Uvrnuto - Gazda Klipersa rasista!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 27. april 2014.

 • 12:16

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Audio snimak rasprave Donalda Sterlinga sa bivšem devojkom uzburkao Ameriku. Igrači Klipersa razmatraju bojkot utakmice sa Golden Stejtom, a većina je jasna, ovakvom čoveku nije mesto u ligi.

Donald Sterling je državni neprijatelj broj 1. Mnogi šapatom primećuju da on govori ono što većina bogatih belaca misli, ali da gazda NBA kluba sebi dozvoli ovakve stvari je bez presedana.

Doduše, on nije mogao da zna da će snimak rasprave sa bivšom devojkom završiti u medijima, no, svejedno, već je bio na stubu srama zbog svojih ispada povezanih sa rasizmom.

Bogataš sa Pacifika, kralj nekretnina je rođen u Čikagu, poreklom je Poljak, nekadašnji advokat čije se bogatstvo procenjuje na oko 2 milijarde dolara, je vlasnik Klipersa više od tri decenije.

Posle smrti Džerija Basa on je čovek koji je najduže vlasnik jednog NBA kluba, od 1981. godine.

Poznat kao prek i rasista on se žestoko posvađao ex devojkom, V. Stivijano, koja je, ironično, delom crnkinja, delom Meksikanka i vrlo je aktivna u životu pomenutih zajednica u Kaliforniji.

"Moraš li da stavljaš slike sa crncima, to me nervira", rekao je Sterling devojci koja je postavila sliku na Instagram sa Medžikom Džonsonom.

"Nemoj da dovodiš crnce na utakmice, ni Medžika", dodao je ovaj kalifornijski bogataš.

Sterling je ranije optuživan da je odbijao da prodaje kuće ljudima koji nisu Azijati u četvrti u kojoj žive ljudi iz Koreje. Takođe, nije želeo da pregovara sa crncima o prodaji nekretnina na Beverli Hilsu.

Bio je u hronikama kada je njegov sin upucao druga u vili na Beverli Hilsu, optužnica nije podignura. Sin mu je pre nekoliko godina umro od overdouza, Sterling koji se u stvari preziva Tokovic je jednom za crnce rekao da jedino sede ispred zgrade i duvaju i da zbog toga smetaju stanovnicima koji vredno rade i moraju da se odmore zbog posla.

Bio je optuživan da je slagao da će izgraditi stanove za beskućnike u prošloj deceniji, kako bi dobio zemljište u Los Anđelesu. Poznat je da prigovara igračima i kritikuje ih tokom meča, a često mu je na meti pre par godina bio Bajron Dejvis.

Poslednji ispad je pokrenuo lavinu. Košarkaši Klipersa su pretili da neće igrati meč protiv Golden Stejta u utorak, ali je vlasnik obećao da se neće pojaviti na utakmici. Iz kluba biraju reči, izražavaju sumnju da je snimak autentičan, ali Sterling je već ozloglašen kada je rasizam u pitanju što ne ostavlja baš mnogo sumnje.

On se jutros izvinio uz standardnu tvrdnju da je sve izvučeno iz konteksta i da taj razgovor ne odražava njegove stavove, ali velika većina smatra da mu nije mesto u NBA ligi.

"Mora se uraditi nešto i stati mu na put, liga mora da reaguje", kaže Lebron Džejms.

Ovo je veliki ispit za Šternovog naslednika Silvera, ali on je odbio da odmah zauzme stav dok stvari ne budu jasne. Medžik Džonson je poručio da nikada više neće gledati Kliperse dok je Sterling vlasnik kluba.

Ovaj bogataš je bio poznat kao cicija, nikada nije želeo do pre par godina da uloži veći novac i učini Kliperse konkurentnim. Ali doveo je letos Doka Riversa, ranije je stigao Kris Pol, već dve godine tim poznat kao komšije Lejkersa je prvi u gradu i šampion Pacifika.

Ovakav publicitet im nije bio potreban, no on se svojevremeno sudio i sa Eldžinom Bejlorom legendom NBA i bivšim funkcionerom kluba. Naime, prema tvrđenju Bejlora, gazda ga je optuživao da želi da napuni tim siromašnim malim crncima sa juga i da im dovede belog trenera.

Te optužbe nisu dokazane, a u pitanju je bio sukob oko Denija Meninga koga su 1988. Klipersi uzeli kao prvog pika na draftu.

Na kraju, jeste uvrnuto, u sportu u kome su crni igrači dominantni, vi držite klub, plaćate im ogroman novac, i uz to ste rasista...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari