Šta traži tenis u 'hramu košarke'?

  • Autor: Boban Filipović

  • 24. februar 2016.

  • 19:00

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Dosta bure u javnosti podiglo se oko 'proterivanja' košarkaša Crvene zvezde Telekom u Vršac za meč za Efesom zbog okršaja tenisera Srbije i Kazahstana u Dejvis kupu. Da li je moralo da ispadne ovako?

Šta traži tenis u 'hramu košarke'?
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds
Na dan kada je doneta odluka da hala 'Pionir' ponese ime po "ocu jugoslovenske košarke", profesoru Aci Nikoliću, prva stvar koja 'bode oči' je apsurd da prvi veliki događaj u 'hramu košarke' neće biti košarkaški već teniski.

Dejvis kup reprezentacija Srbije je dobila prednost u odnosu na domaćina u 'Pioniru' KK Crvena Zvezda Telekom, iako, ruku na srce, ovo sportsko zdanje nije ni malo tenisko.

Pribegavanje 'nacionalizaciji' tenisa je samo po sebi veliki apsurd, jer je kristalno jasno da je 'Dejvis kup' samo propisana doza patriotizma na godišnjem nivou da se malo 'nalože mase', naročito kod, uslovno rečeno, malih naroda. On je suštinski bitan otrpilike kao lanjski sneg, ako se napravi paralela sa košarkom otrilike kao neki predsezonski turnir ili npr. Akropolis kup.

Kada se već znalo da je 'Arena' zauzeta zašto je baš moralo da se Kazasi ugoste u 'Pioniru'? Zašto se po 'malomilioniti' put nije pronašao glas razuma da izgura šampiona Srbije koji predstavlja zemlju u najelitnijem košarkaškom takmičenju u Evropi?

Izlišno je i pričati koliko znači 'Pionir' za košarkaše Zvezde i koliko je bitan predstojeći evroligaški meč protiv Efesa, pa je nemoguće ne upitati se iz kog razloga duel tenisera Srbije sa Kazahstanom nije mogao da bude održan van Beograda ako je 'Arena' već optala kao opcija.

Uostalom, FED kup reprezentacija Srbije je nedavno igrala u Kraljevu, ali ne mora da bude opet Kraljevo. Sama pojava jednog od najboljih sportista na svetu u ovom trenutku, Novaka Đokovića, inače velikog Zvezdaša, izazvala bi ogromnu pažnju i na Vrškoj Čuki, kamo li u većih gradovima. Šta je falilo novodaskom 'Spensu', niškom 'Čairu', pa i vršačkom 'Milenijumu' u koji je Zvezda 'proterana'.

No, da se vratimo na ambijent 'Pionira'. Tamo, gde je nemoguće čuti jedan jedini ton tokom intoniranja Evrolige, sada će biti 'tenisko mrtvilo' na tribinama jer tako nalažu pravila 'belog sporta'. A to, jednostavno, nije 'Pionir'.

delije

'Pionir' nije ni plemstvo, ni snobizam, koji su bit i nuspojave tenisa, ne samo kao spota, već i kao društvenog fenomena. Onaj palilulski soc-realizam, plastične klimave stolice, old-skul semafor, kao i istorija i duh ove hale jednostavno nije baš adekvatno mesto za tenisku predstavu, posebno ne u situaciji kada u isto vreme postoji nešto preče. Preče, ne nužno kao bitnije, jer je merenje važnosti u ovom slučaju ipak realtivno, nego kao logičnije iz razloga što košarkaši Zvezde u toj hali redovno treniraju, što im je to druga kuća i domaći teren u pravom smislu te reči, dok će srpski teniseri to raditi možda dan ili dva pred odmeravanje snaga sa nedoraslim rivalom.

'Pionir' uključen na 'MUTE' u petak uveče neće ličiti na sebe, biće nešto što nije, jer će u vreme kada bi trebalo da 'grmi' biti sablasno prazan i čuće se samo zveket udaraca reketa o loptice sa treninga poluanonimnih Kazaha.

Pošto u Srbiji, ovakvoj kakva jeste, ama baš sve ima tendenciju da teži grotesci, ne bi bilo iznenađenje da se ispred hale 'Aleksandar Nikolić' umesto semenki suncokreta i bundeve u fišecima budu prodavale na brzinu odmrznute jagode sa šlagom.

Nole, Vića, Duci i Ziki će da razbiju Kazahstan kao dulek, razbili bi ga na bilo kom mestu u Srbiji i na planeti, dok su šanse košarkaša Crvene zvezde da pobede favorizovani Efes u Vršcu osetno manje nego u svom 'Pioniru'.  

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari