Zašto Španija "juri" treće mesto u grupi?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 08.09.2015.
23:36
Izvor: Sportske.net

Nakon trećeg kola u "grupi smrti" stvari su se (ne)očekivano zakomplikovale, a mnogi su skloni tvrdnji da je "Crvena Furija" počela sa kalkulisanjem. O čemu se zapravo radi i zašto Španci žele da izbegnu drugu i četvrtu poziciju u grupi.

Beta/Markus Schreiber
Beta/Markus Schreiber

Povezane vesti

Duelom Španije i Italije u Berlinu kompletirano je treće kolo grupne faze takmičenja na tekućem Eurobasketu. Nakon 36 odigranih utakmica jasno je samo da su reprezentacije Srbije, Francuske i Grčke obezbedile plasman u osminu finala, dok je sve ostalo podložno promenama.

Pomenuta utakmica između "Crvene Furije" i "Azura" izazvala je posebnu pažnju kod srpske sportske javnosti zbog činjenice da se radi o protivnicima našeg nacionalnog tima, ali i zbog "osnovane sumnje" da su Španci počeli sa kalkulacijama.

Da pođemo od toga da za bilo kakve tvrdnje koje se tiču kalkulisanja nemamo nikakav dokaz ali nam zdrav razum, španska prošlost i ono što će uslediti u eliminacionoj fazi ukazuju na to da je "Crvena Furija" namerna da bira poziciju u grupi.

Posle tri kola u "grupi smrti" situacija je sledeća:

1. Srbija 3-0
2. Turska 2-1
3. Italija 2-1
4. Španija 1-2
5. Nemačka 1-2
6. Island 0-3

Kako je već rečeno, izvesno je da je Srbija obezbedila plasman u osminu finala ali ne i sa koje pozicije. Budu li nastavili u dosadašnjem ritmu "Orlovi" će u eliminacionu fazu sa prve pozicije što znači da će u osminu finala za rivala imati četvrtoplasiranu ekipu iz grupe "A" a to je trenutno Finska.

Odmah uzmite u obzir da će tek posle utakmica četvrtog kola u svim grupama donekle biti jasnija situacija po pitanju plasmana pa je bilo kakvo prognoziranje "ko na koga ide" u datom momentu gubljenje vremena.

Ono što sada možemo da kažemo jeste da prva i treća pozicija u grupi "B" potencijalno donose nešto povoljnije rivale na startu eliminacione faze poput Finske, Bosne i Hercegovine, Izraela ili Poljske.

Tu treba tražiti razloge večerašnjeg poraza reprezentacije Španije koja sigurno ne želi da krči put do finala u delu žreba u kojem će se, po svoj prilici, naći Francuska i Grčka, a potencijalno još koja odlična ekipa.

Treba, međutim, uzeti u obzir da do kraja grupne faze mnogo toga može da se promeni pa bi tako već posle sutrašnjih mečeva planovi onih koji kalkulišu mogli da se izjalove.

Za kraj vam predstavljamo kako bi izgleda kostur osmine finala i četvrtfinala a na osnovu pozicija po grupama sami možete da zaključite ko koga izbegava ili bira za rivala.

Osmina finala:

gornji deo kostura
(B2) - (A3)
(C1) - (D4)
==================
(A1) - (B4)
(D2) - (C3)

donji deo kostura
(B1) - (A4)
(C2) - (D3)
==================
(A2) - (B3)
(D1) - (C4)

Četvrtfinale parove činiće pobednici mečeva koji su navedeni u parovima, dakle bolji iz duela (B3) - (A3) ide na pobednika (C1) - (D4) i dalje kako je navedeno u prologu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 09.09.2015
10:28

Било би фора да буду трећи, а Французи да киксну једну па да их французи у осмини финала избаце и оставе без олимпијаде. Иначе, ако ми и Шпанија победимо обе, а Италија данас изгуби од Немачке, Шпанци ће опет биди други.

avatar
jc
Wednesday, 09.09.2015
10:16

Ma to je glupost. Ako kalkulisu zasto bi igraci bili vidno iznervirani posle poraza od Italijana. Ja jednostavno mislim da njihovo vreme prolazi, vise nisu nedodirljivi i sad se ne zna kada ce dobiti a kada izgubiti od rivala kao sto su srbija,grcka,italija,francuska ...

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 09.09.2015
09:16

Ako kalkulisu rano su poceli... Ipak, ne vjerujem u to.

avatar
Nikola_pg
Wednesday, 09.09.2015
07:59

Pa nista, onda ce ostati bez medalje, pa neka kalkulisu....

avatar
Volim Partizan
Wednesday, 09.09.2015
07:50

Pa hoce sa nama u polufinalu.....e pa ovoga puta ima da njima udarimo zavrsni udarac na njihove spletke sa kojima se sluze godinama...

avatar
ACACHELSEA
Wednesday, 09.09.2015
07:24

To se od nih ocekuje,treba se setiti samo proslog s.p. i meca sa Italijom.To su uradili na s.p. pa su izgubili vrlo rano.

avatar
dushanseelny
Wednesday, 09.09.2015
02:51

Litvanija pa mi ili Grci pa Francuzi.. Njihov izbor, ali nema tu lakog puta, u svakom slucaju za njihovu ekipu put ne bi trebao biti bitan ako vec ciljaju na titulu. Ipak, ne bih rekao da su se sprdali, Italijani su sipali kao nenormalni, protiv onakvog suta za 3 nema puno borbe..

avatar
stevan_vasic90
Wednesday, 09.09.2015
02:03

Ali oni vrlo lako mogu da ispadnu jer da bi imali siguran prolaz moraju da dobiju obe-a pobeda protiv Nemačke koja se neće pred svojom publikom neće predati bez borbe i nije nešto na šta mogu tako sigurno da računaju da bi kalkulisali. Hajde da su imali 2/0 nakon prva dva meča pa i da poverujem da kalkulišu i da su namerno izgubili, ali ovako, ne...pre bih rekao da ovo što su prikazali Italijani niko ne bi mogao da pobedi , ili bar većina, jer ovakav šuterski dan dešava se možda samo jednom na prvenstvu-pa Belineli i Galinari nisu promašivali+ što su i ostali odigrali dobro. Italijani su čak imali bolji šut za 2 nego sa penala, a sa penala su bili odlični, pa sad vidite koliko su bili šuterski raspoloženi, 80% hej!!! Trojke su upadale sa koje god pozicije da su šutirali, kako protiv toga?

avatar
ujka Vanja
Wednesday, 09.09.2015
01:43

Zato sto su prva dva zauzele SRBIJA i Nemacka,eventualno Turska.

avatar
Navijač Juventusa
Wednesday, 09.09.2015
01:22

Kalkulise se u poslednjim kolima, ne u prva 3, tako da ne verujem u ovo. Jednostavno su pregazeni od strane Italijana, a mi smo ih dobili na misice i najduzu klupu (na prvenstvu, uz Francuze).

avatar
Adnan
Wednesday, 09.09.2015
00:07

Aa sad razumijem.Po meni sve ekipe koje zavrse 1,2,3 u grupi B prolaze dalje jer je grupa A slaba dok ce 4. ekipa da izgubi od Francuske.Španija ako zavrsi 3.u najgorem slucaju ide na Litvaniju u polufinalu.

avatar
Lord of Nottingham
Wednesday, 09.09.2015
00:07

Ovo je sramota za jednu reprezentaciju kakva je Španija, ako kalkulišu.. Mada ne bi im bio prvi put.. Ali neka ih oni u našu dio kostura, pa da ih pošteno vratimo doma

avatar
Patrick Bateman
Wednesday, 09.09.2015
00:01

Mnogo su jadni Spanci. Nadam se da ce im se obiti o glavu kao prosle godine kada su namestili zreb da bi se tek u finalu nasli sa Amerima.

avatar
Boris Stjepic
Tuesday, 08.09.2015
23:50

Sad srbija treba odigrati na istu kartu i pustiti italijanima tako da spanci budu 4-ti.....

avatar
Return оf the King
Tuesday, 08.09.2015
23:45

Sve ce ovo da im se vrati...Jedva cekam da ih pobedimo opet i da vidim facu Rudija Fernandeza kad se to desi. Taj covek je bruka za kosarku.