Tomić otkrio šta je cilj Zvezde u novoj sezoni, koga bi doveo u klub, ko mu je trenerski idol...

 • Autor: Ivan Cvetković

 • 22. jul 2018.

 • 17:27

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Proslavljeni košarkaš Milan Tomić preuzeo je trenersku palicu Crvene zvezde, a u opširnom intervjuu za grčke medije dotakao se brojnih tema.

Tomić otkrio šta je cilj Zvezde u novoj sezoni, koga bi doveo u klub, ko mu je trenerski idol...
Foto: Beta/Branislav Božić/Mo
Novi trener Crvene zvezde Milan Tomić u opširnom intervjuu za grčki Fosonline pričao je o brojnim temama, a navijače "Crveno-belih" najviše zanima šta je cilj Zvezde u novoj sezoni.

Kako se odlučio da se osamostali?

"Odluka da se osamostalim mogla da bude doneta i ranije, to je nešto što sam mnogo hteo, ali kada pravite karijeru morate da idete korak po korak. Vrhunac trenerskog posla jeste da postanete prvi trener, imate puno primera bivših igrača koji su odmah po završetku karijere postali prvi treneri. Ja sam odlučio da idem polako."

Čega se plašite u trenerskom poslu?

"Ne plašim se ničega jer sam dobro preispitao svoju odluku, ali strah od neuspeha je uvek prisutan kada si trener. Kada igraš, ulaziš u jedan ciklus od osam meseci i sve je mnogo važno. Ne bi se ni igralo kada bih znao ko će biti prvi na tabeli."

Da li je dobro ili loše što je Srbin?

"Dobro je što sam iz Beograda, u pitanju je najveći košarkaški grad jer smo stvorili mnoge igrače sa velikim karijerama. Veliko mi je zadovoljstvo što radim u Zvezdi i što ću svoj prvi samostalni posao raditi u Srbiji."

"Kada sam igrao košarku nije bilo samo Zvezde i Partizana, imali smo i Radnički, gde sam počeo karijeru. Ipak, odlučio sam da odem u Olimpijakos onog trenutka kada sam dobio taj poziv."

Primarni cilj Crvene zvezde ove sezone?

"Cilj Crvene zvezde jeste da igramo dobru, kolektivnu košarku i da je igramo brzo i sigurno. Sa kvalitetnim utakmicama i radom možemo da napravimo nešto, imamo dosta mladih momaka i želimo da stvorimo naše nove igrače."

Šta najviše pamti u Olimpijakosu?

"Najviše pamtim dve evropske titule i osvajanje prvenstva u OAKA Areni. Želeo sam da ostanem u Olimpijakosu, ali to je bio delikatan momenat i predsednik je odlučio ono što misli da je najbolje za klub."

Od koga je najviše naučio?

"Mnogo dugujem Janakisu jer sam od njega mnogo naučio, ne samo u košarci nego i u životu. Neverovatan čovek i trener. Duda je priča evropske košarke, nije je samo stvarao, već nas je sve učio kako da razmišljamo. Znamo se još iz vremena Radničkog kada su me on i njegov brat ubacili u startnu petorku sa samo 15 godina. On je od tada na vrhunskom nivou."

Kome je najsličnije i koga bi voleo da vidi u crveno-belom dresu?

"Svaki trener ima svoju filozofiju, ali moja je najsličnija Dudinoj. Voleo bih da dovedem Miloša Teodosića."

Razlika između košarke ranije i danas.

"Velika je razlika između mene kao trenera i kao igrača, vreme je bilo drugačije, sada se sve ubrzalo. Ranije su stranci primali više novca, dok je sada u Grčkoj obrnuto. Prošao sam tri perioda u klubu - kada smo izgradili imperiju, kada nismo imali ni za vodu i kada se imperija vratila. To me je očvrsnulo."
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari