Stigla je nova knjiga o jugoslovenskoj košarci

 • Autor: Pavle Knežević

 • 28. decembar 2017.

 • 12:10

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Još jedan sjajni dokument o zlatnim trenucima voljenog sporta

Stigla je nova knjiga o jugoslovenskoj košarci
Foto: fotodokumentarista Slobodan Kovačević, foto dokumentacija Borbe, arhiv Košarkaškog Saveza Srbije
Slavna sportska prošlost nekadašnje Jugoslavije, pogotovo košarkaška, dobija sve više prostora u celom regionu. Nakon predivnog filma "250 stepenika", koji još nije imao svoju televizijsku premijeru, javnost na Balkanu dobila je jednu lepu knjigu o jugoslovenskoj košarci.

Knjiga "Kako je Jugoslavija osvojila svet" izašla je krajem godine iz štampe, a njen autor, italijanski novinar Serđo Tavčar je u njoj opisao uspon jugoslovenske škole košarke, kako reprezentativne, tako i klupske.

U knjizi su predstavljeni svi najznačajniji uspesi i neuspesi jugoslovenske košarke, reprezentativne i klupske. U njoj su opisani svi najveći igrači i treneri, ali ne šturo i suvoparno, već su, uz neizostavne statističke podatake, date i njihove životne i razvojne priče koje su ujedno i priče o nastanku i razvoju košarke na ovom području.

U knjizi se govori i o rivalstvu među klubovima, ali i o rivalstvu na reprezentativnom planu, pre svega sa SSSR i SAD. U ovom delu se nalazi mnogo detalja, od anegdota i zabavnih priča, do toga kako su klubovi jedni drugima "krali" igrače.

Kako je jugoslavija osvojila svet

Serđo Tavčar je komentator televizije Koper, a priču o košarci ispričao je iz uzgla stručnjaka, poznavaoca i strastvenog zaljubljenika u sport. Ovu knjigu iskoristio je i da piše o narodima i regijama bivše Jugoslavije i o njihovim međusobnim odnosima, i to iz ugla nekog ko jeste nominalno stranac, ali ne i potpuno jer poznaje i jezik i ovdašnji mentalitet i kulturu.

Tavčar je u knjizi izneo i autobiografske detalje o tome kako je odrastao uz sport i sa sportom u jedno čudno vreme u Trstu, zatim kako je neočekivano postao novinar i komentator, šta je to za njega kao čoveka značilo u početku i kako se dalje razvijalo.

Jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih igrača svih vremena Dragan Kićanović napisao je predgovor za knjigu.

"Čitajući ovu knjigu,  a iz svog ugla, tadašnjeg reprezentativca i sportiste -  ne samo da sam se iznova podsetio tog dara od Boga da svojim šutom možeš da usrećiš gledaoce, zemljake, svoje drugare i saigrače, već mi je naročito zadovoljstvo da uvidim koliko je Serđo Tavčar spoznao, ali i sebe udenuo u mentalitet sportista balkanskog podneblja - naroda tople krvi. Ta srčanost je odlika svih pobednika i važna je, kako na terenu tako i u životu", napisao je Kićanović.

Dragan Kicanovic

Serđo Tavčar je rođen u Trstu 1950. godine. Radi kao sportski komentator na TV Koper od 1971. Specijalizovao se za košarku, plivanje i tenis. Njegovi prenosi i komentari se oduvek razlikuju po upečatljivom i posebnom stilu koji odbacuje pristrasnost i stereotipe i koji stvari prikazuje jednostavno onakve kakve su i kako se dešavaju.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari