Vlasnik Dalasa oduševljen Dončićem, Slovenija je recept za bolju NBA ligu?

Autor: Nikola Miloradović
petak 21.12.2018.
13:20
Izvor: Sportske.net

Kontroverzni vlasnik franšize iz Teksasa govorio o sjajnom rukiju i njegovoj košarkaškoj pozadini.

Beta/AP Photo/LM Otero
Beta/AP Photo/LM Otero

Povezane vesti

Luka Dončić je letos stigao u NBA ligu sa etiketom najkorisnijeg igrača Evrolige, ali i najkorisnijeg igrača španske ACB lige.

Osvojio je u prethodnih godinu i po dana Evroligu, ACB ligu i Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Slovenije, bio je uvršen i u najbolju petorku Eurobasketa.

Atlanta ga je birala sa treće pozicije na draftu, ali je Dalas bio rešen da ga dovede u svoje redove, ponudili su Hoksima pravo da peti biraju, kao i pika prve runde na narednom draftu. Hoksi su to prihvatili, Luka je stigao u Teksas.

Bilo je sumnji da će Dončiću trebati vremena da se navikne na najjaču košarkašku ligu na svetu, ali ko god da je to pomislio grdno se prevario.

Sinoć je u porazu od Klipersa postavio rekored svoje kratke NBA karijere, ubacio je ekipi iz Los Anđelesa i to u "Stejpls centru" 32 poena.

Prosečno na 29 nastupa beželi 18,8 poena, 6,6 skokova i 4,9 asistencije, za sada nema konkurenciju u trci za nagradu Ruki godine.

Vlasnik Maveriksa Mark Kjuban je oduševljen, Dončić je za trećinu svoje ruki sezone postao ključni igrač njegove franšize, pa kako i da ne bude.

"Miran je. On pušta utakmicu da dođe njemu. Trenutak nikada nije preveliki za njega. To nikada ne možete videti u rukiju. Nikada!", jasan je Kjuban.

Govorio je i o njegovom iskustvu pre dolaska u NBA, kao i košarkaškim korenima.

"Važno je jer je navikao da su ljudi oko njega stariji i mislim da je naučio da igra košarku i to je njegov najveći dar. Kada ste tako nadareni kao on i zaista naučite da igrate ovu igru.

Pogledajte košarkaško obrazovanje koje deca od 11 godina dobijaju u Evropi, posebno u Sloveniji, koja je košarkaški orijentisana.

Kada bi uzeli našu decu sedam godina pre nego što završe sa srednjom školom i poslali ih u Sloveniju da se obrazuju, liga bi bila hiljadu puta bolja.

Oni jednostavno uče samo da igraju košarku, dok naši klinci uče kako da provociraju i sastavljaju mikstejpove
", izjavio je Mark Kjuban.
 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Čeki
Friday, 21.12.2018
15:51

Sad bas da je Slovenija kosarkaski orijentisana, nije bas. Nije toliko razvijena u tom pogledu ko Hrvatska npr. ili Srbija pogotovo. A i pola stranaca im u ekipi i ovo im je prvi veliki rezultat posle duugo vremena.

avatar
nemam pojma
Friday, 21.12.2018
18:26

Slovenija ima veoma dobro medijki propraćenu ŠKL - ŠKOLSKU KOŠARKAŠKU LIGU, takmičenje osnovnih i srednjih škola, gde se mladi okreću prema sportu, gde postoji i takmičenje čirlidersica. Takmičenje je za oba pola, dečake i devojčice, i vrlo ozbiljno na srednjoškolskom nivou. Ne znam zašto Srbija, ili bar Beograd, ne bi imali nešto slično.

avatar
nemam pojma
Saturday, 22.12.2018
14:26

@ Čeki....ŠKL je išla redovno na A kanalu. Imali su jednom nedeljno plus reprizu. U završnici, gde je uvek favorit bila Gimnazija Bežigrad, još je bilo bolje propraćeno. Naravno, njihove školske dvorane su sci-fi za nas ovde.

avatar
Čeki
Saturday, 22.12.2018
05:35

Nisam to znao, a sto puta sam isao tamo jer mi tetka zivi. Jedino znam da se podsticu deca da ucestvuju u sportu i po pravilu sto vise sportova ako mogu da bi videli koji im odgovara. Npr. klinci po godinu - dve treniraju jedan sport, pa drugi, pa ako neki odluce da se ustale to im je to. Za ovo stvarno nisam znao i super je stvar iskreno da kazem.