Stigla je nova knjiga o jugoslovenskoj košarci

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 28.12.2017.
12:10
Izvor: Sportske.net

Još jedan sjajni dokument o zlatnim trenucima voljenog sporta

fotodokumentarista Slobodan Kovačević, foto dokumentacija Borbe, arhiv Košarkaškog Saveza Srbije
fotodokumentarista Slobodan Kovačević, foto dokumentacija Borbe, arhiv Košarkaškog Saveza Srbije

Povezane vesti

Slavna sportska prošlost nekadašnje Jugoslavije, pogotovo košarkaška, dobija sve više prostora u celom regionu. Nakon predivnog filma "250 stepenika", koji još nije imao svoju televizijsku premijeru, javnost na Balkanu dobila je jednu lepu knjigu o jugoslovenskoj košarci.

Knjiga "Kako je Jugoslavija osvojila svet" izašla je krajem godine iz štampe, a njen autor, italijanski novinar Serđo Tavčar je u njoj opisao uspon jugoslovenske škole košarke, kako reprezentativne, tako i klupske.

U knjizi su predstavljeni svi najznačajniji uspesi i neuspesi jugoslovenske košarke, reprezentativne i klupske. U njoj su opisani svi najveći igrači i treneri, ali ne šturo i suvoparno, već su, uz neizostavne statističke podatake, date i njihove životne i razvojne priče koje su ujedno i priče o nastanku i razvoju košarke na ovom području.

U knjizi se govori i o rivalstvu među klubovima, ali i o rivalstvu na reprezentativnom planu, pre svega sa SSSR i SAD. U ovom delu se nalazi mnogo detalja, od anegdota i zabavnih priča, do toga kako su klubovi jedni drugima "krali" igrače.

Kako je jugoslavija osvojila svet

Serđo Tavčar je komentator televizije Koper, a priču o košarci ispričao je iz uzgla stručnjaka, poznavaoca i strastvenog zaljubljenika u sport. Ovu knjigu iskoristio je i da piše o narodima i regijama bivše Jugoslavije i o njihovim međusobnim odnosima, i to iz ugla nekog ko jeste nominalno stranac, ali ne i potpuno jer poznaje i jezik i ovdašnji mentalitet i kulturu.

Tavčar je u knjizi izneo i autobiografske detalje o tome kako je odrastao uz sport i sa sportom u jedno čudno vreme u Trstu, zatim kako je neočekivano postao novinar i komentator, šta je to za njega kao čoveka značilo u početku i kako se dalje razvijalo.

Jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih igrača svih vremena Dragan Kićanović napisao je predgovor za knjigu.

"Čitajući ovu knjigu,  a iz svog ugla, tadašnjeg reprezentativca i sportiste -  ne samo da sam se iznova podsetio tog dara od Boga da svojim šutom možeš da usrećiš gledaoce, zemljake, svoje drugare i saigrače, već mi je naročito zadovoljstvo da uvidim koliko je Serđo Tavčar spoznao, ali i sebe udenuo u mentalitet sportista balkanskog podneblja - naroda tople krvi. Ta srčanost je odlika svih pobednika i važna je, kako na terenu tako i u životu", napisao je Kićanović.

Dragan Kicanovic

Serđo Tavčar je rođen u Trstu 1950. godine. Radi kao sportski komentator na TV Koper od 1971. Specijalizovao se za košarku, plivanje i tenis. Njegovi prenosi i komentari se oduvek razlikuju po upečatljivom i posebnom stilu koji odbacuje pristrasnost i stereotipe i koji stvari prikazuje jednostavno onakve kakve su i kako se dešavaju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Thursday, 28.12.2017
13:14

sledi saopstenje navijaca FMP-a kako su oni pravi srpski klub , da njih Jugoslavija ne zanima i da je njihov vodja Nesa prepodobni nosilac svetosavske zaustavstine ...

avatar
Thursday, 28.12.2017
16:12