Životne lekcije Grega Popovića, dragog gosta Srbije. O srpskim igračima u NBA, Zapadnoj konferenciji, razvoju mladih...

  • Autor: Pavle Knežević

  • 15. avgust 2018.

  • 12:13

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Novinari su pitali sve što su hteli, ali nisu dobili odgovor na sve. Jedan od najvećih je pokazao svoju mudrost.

Životne lekcije Grega Popovića, dragog gosta Srbije. O srpskim igračima u NBA, Zapadnoj konferenciji, razvoju mladih...
Foto: Epa/Jose Mendez
Jedan od najvećih i najboljih košarkaških trenera svih vremena Greg Popović ponovo je bio gost Beograda i Srbije. Ovog puta na kampu "Košarka bez granica", koji je organizovan u hali Žarkovo u istoimenom beogradskom naselju.

Pitanja za legendarnog "Popa" nikada ne fali, a on je u grupnom razgovoru sa novinarima odgovarao na čitav spektar pitanja, od toga koliko govori srpski do situacije u Zapadnoj konferenciji NBA.

"Uvek uživam kad se vratim. Imam mnogo prijatelja ovde, bivših igrača, trenera…dođem svaki put kad imam priliku. Večerao sam sinoć sa trenerom Ivkovićem, to je uvek divno iskustvo. Između trenera i igrača, uvek se osećam kako treba kada sam ovde. Volim i hranu i piće i uvek znaju gde da me odvedu", rekao je Popović.

Govorite srpski?

"Mogu da pratim šta se dešava, da naručim večeru, ali ne govorim tečno srpski", kaže trener.

Volite i srpske manastire, da li ćete možda posetiti neki.

"Idem gde god samo da ne vozi Žarko Paspalj, samo ne njegovim kolima", u svom stilu odgovara trener.

Nikola Jokić, Nikola Vučević, Raša Nesterović, Dejan Tomašević, Ana Dabović, Saša Pavlović, Arturas Karnišovas, Gordan Giriček, Rut Rajli, Predrag Drobnjak, Geri Heris, Fred Kaminski, Sonja Petrović, Boban Marjanović, Žarko Paspalj, Vladimir Radmanović, Boštjan Nahbar, Dragan Tarlać, Dalibor Bagarić, Peđa Stojaković, Beno Udrih, Andrea Trinkijeri... gomila košarkaških imena i gomila dece i budućih igrača koji rade sa trenerima iz sveta.

"Ove vrste kampova su sjajna prilika zbog ljudi koji će pomagati. Zbog bivših igrača, mnogo trenera, svi oni zaista osećaju da je ovo način da vrate nešto u zajednicu i pomognu deci da razumeju ne samo košarku, već šta je to što čini tim, kako biti dobar saigrač, kako da se razviju veštine i sve te stvari. Biće ovo dobrih par dana za momke i devojke", rekao je Pop.

Kako vam se čini sadašnja generacija srpskih igrača u NBA?

"Fantastično!. Još od osamdesetih godina i posle, kada sam došao da gledam Evropsko prvenstvo u Kelnu, video sam da ima mnogo stranih igrača koji treba da budu u NBA. Sada smo u Beogradu, a ovo je bivša Jugoslavija ima mnogo dobrih igrača koji su ostavili trag i igrali dobro u NBA.

Nova generacija mladih ovde u Srbiji je fantastična. Mnogo su pobeđivali u mlađim kategorijama, U17, U18, ovo je i dalje je veliki, veliki sport i siguran sam da će biti još igrača odavde u NBA
", rekao je Popović.

Već 30 godina evropski igrači igraju u NBA, da li se može govoriti o zaostavštini Evrope u SAD sada?

"Košarka je sada međunarodni sport. Počelo je davno, kada su treneri iz SAD dolazili ovde i držali kampove i treninge. Sada širom sveta ima sjajnih trenera, baš kao što ima i sjajnih igrača. Sada treneri iz inostranstva lako mogu da budu NBA treneri, baš kao što i igrači mogu da budu u NBA. Ceo svet uživa u košarci, ovo je divan sport za sve nas", kazao je legendarni "Pop".

On je naglasio da razvoj košarkaških veština nije sve, da je to samo deo onoga što mladi igrači uče.

"Razvoj veština je samo deo igre, ali oni treba da razumeju da košarka može da se igra na više načina, da se uživa u igri, da se uči kako da se igra sa saigračima, da je košarka čudesna, ali treba sa njima da pričate i o životu. A košarka je samo deo života i neće svi koji su ovde provesti život igrajući košarku. Zato je važno da se nauče društvene veštine, kako da se slažete sa ljudima, kako da učestvujete na pravi način", odgovorio je Popović.

Šta je prvo što kažete mladim igračima koji dođu u San Antonio?

"Svašta mu kažem, mnogo mu pričamo. Prvo što uradimo jeste da ko kod dođe van SAD u naš tim da se oseća udobno, kao i da sve stvari vezane za život budu uređene pre nego što počne košarka. Bez obzira da li to znači gde će da živi, gde je banka, gde je prodavnica, šta sa porodicom, da li su oženjeni, imaju li decu…Prvo rešimo sve lične stvari, to je najvažnije pre nego što počne košarka", objašnjava Popović.

Da pređemo na NBA. Posle ovog leta Zapadna konferencija je postala još jača. Koliko će biti teško osvojiti Zapad, odnosno plasirati se u plej-of.

"Zapad je borba u klinču i bojno polje već dobrih 10-15 godina, a sada imamo jedan tim, Golden Stejt, koji je bolji od svih ostalih. Sada mi svi pokušavamo da ih stignemo, ali to je divna organizacija, divan tim. Stiv Ker radi sjajan posao sa igračima, igra na pravi način. To je još jednom tim koji treba juriti", odgovorio je trener.

Kako vidite Lejkerse?

"Oni se popravaljaju svake godine i biće bolji iz godine u godinu, a svaki tim u koji dođe Lebron Džejms će biti bolji, to se podrazumeva", kratko kaže Pop.

Neizbežno je bilo pitanje i o odlasku Kavaja Lenarda i krajnje netipičnoj drami koja se dešavala ovog proleća u San Antoniju, ali Popović nije želeo da odgovara na ta pitanja.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari