Već se stvara slika o narednom draftu, četiri Evropljanina u vrhu?

Autor: Nikola Miloradović
sreda 11.12.2019.
11:52
Izvor: Sportske.net

Sve veći broj igrača sa "Starog kontinenta" dobija šansu u najjačoj ligi sveta.

EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

Povezane vesti

Luka Dončić je leta 2018. godine biran kao treći pik na NBA draftu od strane Atlanta Hoksa, ali je ubrzo trejdovan u Dalas u zamenu za Treja Janga.

Takav je bio dogovor dve ekipe pre samog biranja, a slovenački reprezentativac je već u debitantskoj sezoni osvojio Ameriku, proglašen je i za rukija godine sa 99 od 100 mogućih glasova.

Ove sezone je podigao lestvicu na viši nivo, jedan je od kandidata za najkorisnijeg igrača lige nakon 20ak utakmica, igra zaista neverovatno.

Dončić je samo jedan u nizu od evropskih košarkaša koji ostavljaju sve dublji trag u najjačoj ligi sveta, videli smo kako je Nemanja Bjelica zablistao u dresu Sakramenta, najpre sa rekordom karijere od 30 poena protiv Dalasa, a potom i sa trojkom za pobedu uz zvuk sirene protiv Hjustona.

Naravno, tu su i Jokić, Gober, Bogdanović i mnogi drugi, ali retko koji Evropljanin je uspeo da se nađe visoko na draft lestvici, pre Dončića se u top 3 pikova našao Pau Gasol.

Već se prave liste za naredni draft, čini se da Evropljani neće u top 3, ali se prema prvim prognozama očekuje da se makar četiri evropska košarkaša nađu među "loteri" pikovima (top 14).

Prvi je Deni Avdija iz Makabija, kojem se predviđa visoko šesto mesto na draftu, momak blista u dresu tima iz Tel Aviva kad god dobije priliku i jasno je da je pred njim blistava budućnost, po svemu sudeći već od narednog leta u NBA ligi.



Sledi italijanski reprezentativac Niko Manio, bek fantastičnih atletskih sposobnosti, koji je već debitovao za "Azure" i očekuje se da će igrati i na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Odličan je i šuter, a predviđa mu se sedmo mesto na draftu.



Očekivano se među najcenjenijim mladim košarkašima sa "Starog kontinenta" našao i francuski reprezentativac Teo Maledon.

On igra u ekipi Tonija Parkera, francuskom Evroligašu Asvelu, minute deli sa iskusnim Antoanom Dioom, a ni trener Zvezdan Mitrović ne krije da se trudi da mu daje što više minuta, kako bi nastavio da napreduje.

Predviđa mu se blistava karijera, iako je jako mlad odličan je u odbrani, u Diou sada ima i velikog mentora kada je u pitanju organizacija igre, a nema sumnje da mu s vremena na vreme po koji savet udeli i legendarni Parker. Procenjuje se da bi mogao da bude 12. pik na sledećem draftu.


Poslednji na ovoj listi je bek Ulma Kilijan Hejs, još jedan talentovani francuski košarkaš.

Ima sjajne atletske sposobnosti, veoma je agresivan u odbrani i pretpostavlja se da bi mogao da bude 14. pik na sledećem NBA draftu.



Što se tiče ostalih pozicija, sada se pretpostavlja da bi prvi pik mogao da bude brat plejmejkera Nju Orleansa Lonza Bola, LaMelo.

Najmlađi od braće Bol igra sjajno u Australiji i već je skrenuo pažnju brojnih NBA skauta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Momcilo Stojanovic
Wednesday, 11.12.2019
14:00

Koji je bio Darko Miličić,čini mi se,ako se dobro sećam drugi,nisam siguran.