Vicešampion sveta na velikom testu, nepobediva Grčka mora pasti! (20.15)

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 03.12.2018.
10:55
Izvor: Sportske.net

Vrag je odneo šalu, pobeda nad Grcima nameće se kao imperativ ukoliko "Orlovi" žele u miru da dočekaju poslednji "prozor" kvalifikacija za Mundobasket.

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Mogla je košarkaška reprezentacija Srbije da overi plasman na Svetsko prvenstvo u tekućem kvalifikacionom "prozoru", ali je porazom od Izraela dodatno sebi zakomplikovala život.

"Orlovi" su i dalje u prednosti u odnosu na Gruziju i Izrael, ali novi poraz nikako ne bi bio dobar jer bi februarski mečevi sa Estonijom i Izraelom bili dočekani sa velikim pritiskom.

Srbija će večeras u Beogradu ugostiti selekciju Grčke, jednu od reprezentacija koje su već overile plasman na planetarnu smotru.

Grci ne mogu da računaju na pomoć evroligaških igrača, a večeras neće igrati ni Janis Burusis, što bi izabranici Aleksandra Đorđevića morali da iskoriste.

Naš selektor je pred večerašnju utakmicu sa spiska precrtao Aleksu Avramovića i Iliju Đokovića, što je i bila logična odluka ako znamo da su se ekipi posle gostovanja u Tel Avivu priključili plejmejkeri Stefan Jović (Bajern Minhen) i Vasilije Micić (Anadolu Efes).

Srbija će u slučaju trijumfa nad Grčkom doći do šeste pobede, druge u drugoj fazi kvalifikacija, a kako večeras međusobni susret igraju Gruzija i Izrael (prvi meč dobila Gruzija 80:85), jasno je da bi "Orlovi" mogli da naprave ključan korak ka Mundobasketu ukoliko Gruzija slavi na svom terenu.

Računica je jednostavna, ako Srbija savlada Grčku, a Gruzija i drugi put dobije Izrael, "Orlovi" bi imali dve pobede više u odnosu na Izraelce i jednu u odnosu na Gruziju ali i bolji međusobni skor.

Imajući u vidu da u februarskom kvalifikacionom "prozoru" Srbija gostuje Estoniji i dočekuje Izrael, jasno je da bi već posle pretposlednjeg meča u Grupi L mogli da kažemo da su "Orlovi" obezbedili plasman na Mundobasket.

Stvari mogu da odu i u drugom pravcu u slučaju da Srbija ne savlada Grčku, a Izrael slavi u Gruziji. Takav scenario stavio bi veliki pritisak na pleća izabranika Aleksandra Đorđevića pred poslednje dve utakmice i zbog toga se nadamo da do njega neće doći.

Utakmica Srbija - Grčka igra se od 20 časova i 15 minuta u hali "Aleksandar Nikolić". Direktan prenos obezbeđen je na prvom programu Radio televizije Srbije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke