Tomašević i Jao Ming u Šangaju, postignut dogovor!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 10.11.2019.
14:47
Izvor: Sportske.net

Kinezi ugostili delegaciju iz Košarkaškog saveza Srbije.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Generalni direktor Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević gostovao je u Šangaju gde se sastao sa predsednikom Košarkaškog saveza Kine Jaom Mingom, a tom prilikom je dogovorena intenzivnija saradnja dve košarkaške federacije.

Saradnja će se bazirati na mogućnost zajedničkih treninga mlađih selekcija, razmenu trenera, iskustava, prenošenja znanja kineskim trenerima, povećanju broja sponzorskig ugovora...

"U Kini sam boravio na poziv Jao Minga, jer smo još za vreme svetskog prvenstva pričali o mojoj poseti kineskoj federaciji i njemu lično. Ming je želeo da budem specijalni gost na utakmici koja je otvorila sezonu, između ekipa Dong Guana, prošlogodišnjih šampiona, i Šen Janga, prvaka od pre dve godine. Rado sam prihvatio poziv, tako da smo zajedno gledali utakmicu i posle toga imali vremena za sastanak. Pričali smo o zajedničkoj saradnji i gde je istaknuto da postoji ogroman prostor za napredak njihove federacije i košarke. Savetovao sam im da se okrenu više ka evropskoj košarci, pre svega ka Srbiji, i da u većoj meri koriste naše znanje i iskustvo. Posebno može da nam na ruku ide i činjenica da trenutno nisu u najboljim odnosima sa NBA, i to je sjajna prilika koju mi treba da iskoristimo, pogotovo što mislim da je evropska košarka njima sličnija i mnogo bliža nego američka", kazao je Tomašević, prenosi Sport klub.

"Jao je jako važan i uticajan čovek u kineskom sportu, verovatno je jedan od najpoznatijih Kineza u poslednjih par decenija. Na svakom koraku se oseća ta njegova popularnost. Na primer, na utakmici koju smo zajedno gledali bilo je prisutno više od 10 hiljada ljudi i svi su želeli da naprave selfi sa njim. Mislim da je on svoju popularnost u potpunosti stavio u službu razvoja kineske košarke. U isto vreme, ta bliskost koju Kinezi kao narod imaju prema nama i našoj zemlji se prenela i na njega. Nas dvojica se poznajemo još iz igračkih dana, igrali smo jedan protiv drugog nekoliko puta, a sada smo se i prisetili tih susreta u reprezentativnom dresu. Bilo je zaista dosta tema, a razgovarali smo i o mogućnosti da iskoristimo dobru saradnju koju imaju predsednici naših zemalja i da eventualno prilikom nekog njihovog sledećeg sastanka budemo prve federacije iz oblasti sporta koje će potpisati protokol o saradnji", smatra generalni direktor srpskog saveza.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke