Vlade Divac uputio otvoreno pismo košarkašima!

  • Autor: Darko Mitrović

  • 05. jul 2017.

  • 18:52

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

FIBA je pismo legendarnog srpskog košarkaša objavila na svom zvaničnom sajtu. Tema - nastupi za reprezentaciju svoje zemlje. Nekad i sad...

Vlade Divac uputio otvoreno pismo košarkašima!
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds
Vlade Divac se u ovom pismu najpre osvrnuo na svoje košarkaške početke, prisetio se kako je silno želeo da jednog dana zaigra za reprezentaciju Jugoslavije, što mu se kasnije na najlepši način i ostvarilo.

On je zatim pružio podršku novom sistemu takmičenja koji startuje od jeseni, podsećajući da će sada reprezentativci imati jedno slobodno leto svake četvrte godine i da će tako biti izloženi manjim naporima nego do sada.

''Kada sam počeo da igram košarku kao dečak u mom rodnom Prijepolju, bio sam inspirisan gledajući naš nacionalni tim i najbolje igrače iz tog tima.

Nikada neću zaboraviti uzbuđenje dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije i znao sam od malih nogu da želim da budem kao oni, da zaslužim šansu da predstavljam svoju zemlju na Evrobasketu, Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres. Igranje za svoju zemlju predstavlja najveću čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako.

U svim delovima sveta utakmice reprezentacija privlače veliku pažnju i inspirišu mlade ljude da počnu da se bave sportom.

Međutim, već dugo uticaj košarke je smanjen, jer nacionalni timovi retko igraju utakmice pred svojim navijačima. Navijači ne mogu da vide u akciji lokalne zvezde i ne mogu da osete uzbuđenje koje nose ovakve utakmice. Veliki turniri se igraju u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje što smanjuje medijsku pokrivenost i interesovanje.

Novi format takmičenja, koji će krenuti od novembra, napravljen je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već i da reprezentacije vrati svojim navijačima. Ovaj sistem će biti u sinergiji sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici.

Za igrače to znači da će jednom u četiri godine imati slobodno leto, što će smanjiti pritisak i omogućiti im da se odmore i oporave nakon napornih sezona. To će, zajedno sa mogućnošću promene rostera za svaku utakmicu kvalifikacija i skraćenje priprema na maksimum 28 dana, značajno smanjiti napore i obaveze igrača u nacionalnim timovima.

Veoma je važno da novi kalendar omogući uslove za razvoj novih talenata u što više zemalja. Više utakmica protiv kvalitetnijih protivnika stvoriće uslove za njihov napredak.

Novi sistem i novi kalendar doneće mnogo toga dobrog igračima, navijačima, savezima, ligama i klubovima, svima koji imaju veze sa košarkom, a samim tim i sportu koji svi volimo. Zbog svih tih razloga, svim igračima želim da ga podrže kako bi došli u priliku da uživaju u karijeri kakvu sam ja doživeo'', navodi se u pismu Vlada Divca.

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari