UO Partizana jači za veliko ime, Mijailović otkrio koliki je sada dug

  • Autor: Pavle Knežević

  • 27. decembar 2018.

  • 17:59

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Prvi čovek KK Partizan kazao je i kada će Vujošević biti isplaćen i kakvo je trenutno stanje sa Marfin bankom.

UO Partizana jači za veliko ime, Mijailović otkrio koliki je sada dug
Foto: kkpartizan.rs
Upravni odbor košarkaškog kluba Partizan pretrpeo je danas promene, od kojih je najzvučnija dolazak bivšeg asa Saše Pavlovića. Predsednik crno-belih Ostoja Mijailović je otkrio i koliki je trenutni dug kluba, ali i koliko se duguje Dušku Vujoševiću i šta je sa Marfin bankom.

Članovi UO više nisu Nikola Lončar, koji ostaje sportski direktor, Veljko Odalović iz ličnih razloga, Velibor Jojić iz sukoba interesa jer se njegov klub takmiči u KLS, Marko Vjetrović, koji ima previše obaveza u ličnom biznisu i Aleksandar Joksić.

Danas verifikovani novi članovi: Saša Pavlović; Nenad Kovač, privrednik, vlasnik Tehnomanije, koja je jedan od naših sponzora, Ivan Bajković, Goran Todorović, Slobo Spasević i Živko Maletković. Starim članovima želim da se zahvalim na saradnji i znam da će pomagati koliko mogu. Novim želim da čestitam na izboru, moraće puno da rade, kao i svi.

"Što se tiče Saše Pavlovića, on je jedan od prvih ljudi koji su pomogli kada je bio reprogram u pitanju i stalno je tu na našim utakmicama, uprkos svojim obavezama. Uvek se naš trud nagradi naš trud dobijanjem takvog čoveka kao što je Saša Pavlović", rekao je Mijailović.

UO je jednoglasno usvojio izveštaj sportskog sektora, kao i finansijski izveštaj. Konstatovano je da je klub konsolidovan, kao i prvi tim, da je doveden vrhunski trener, kao i da je klub halom Korn dobio krov nad glavom. Mijailović je rekao i da su mlađe kategorije dovele 37 igrača sa prostora SFRJ.

Posle svega toga, prešlo se na finansijsi izveštaj.

"Pre 15 meseci, kada je ova uprava došla, dug je bio 7,1 miliona evra. U junu smo radili presek i bio je 3,8 miliona. Razlika je bila uglavnom na igračkom kadru, a ta dugovanja su smanjena sa 3,7 na 1,9 miliona. Mnogi su se odrekli dugovanja, neki delimično, neki i sporazumno. Imali smo jako veliki udar ove sezone što se toga tiče. Kada isplatimo sve te sporazume, dug će se smanjiti na 1,4 miliona evra. Dug je danas tri miliona i 29 hiljada evra. Smanjen je za 760 hiljada.

Jedino je porastao dug na porez, zbog kamata, jer još nismo našli način da uđemo u reprogram. Razgovarao sam sa predsednikom države da nam pomogne da uđemo u reprogram, da se smanje kamate. Mi hoćemo da plaćamo dug, samo nemamo po tim kamatama. Ako se odbije dug ka poreskoj upravi, onda bio bio oko dva miliona. Hvala Nikoli Pekoviću, on je imao veliki udeo u smanjivanju duga, on neće da kaže koliko je pomogao, ali to nije malo i mnogo je učestvovao u smanjivanju duga", rekao je Mijailović.

Upitan da prokomentariše pomoć države, Mijailović je naglasio da ima dobre odnose sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i istakao njegovu pomoć.

"Ja sa predsednikom države imam sreće da imam dobre kontakte. Predsednik države pomaže iz dva razloga: jedan je brend Partizana, a drugi je što zna kako se Partizan vodi danas. Ja sam njemu, u njegovom kabinetu garantovao kako će se raditi i da će se odgovarati za svaki dinar. Ako radim dobar posao i ako vam predsednik države, Aleksandar Vučić, da podršku, to nije sramota.

Ja nisam bio kod predsednika bio da tražim pomoć za dug...On me je zvao me pre nekoliko dana, jer mu je bilo jako žao i bilo mu je jako teško. Svi smo želeli tu pobedu, ona nam je mnogo značila za četiri, sada moramo težim putem. Stalno je sa nama, neću da govorim da bdi, ali imamo prijateljsku podršku. Imam od njega dva zahteva: jedan je da moramo da rešimo porez, jer ja nisam neko ko će da duguje novac svojoj državi, a uzima pare od državnih sponzora. Drugi zahtev je bio da nam oko trenažnog centra
", rekao je Mijailović.

Predsednik Partizana je istakao da uprava nije "prodala" najveće sponzorske ugovore, NIS i Telekom, već da je taj novac sačuvala za januar. On je rekao i da su članovi UO doneli 740 hiljada evra u klub, a istakao je još jedan izvor prihoda koji mnogo znači.

"Velika stavka i prodaja karata. Mi smo na tome zaradili 30 miliona dinara, što je tri puta više nego prošle godine, a pre početka sezone smo od toga imali 20 miliona dinara, što nam mnogo znači. Još dve godine ćemo da isplaćujemo istoriju Partizana. Ja sam se opredelio za teži put i ovu 2018. godinu ću upamtiti po tome da sam vraćao veći deo duga Partizana. Sve ovo je veliko iskustvo. Najvažnija stvar Partizana je život Partizana. A ovi dugovi su to ugrozili. Kroz prodaju karata su se vratili navijači, dakle svi su učestvovali u u ovome", rekao je Mijailović.

Što se tiče famoznog duga prema Marfin banci, on je u julu bio 1,33 milona evra, ali je Partizan tužio banku za 182 miliona dinara . Mijailović je rekao da je sa advokatima gledao te ugovore i našao "fantomske" kolaterale (Južna tribina stadiona u Humskoj, nepostojeća zgrada u nepostojećoj ulici), kao i kriminalne kamate koje je klub plaćao.

"Tih 182 miliona neću da računam u dobitak jer je postupak u toku, a sledeće ročište je u martu. Mi to ne vodimo kao dug, već kao spornu obavezu", rekao je Mijailović.

I na kraju je došlo neizbežno pitanje: kada će Partizan isplatiti Duška Vujoševića.

"Ja kada sam došao, dug prema njemu bio je 390 hiljada evra. U julu sam pričao o tome i vi me ili niste dobro preneli ili se ja nisam dobro izrazio. On je sa prethodnom upravom potpisao ugovor o isplati, a prošle godine tužio klub jer se kasnilo sa isplatom. Ja sam rekao da je tada trenutni dug od 160 hiljada evra isplaćen.

Postoje neslaganja oko toga koliki je dug i šta se traži, ali nemam sada ovde detalje. Celokupan dug će sigurno biti izmirivan. Ja njega ne vidim ništa drugačije nego ostale poverioce: plaćaćemo ono što dugujemo, a ne ono što neko misli da mu duguje. Želim da se taj dug i ostali dugovi završe. Danas je stvarno lepo sa jedne strane biti predsednik Partizana, a prošle godine nije bilo lepo ni sa jedne strane. Danas je sve lakše i lepše, ali nije još dobro
", rekao je Mijailović.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari