Teško breme Zvezdine kapitenske trake

Autor: Boban Filipović
petak 19.01.2018.
18:00
Izvor: Sportske.net

Odlaskom Luke Mitorivića iz kluba, Branko Lazić kao da je u paketu sa kapitenskom trankom nasledio i kontraritam.

Epa/Andrej Čukić
Epa/Andrej Čukić

Povezane vesti

Bivši kapiten Crvene zvezde mt:s Luka Mitrović je prošle sezone bio najčešća meta kritika navijača.

Posle duže pauze zbog teške povrede nikako nije uspevao da se vrati u ritam, tek na trenutke mu je polazilo za rukom da podsseti na bolje dane kada je bio na pragu reprezentacije.

Zbog promene mehanike šuta, koja estetski zaista izgleda odurno, procenta uspešnosti za tri u Evroligi od svega 16.7%, mnogi su zbijali šale, neretko neslane.

Mitrović je letos prešao u Bamberg, kapitensku traku nasledio je dugogodišnji "ministar odbrane" Branko Lazić, a iako mu uloga kapitena nije novina, budući da je bio Lukin zamenik, za sada deluje da je uz traku nasledio i kontraritam.

Podsećamo da je Lazić imao peh sa povredom na Evrobasketu i da selektor Đorđević nije mogao da računa na njega u samoj završnici, iz tog razloga i nije bilo realno očekivati da bude na najvišem nivou na startu sezone, ali kako ona odmiče nema naznaka da bi situacija mogla da se popravi.

Veoma važno je napomenuti da se promenom trenera i gotovo celog tima promenio i koncept igre crveno-belih. Laziću je savršeno odgovrala Radonjićeva defanzivno orjentisana košarka sa tranzicijom kao prvom napadačkom opcijom i sa pozicionim napadom u kom veću ulogu iznose centri nego spoljni igrači, dok mu Alimpijevićev metod nikako ne leži.

Zvezdina odbrana je sada dosta labavija, igrači kao što su Ročesti, Feldin, starosedelac Bjelica, a posebno Lesor, neretko prave nedospustive propuste u defanzivi i pod takvim okolnostima Lazićevi kvaliteti ne mogu da dođu do izražaja.

Dusan Alimpijevic

Opšte je poznato da je Branko Lazić napadački prilično limitiran igrač, kolokvijalno rečeno "pravolinijski", veoma oksunde tehnike i košarkaškog znanja, ali je tokom karijere snagom volje, fizičkom snagom, neustrašivošću i odličnom odbranom sticao samopouzdanje, pa je "čoškarenjem", što bi rekao Vlade Đurović, pronalazio svoje mesto pod suncem u ofanzivi. Nažalost, sada toga nema.

Ako pogledamo Lazinu statistiku u Evroligi ove sezone, ona izgleda veoma, veoma loše.

Na pet od 19 utakmica imao je negativan indeks korisnosti, dva puta je bio na nuli, a dvocifren indeks imao samo jedanput - u porazu od Panatinaikosa u Beogradu.

Promašio je svih devet trojki na poslednje dve evroligaške utakmice, iako je uglavnom bio "sam kao duh" na šutu. Do sada ima 7/37 van linije 6.75, svega 18.9%, ni na jednoj utakmici nije pogodio više od jedne trojke, a dešavalo se da odapne i pet puta. Dakle, baš loše.

Ni u šutu na dva situacija nije ništa bolja, 9/32 (28.1%). Osim na utakmici protiv Unikahe u Malagi kada je sva tri i puta bio precizan i postigao 6 poena (što mu je ovosezonski rekord!), na ostalim mečevima nije pogodio više od jedne lopte, a to su uglavnom bila polaganja na "livadi". U situacijama u kojima je postojala i najmanja prepreka, realizacija je uglavnom izostajala.

Ipak, nije baš sve tako crno. Sa linije penala je jedan od najsigurnijih, mada sa druge strane, Lazić zbog svojih ofanzivnih limita nije često fauliran od strane rivala. Samo osam puta je bio na liniji za slobodna bacanja u dosadašnjem toku sezone u Evroligi i imao samo jedan promašaj.

Tačno je da je Lazić tip igrača čiji učinak statistika ne može verno da oslika, ali kao što već rekoh, da bi imao pravi doprinos neophodno je da bude u petorci u kojoj svi do jednog "grizu" u odbrani. Problem je što bi u tom slučaju dosta škripalo u napadu...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Friday, 19.01.2018
21:32

Zvezda Beograd....dečko je celu karijeru u istom klubu.

avatar
Nemanja Vidiiic NO.1
Friday, 19.01.2018
21:13

Ne odgovara ova igra,prosle godine je bolji dosta bio npr galata i trojke

avatar
Čeki
Friday, 19.01.2018
20:40

Znaci po toj logici dati kapitensku traku Lesoru :D

avatar
Goran_Ilic
Friday, 19.01.2018
19:17

kod nas ko ponese traku zaboravi da igra.

avatar
Friday, 19.01.2018
20:33

Ahahaha a kao ovaj je znao da igra? Zna samo da se udara, zicer ili trojku ne moze da pogodi!

avatar
Goran_Ilic
Saturday, 20.01.2018
18:20

Ima i u tome istine.Ponekad se pitam pogodi li bar na treningu nekad :D.

avatar
Nemanja Vidiiic NO.1
Friday, 19.01.2018
21:13

trojke protiv galate 5 0d 5,zakucavanje pavlovica,itd moze i te kako nemoj ti da se brines za njega,protiv vas ce da pokaze sve :)