Znate li šta je "Miličić efekat"?

Autor: Nikola Miloradović
subota 19.05.2018.
11:03
Izvor: Sportske.net

Bivši reprezentativac Srbije ostaće večno upamćen u NBA krugovima, a tamošnji mediji najčešće ga se sete neposredno pre drafta.

EPA PHOTO/EPA/JEFF KOWALSKY
EPA PHOTO/EPA/JEFF KOWALSKY

Povezane vesti

Bilo je leto 2003. godine, cela košarkaška Srbija je sa velikim iščekivanjem pratila dešavanja oko NBA drafta.

Na isti se prijavio jedan od najvećih evropskih talenata u tom trenutku, mladi srpski košarkaš Darko Miličić.

Za dve sezone u Hemofarmu, Miličić je pokazao da poseduje ogroman talenat i fantastične predispozicije da postane vrhunski košarkaš, a sve to nije promaklo ni medijima u SAD, koji su te 2003. godine pisali u hvalospevima o njemu.

Darko se prijavio na draft, predviđalo se da će veoma rano biti izabran, ali najverovatnije niko nije očekivao da će biti drugi pik na draftu.

Prvi je naravno bio LeBron Džejms, čovek koji poput Darka Miličića nije igrao koledž košarku, već je direktno iz srednje škole stigao u najjaču košarkašku ligu na svetu.

Iza srpskog centra ostali su Karmelo Entoni, Kris Boš i Dvejn Vejd, košarkaši koji bi jednog dana mogli da završe u Kući slavnih.

Ipak, Miličić nije uspeo da napravi uspešnu NBA karijeru, u prvoj sezoni se dokopao prstena sa Pistonsima, iako se nije naigrao, a postao je i četvrti najmlađi strani igrač koji je ikada nastupio u NBA finalima. Za tri sezone u Detroitu postigao je skupa 152 poena (1,6 po nastupu), pa je usledio prelazak u Orlando.

U Medžiku je dobio nešto veće minute, ali i dalje nije ispunjavao potencijal drugog pika na draftu.

Nakon dve godine na Floridi seli se u Memfis, gde je pružao možda i najbolje partije u karijeri, potom je bio u Niksima, tri godine u Minesoti, gde je takođe bio solidan, a onda je 2012. otišao u Boston i nakon jednog odigranog meča završio karijeru, sa svojih 27 godina.

Darko Milicic

Šta je pošlo po zlu?

Mediji u SAD sada najviše pišu o tome što Miličić nije učestvovao u NBA aktivnostima pre drafta, sudarima sa ostalim mladim igračima koji su prijavljeni na draft, raznim drilovima, kao i intervjuima sa zainteresovanim timovima.

Ove sezone je to donekle postao trend, Luka Dončić je izjavio da neće učestvovati u takvim aktivnostima, ali on se zaista i dokazao na mnogo načina i njegova odluka se mora razumeti.

Ipak, od svega ovoga odustali su još mnogi mladi košarkaši, posebno oni koji nisu igrali koledž košarku.

Među njima je najzvučnije ime svakako Majkl Porter Junior, za kog se predviđa da će biti biran sa prvih 10 mesta, a odigrao je tek tri meča na koledžu zbog povreda.

"To je Darko efekat. Kada je on draftovan, sve se promenilo. Sada niko ne želi da učestvuje i da rizikuje da bude razotrkiven", izjavio je jedan iskusni zvaničnik NBA lige, a prenosi "Yahoo".

Dakle, u NBA smatraju da je Miličić lukavo odbio mogućnost da se dokaže na terenu protiv ostalih talentovanih momaka koji su prijavljeni na draft, kako ne bi iskazao svoje slabosti. Dve godine igranja u Srbiji očigledno nisu bile dovoljne da se shvati njegov pun potencijal, ali i da se dobro sagleda njegov psihiloški profil.

Slična stvar se dogodila i sa bekom Jute Danteom Eksumom, zatim Tonom Mejkerom iz Milvokija, ali i sada već čuvenim Muhamedom Seneom, sva trojica bili su birani sa prvih 10 mesta.

Ton Mejker

Eksum je bio peti pik, došao je iz Australije, bez koledž iskustva, dok je Mejker prošao pripremnu školu u Kanadi. Sene je oduševio jednim nastupom na "Hups Samitu" (Hoops Summit) i naterao Sijetl Supersonikse da pravo da 10. biraju iskoriste na njega.

Postoji i druga strana te priče, iskusio ju je Andre Dramond, koji je nakon srednje škole odlučio da odigra jednu godinu na koledžu i tako je od potencijalnog prvog pika, završio kao deveti pik na NBA draftu. Ipak, on je bio realan, odradio je sve školski, a na kraju je ipak ispunio potencijal i zasluženo došao do maksimalnog ugovora.

Sa druge strane, Miličić je izbegao mogućnost da se dokaže na protiv svojih vršnjaka, ali je na kraju ipak zaradio oko 50 miliona dolara tokom svoje NBA karijere.

Suma sumarum, Darko Miličić je ostavio veliki trag u NBA ligi, nema sumnje da će priče kao što je njegova nastaviti da se dešavaju, pojedini su jednostavno shvatili da iako nemaju "to", mogu na foru da se domognu velkih svota novca, pa se mediji u SAD pitaju ko će ove sezone iskoristiti "Miličić efekat".

Ovogodišnji draft je zakazan za 21. jun, pravo da prvi biraju dobili su Finiks Sansi, kako su raspoređeni pikovi od 1. do 10. mesta i ko bi mogao da bude prvi pik, pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Иван-Ниш
Saturday, 19.05.2018
23:09

Миличић у своје време није чак ни нашу лигу нешто много играо са Хемофармом. Гледао сам га на финалном турниру купа овде у Нишу и изгледао је смешно у дуелу са Крстићем. Није имао ни 18 година и причало се да ће бити међу првима на драфту, а био скоро непознат. Какав ефекат у односу на Дончића, ја не разумем. Он већ првак Европе са Словенијом као један од вођа екипе, са Реалом у финалу Евролиге, опет као вођа екипе и мало старији одлази у НБА. Велике су то разлике.

avatar
MALI PLAVI
Saturday, 19.05.2018
15:25

Al je Miličić bio mršav!

avatar
Roj Kin 16
Saturday, 19.05.2018
11:38

Veliko je pitanja kako, odnosno na kojoj poziciji, vide Dončića, za trojku je nizak i slab, za pleja nije eksplozivan i brz, dvojka bi mu u NBA najbolje legla, pa da ponekad organizuje napad. Finiksu to ne treba imaju Bukera, a Ejton im je neophodan, Sakremento ne znam kakva su očekivanja od Bogdana, ali to je njegova pozicija, Foks na pleju, Hild na trojci, najviše im treba Begli od igrača sa drafta. Može Dončić da bude i prvi pik, a može i peti, šesti. Majkl Porter ako padne na 8. 9. mjesto zbog povrede, mogao bi da bude krađa, strašan potencijal.