Zašto Španija "juri" treće mesto u grupi?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 08. septembar 2015.

  • 23:36

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Nakon trećeg kola u "grupi smrti" stvari su se (ne)očekivano zakomplikovale, a mnogi su skloni tvrdnji da je "Crvena Furija" počela sa kalkulisanjem. O čemu se zapravo radi i zašto Španci žele da izbegnu drugu i četvrtu poziciju u grupi.

Zašto Španija
Foto: Beta/Markus Schreiber
Duelom Španije i Italije u Berlinu kompletirano je treće kolo grupne faze takmičenja na tekućem Eurobasketu. Nakon 36 odigranih utakmica jasno je samo da su reprezentacije Srbije, Francuske i Grčke obezbedile plasman u osminu finala, dok je sve ostalo podložno promenama.

Pomenuta utakmica između "Crvene Furije" i "Azura" izazvala je posebnu pažnju kod srpske sportske javnosti zbog činjenice da se radi o protivnicima našeg nacionalnog tima, ali i zbog "osnovane sumnje" da su Španci počeli sa kalkulacijama.

Da pođemo od toga da za bilo kakve tvrdnje koje se tiču kalkulisanja nemamo nikakav dokaz ali nam zdrav razum, španska prošlost i ono što će uslediti u eliminacionoj fazi ukazuju na to da je "Crvena Furija" namerna da bira poziciju u grupi.

Posle tri kola u "grupi smrti" situacija je sledeća:

1. Srbija 3-0
2. Turska 2-1
3. Italija 2-1
4. Španija 1-2
5. Nemačka 1-2
6. Island 0-3

Kako je već rečeno, izvesno je da je Srbija obezbedila plasman u osminu finala ali ne i sa koje pozicije. Budu li nastavili u dosadašnjem ritmu "Orlovi" će u eliminacionu fazu sa prve pozicije što znači da će u osminu finala za rivala imati četvrtoplasiranu ekipu iz grupe "A" a to je trenutno Finska.

Odmah uzmite u obzir da će tek posle utakmica četvrtog kola u svim grupama donekle biti jasnija situacija po pitanju plasmana pa je bilo kakvo prognoziranje "ko na koga ide" u datom momentu gubljenje vremena.

Ono što sada možemo da kažemo jeste da prva i treća pozicija u grupi "B" potencijalno donose nešto povoljnije rivale na startu eliminacione faze poput Finske, Bosne i Hercegovine, Izraela ili Poljske.

Tu treba tražiti razloge večerašnjeg poraza reprezentacije Španije koja sigurno ne želi da krči put do finala u delu žreba u kojem će se, po svoj prilici, naći Francuska i Grčka, a potencijalno još koja odlična ekipa.

Treba, međutim, uzeti u obzir da do kraja grupne faze mnogo toga može da se promeni pa bi tako već posle sutrašnjih mečeva planovi onih koji kalkulišu mogli da se izjalove.

Za kraj vam predstavljamo kako bi izgleda kostur osmine finala i četvrtfinala a na osnovu pozicija po grupama sami možete da zaključite ko koga izbegava ili bira za rivala.

Osmina finala:

gornji deo kostura
(B2) - (A3)
(C1) - (D4)
==================
(A1) - (B4)
(D2) - (C3)

donji deo kostura
(B1) - (A4)
(C2) - (D3)
==================
(A2) - (B3)
(D1) - (C4)

Četvrtfinale parove činiće pobednici mečeva koji su navedeni u parovima, dakle bolji iz duela (B3) - (A3) ide na pobednika (C1) - (D4) i dalje kako je navedeno u prologu.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari