Zoran Savić: "Košarka nam je u ogromnom problemu, kome da ostavimo decu?"

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 19.07.2018.
10:32
Izvor: Sportske.net, Blic

Kao i uvek, bez dlake na jeziku. Dotakao se svih tema u košarci, a imao je i šta da kaže o Novaku Đokoviću.

Fiba.com
Fiba.com

Povezane vesti

Legendarni srpski košarkaš Zoran Savić "otvorio je dušu" u opširnom intervjuu za Blic u kojem je govorio o velikim problemima u kojima se nalazi srpska košarka, ratu FIBA i Evrolige, Nikoli Jokiću, ali i brojnim drugim temama ključnim za srpsku košarku.

Prenosimo deo intervjua.

"Imamo dobre rezultate, ali to nije realno stanje naše košarke", započinje Savić.

"Srpska košarka je u velikim problemima, ovaj sport vuku Saša Đorđević i Marina Maljković."

"Lige su nam katastrofalne, igrači nisu plaćeni ili su smešno plaćeni, treniraju što kraće kako bi im klubovi plaćali manje..."

"Umesto što smo dali milione evra za Fajnal for, bolje da je država uložila u razvoj klubova iz Čačka, Kraljeva..."


O preranom odlasku košarkaša u inostranstvo.

"Kome da ostavimo decu? Kok klubu, kojem gazdi? Nekada smo imali Vršac, danas Dinamik i Borac, ali... Potpuno razumem roditelje koji odluče da dete ode u inostranstvo."

Rat FIBA - Evroliga?

"Katastrofa, rušenje košarke, moraš da gataš da vidiš ko će da igra, Đorđević treba da gleda u pasulj ko će mu igrati narednu utakmicu. Rad u takvim uslovima je nemoguć, FIBA i Evroliga su zajedno krivi, gledaju samo svoju korist."

ABA ili srpska liga?

"Srpska liga je devalvirana, pre sedam godina sam rekao našima da je dobro kada te neko obaveže kao Evroliga, da igraš kod njih. Ali mi smo uvek kasnili sa odlukama po pet godina i birail pogrešnu stranu. Pa to je neshvatljivo šta mi radimo."

Budućnost srpske košarke?

"Treba svi dobro da razmislimo gde se nalazimo, u ozbiljnom smo problemu. Nemamo ni rad ni planove, to je krivica klubova. Kada sam bio generalni menadžer u Barseloni, Navaro mi je uvek govorio da hoće da igra svaku utakmicu za Španiju. Njihova federacija je to dobro organizovala, NBA zvezde imaju poseban tretman. Srbija ne radi na tome."

Crvena Zvezda?

"Imala je odlične rezultate u Evroligi uprkos problemima, šteta što i naredne sezone ne igra Evroligu. Međutim, mislim da je nepotrebno imati pet, šest stranaca u timu ako država pomaže neki klub."

Partizan?

"Sviđa mi se šta rade, Predrag Danilović je ispao korektan, imaju zdravu priču."

Nikola Jokić?

"Sjajan, apsurdno je da u Denveru ima veću minutažu nego što bi imao u nekoj evroligaškoj ekipi, forsiraju se oni od 26 godina, a ovi sa 18 ne igraju. Sve je perfektno u NBA, sve u svetu košarke zavisi od njih."

O Novaku Đokoviću.

"U njega smo uložili nula dinara, a najveća je investicija Srbije. Ima imidž i ne mrzi nikoga, gubi mnogo novca noseći pasoš Srbije, zaradio bi pet puta više da ima, recimo, švajcarski. Poštujmo i cenimo to."

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pipo Inzagi
Thursday, 19.07.2018
12:29

Znači kad bi zamenio pasoš više bi zarađivao...kakve to veze ima sa Srbijom?

avatar
bagra
Thursday, 19.07.2018
11:29

Sve lepo receno. Samo jos da neko uradi nesto povodom toga.

avatar
3x3
Thursday, 19.07.2018
11:03

Nemam ja nista od Djokovica. Koji god pasos nosio, ja od njega nemam apsolutno nista. Kao ni ostali gradjani Srbije. Drago mi je kad pobedjuje naravno, ali on je samo pojedinac u pojedinacnom sportu.

avatar
Blackmamba24
Thursday, 19.07.2018
11:00

Sve se trpa u Beograd, a i oni su u velikim dugovima, strasan problem, kosarkaski gradovi Cacak Kraljevo, gase se, talentovana deca propadaju sto zbog losih trenera, sto zbog nwlih stranaca, nema perspektive, kanal.

avatar
Old_school
Thursday, 19.07.2018
10:48

Ja Savica jako mnogo postujem. Ali kao i 99,9% ostalih vidi probleme, istakne ih ali bez i jednog konkretnog predloga. Pa se posle cudimo kako nesto ne valja...

avatar
ercov
Thursday, 19.07.2018
15:10

Ko se to pa cudi i zasto bi se cudio kada ovaj nas covek koji zivi i uziva tamo daleko na suncanoj obali Mediteran jednostavno daje odgovore na pitanja koje mu novinar postavlja.