicu tima i velikog skorera koji ce cvjetati uz Jokica i njegove plejmejkerske sposobnosti. Kradja drafta vrlo moguce

avatar
DurantK
Friday, 22.06.2018
14:14

Porter će još dobiti na motivaciji i kako je i on sam rekao, potrudiće se da bude najbolji pik kog je Denver ikad izabrao. Odličan pik end rol igrač i po svim prilikama će činiti odličan tandem sa Jokarom. Ukoliko ne dođe do nekih povreda, naravno

avatar
Friday, 22.06.2018
08:40

Ja koliko vidim, ovde je Atlanta prošla vrhunski, odabrala Dončića, trejdovala ga u Dalas za Janga, koji po statistici od nekih 20+ poena po utakmici I 10+ asistencija I dobila još par pikova!?

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Friday, 22.06.2018
15:23

kad procjenjujes igraca sa koledza najmanje treba gledati statistiku..jer tamo je 50ak solidnih igraca i sve ostalo poluamateri i djeca...trej jang previse sutira i on jeste davao mnogo poena ali procenat za 3 mu je 34%,protiv odbrana u nba to ce jos vise da padne...I nisu dobili nekoliko pikova nego jedan jedini pik za iduci draft,nego ovi na sportske moraju da preuvelicaju,cudo nisu nigde napisali "doncic (srbin)"..Realno doncic je za trej janga majkl dzordan veruj mi,meni nije jasno samo zasto atlanta nije pikala centra jer im je potrebniji nego bek,ali eto,to je takva franciza,oni su od tima koji se borio za konferencijsko finale za godinu dana napravili rupu..sve u svemu dalas nije mogao da prodje bolje od doncica,ni doncic bolje od dalasa,tako da trejd nije greska sigurno nego pun pogodak..Ukoliko dovedu nekog free agenta u reketu i adaptiraju doncica u sistem kako treba mogu vec od ove sezone da grade plej of tim polako

avatar
Friday, 22.06.2018
21:55

Vreme ce pokazati :)

avatar
x90x
Friday, 22.06.2018
08:15

Mislim da su Denver Nuggetsi izveli kradju drafta, za ovog decka se odavno prica da ce biti novi Durent. ESPN mu je cak projektovao i potencijalo drugo mesto uprkos povredi, ali ocigledo mnogi nisu zeleli da rizikuju.
Za San Antonio kazu istu stvar sa Lonijem Vokerer IV. Spursi su cak toliko zeleli da ga dovedu da su se spremali za trejd sa nekom od drugih ekipa (u slucaju da ga neko pokupi ranije). Zna Popovic sta radi, sigurno je video nesto u njemu sto drugi nisu.