Stručno mišljenje iz Partizana: "Ne treba nastavljati sezonu!"

Autor: Ivan Cvetković
utorak 12.05.2020.
10:25
Izvor: Sportske.net, novosti

Sportisti se suočavaju sa velikim izazovom zbog pandemije.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Stručnjak za fizičku spremu i čovek zadužen za košarkaše Partizana profesor dr Vladimir Koprivica istakao je u intervjuu za Novosti da on nije za nastavak sezone.

"Moje mišljenje je da ne bi trebalo da se nastave takmičenja. To bi se sve onda brzo igralo, ekipe bi bile drugačije, pravno ne bi bilo ispravno. Zapravo, ne bi bio nastavak, nego novi početak. Mislim da je bolje da se traže neka rešenja za narednu sezonu - da se menja sistem takmičenja, da se ne smanjuje broj ekipa, nego da se igra manje utakmica", smatra Koprivica koji je istakao da je trenutno stanje nepoznanica za sve.

"Za sve ljude je ovo potpuno nova situacija, pa tako i za trenere i sportiste. Eventualno igrači koji su izlazili iz nekih povreda, susreli su se sa sličnim povratkom usred sezone. Ali kad su cele ekipe u pitanju, ovako nešto nismo dosad doživeli. Treneri nisu zajedno na okupu, igrači su otišli u svoje zemlje, sve je teško ponovo sklopiti. Mnogo je drugačije nego na startu priprema u avgustu, jer se tad ne kreće iz mirovanja, nego ipak dođu na početak igrači u određenoj kondiciji.

Nivo forme se ne može održati bez takmičenja, utakmica, grupnih treninga. Tako da su mogli eventualno da održe nivo spremnosti. Ali, teško je bez trčanja, bez kretanja od koša do koša, svako je radio koliko su mu uslovi dozvoljavali. Sproveo sam anketu, sa svima porazgovarao o svemu što su radili... Sada je naš ključni problem kako ih sve izjednačiti. Onda se ređaju ostali problemi: duel-igra, njihovo mentalno stanje, neizvesnost kada će takmičenje početi i da li će uopšte početi. Cela ekipa je iskočila u jednom stanju, a vraćaju se pojedinci potpuno različiti", smatra profesor koji je ipak izneo i pozitivne stvari pauze.

"Prednost je to što su svi zdravi. Mogli su da iskoriste vreme za stručna usavršavanja i saniranje malih, hroničnih povreda, za koje je potreban odmor i mirovanje. Ova pauza nekim igračima može baš zbog toga da produži karijere", istakao je Koprivica.

Kazino

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wilt 100+
Wednesday, 13.05.2020
10:21

Treba svi da se konsultuju sa DR. Željkom Mitrovićem -:)

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 12.05.2020
14:10

Strucnjak za fizicku kondiciju u prvoj recenici kaze da nesto 'pravno ne bi bilo ispravno'. :/