Verovali ili ne, nameštene utakmice u NBA?!

 • Autor: Nikola Miloradović

 • 20. februar 2019.

 • 12:48

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Skandal koji je uzdrmao najjaču ligu na svetu.

Verovali ili ne, nameštene utakmice u NBA?!
Foto: screenshot - Youtube.com
U Evropi se često priča o nameštanju utakmica, pogotovu u svetu fudbala, ali retko kada se u isti koš stavljaju nameštanje i NBA liga.

Ipak, pre 10 godina je košarkaški sudija Tim Donahi završio iza rešetaka upravo zbog učestvovanja u nameštanju mečeva u najjačoj ligi sveta.

Donahi se izjasnio krivim i odslužio je kaznu od 15 meseci u federalnom zatvoru zbog zavere o prevari i prenošenju informacija o utakmicama.

Nikada nije dokazano da je namestio neku NBA utakmicu koju je sudio, osuđen je zbog klađenja na mečeve koje je vodio.

"ESPN" se malo detaljnije pozabavio ovim problemom, ali za početak, kako košarkaški sudija može namestiti utakmicu?

Najlakše je da to uradi dosuđivanjem velikog broja prekršaja, te na taj način daje priliku igračima da postižu lake poene sa linije za slobodna bacanja.

Iako se sumnja da je Donahi radio tako nešto, nikada nije dokazano da je namerno svirao faulove bez osnova, već da je previše bukvalno primenjivao pravila igre.

Zato su supervizori njegove odluke videli kao trend, a ne kao znak za sumnju, pa na kraju ništa sumnjivo nije završavalo u zvaničnim izveštajima sa utakmica.

Ipak, prema određenim izvorima "ESPN-a", Tim Donahi je to radio drugačije.


On bi u ranoj fazi utakmice svirao prekršaje ekipi protiv koje je igrao, kako bi imali većih problema u defanzivi. Sam je u svojim memoarima priznao da je znao da uvali u nevolje sa faulovima velike igrače iz ekipa protiv kojih se kladio, kako bi ih isključio iz utakmice i otvarao put protivniku, na kojeg se kladio, ka pobedi.

U izveštaju "ESPN-a" analizirano je 40 utakmica koje je Donahi vodio u sezoni 2006/07, tokom koje je navodno dobijao po dve hiljade dolara ukoliko strana za koju on tvrdi da će pobediti, zaista pobedi.

Analize su pokazale da je Donahi imao sledeći skor na tim mečevima, 23-3-4, dakle, u 23 navrata je ekipa za koju je rekao da će pobediti, zaista pobedila, deset mečeva je odbačeno, jer su okončani ubedljivom pobedom jedne ekipe ("blow out").

Kada se pogledaju faulovi koje je Donahi svirao i uradi pedantna analitika, dođe se do podatka da postoji samo 4,1% šanse da bi nepristrasan sudija nasumično donosio odluke, kakve je Donahi donosio tokom "sumnjivih" godina.

"ESPN" prenosi i izjavu jednog kockara, čije su ime zadržali u tajnosti, koji je tvrdio da je Donahi više faulova svirao ekipi protiv koje se kladio.

Dakle, da Donahi namešta utakmice se znalo, ali niko ko je bio upućen u to nije želeo da ga prijavi, jer se uredno kladio na nameštene mečeve i dobijao.

Suma sumarum, sva je prilika da je Donahi radio mnogo više od klađenja na utakmice koje je sudio, pa se u pitanje dovodi mnoštvo stvari.

U SAD su se Donahija setili ne samo jer je prošlo 10 godina od kako je osuđen, već i zbog činjenice da je od maja prošle godine klađenje legalizovano u Sjedinjenim Državama.

Na takav potez odlučili su se kako bi imali uvid u svet klađenja i kako bi iole mogli da ga kontrolišu, s obzriom da je u podzemlju okretan veliki novac, a i da bi država mogla da uzima porez od svog tog novca, koji u ogromnim količinama cirkuliše u svetu sportske prognoze.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari