Statistika novajlija u NBA ligi - Kako stoje Srbi?

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 30.11.2015.
18:22
Izvor: Sportske.net

Evo statističkih podataka u NBA ligi nakon duže od mesec dana, pogledajte kako se kotiraju Srbi.

BETA/AP Photo/David Zalubowski
BETA/AP Photo/David Zalubowski

Povezane vesti

NBA sezona počela je pre nešto više od mesec dana, a srpski košarkaši (Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović) imaju svoje uloge u svojim novim timovima.

Za prvu dvojicu možemo slobodno reći da su se sjajno uklopili, Jokić je stigao veoma brzo i do mesta u startnoj petorci u svom timu, dok je Bjelica čovek bez koga Minesota ima dosta problema na utakmicama koje igra bez njega.

Boban Marjanović za sada ima najmanje minuta od sve trojice, ali je to zbog činjenice da je tek treći centar i da mora još da radi na mišićnoj masi da bi se suprostavio centrima protivničkih ekipa.

Evo nekih statističkih podataka vezanih samo za igrače kojima je ovo prva godina u NBA ligi, tzv. rukije.

Gledajući broj postignutih poena Okafor iz Filadelfije je na prvom mestu i teško da će iko moći da ga ukloni sa tog mesta pošto je predvodnik najslabije ekipe u istoriji profesionalnog sporta u SAD-u. On beleži 17,5 poena po meču, iza njega je Tauns iz Minesote sa 14,4.

Nikola Jokić je sedmi sa 7,8 poena po meču, Bjelica je osmi sa 7,5.

Što se tiče skokova ukupno, Tauns iz Minesote je na prvom mestu sa 9,4, Bjelica je na petom mestu sa 5,7, Jokić je na osmom mestu sa 5 uhvaćenih lopti po utakmici.

Nemanja je i među deset najboljih što se tiče asistencija, beleži ih 2,1 po meču, Jokić u ovoj kategoriji stoji na 17. mestu.

Procenat šuta iz igre
, Nikola Jokić je na drugom mestu sa 54%, Bjelica je 6. sa 46%. Koli Stajn iz Sakramenta je na prvom mestu sa skoro 60%.

Bjelica šutira trojke 38% i po tom učinku je do sada treći na listi rukija, Hezonja iz Orlanda je odmah iza njega sa 37%. Ipak, kada bismo gledali samo one koji su pogodili više od 10 trojki do sada, Bjelica bi bio na prvom mestu.

Slobodna bacanja, Jokić je odličan, 75%, nalazi se na 5. mestu, a na toj poziciji je i kada gledamo ukradene lopte, ima ih 0,88 po utakici.

Blokade
nisu jača strana našim košarkašima, možda bi ovde bilo mesta za Bobija da je dobijao više minuta, a što se tiče ukupno minuta po utakmici onda je najbolji pomenuti Okafor iz Filadelfije sa 33 minuta po utakmici. Bjelica je 8. u ovoj kategoriji, među prvih deset nema Jokića.

Dakle, nije teško zaključiti, srpski dvojac je među najboljima u NBA ligi kada posmatramo novajlije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dushanseelny
Tuesday, 01.12.2015
00:24

Filadelfija jedan dobar pik da izabere sledece godine i bice skroz ok ekipa, Okafor bar pokazuje da su na putu da se kao ekipa vrate iz mrtvih.