Zasedala uprava Budućnosti, traže radikalne mere i ne odustaju od Evrolige!

  • Autor: Darko Mitrović

  • 23. april 2019.

  • 23:39

  • Izvor: Sportske.net, kkbuducnost.me

  • facebook
  • twitter
  • email

Da li će se išta od ovoga što traže ispuniti?

Zasedala uprava Budućnosti, traže radikalne mere i ne odustaju od Evrolige!
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
U danu kada je njihov tim ostao bez trebera Jasmina Repeše koji je podneo ostavku, Upravni odbor KK Budućnost VOLI razmatrao je danas dešavanja na sinoćnjoj majstorici finala ABA lige, u kojoj je podgorički tim poražen sa 97:54 od Crvene zvezde u ''Pioniru''.

Tema su bili incidenti pre početka meča, zbog čega je utakmica bila odložena za čitav sat, kao i načini da se ubuduće spreče slična dešavanja na utakmicama ABA lige.

Zbog svega što se dešavalo, Budućnost traži da se kompletna finalna serija između Crvene zvezde i Budućnosti - poništi!

''Snimci pre početka i tokom poslednje finalne utakmice Play off-a ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Bududćnost VOLI , nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice.  KK Budućnost VOLI će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA Lige sa jasnim zahtevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi.

Dodatno, biće upućen zahtev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA Lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i delić onoga što je KK Crvena zvezda MTS na poslednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK Budućnost VOLI.

Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbjednosti.

Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima  cele finalne serije obavestimo i Evroligu.

Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno takmičenje sačuva i da i ponovo bude primer svim predstavnicima sportova u regionu koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u Pioniru, jasno je predočeno da ukoliko ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrovana službenim rezultatom u korist KK Crvena zvezda MTS i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna.

Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegate), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslediti i u samoj svlačionici.

Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izadje na teren u sledećih 5 minuta, beogradski klub biti proglašen pobednikom, a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i Predsednik ABA Lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel.

Očigledno je da su predstavnici ABA Lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK Crvena zvezda MTS i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni štab bili uplašeni za svoju bezbednost.

U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači bezbjedno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih dogadjaja u Hali Pionir i ugrozio njihovu bezbednost.

Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostajanstvu i tradiciji kluba i potrebi za  afirmacijom viteških principa u kosarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donela odluku da umesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu'', navodi se u saopštenju.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari