Šta se desilo sa Nikolom Kalinićem?

 • Autor: Boban Filipović

 • 21. septembar 2015.

 • 18:09

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Iako je "eksplodirao" na prošlogodišnjem Mundobsketu i bio najkonstatniji igrač Crvene zvezde prošle sezone, igra našeg krilnog košarkaša na upravo završenom Evrobasketu bile su ispod očekivanja.

Šta se desilo sa Nikolom Kalinićem?
Foto: fiba.com
Prvo što nam "bode" oči kada je Kalinićev učinak na Evropskom šampionatu u pitanju je to što je imao najbolji procanat šuta za tri poena od svih naših reprezentativaca, a najgori sa linije slobodnih bacanja.

Kalina je pogodio 6 trojki iz 11 pokušaja (54.5%), dok je katastrofalno šutirao penale - 6/18 (33.3%).

Zanimljivo, uprkos odličnom procentu šuta van linije 6.75, Nikola Kalinić nije šutnuo ni jednu jedinu trojku u Lilu! Taj podatak zvuči totalno neverovatno ako uzmemo u obzir činejnicu da su naši košarkaši na poslednje četiri utakmice uputili čak 107 pokušaja za tri ponena, od kojih je samo 30 bilo precizno!

Svih šest trojki Kalinić je pogodio u 'Mercedes Benz Areni' u Berlinu na utakmicama grupne faze protiv Islanda i Turske, interesantno, na obe te utakmice imao je stoprocentan učinak van linije 6.75 (oba puta 3/3).

Nego, kako objasniti Kalinićevo katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja?

On nije vrsan šuter i nije realno od njega očekivati da pogađa penale kao Teodisić, ali što je mnogo mnogo je i za ovakvo stanje stvari nema opravdanja. Uostalom, bacanja su manje-više rutina, nije tu toliko do 'meke', 'tvrde' ili 'stegnute' ruke koliko do koncentracije. Valjda podsetiti da je prošle godine u polufinalu Mundobasketa protiv Francuske Kalinić u veoma bitnim momentima bio 'hladan kao špricer' sa linije penala u finišu i da su ti poeni možda bili i presudni.

Generalno posmatrano, Kalina je u igri na ovom Evrobasketu ispoljavao dosta nervoze (tehničke greške posle koškanja sa Galinarijem na poslednejm meču grupne faze i kao i nakon negodovanja zbog toga što su mu arbirti svirali faul u jednom duelu sa Mačijulisom u polufinalu su najreprezentativniji primeri).

Često je nepotrebno gestikulirao ka sudijama, a setimo se da mu se selektor Đorđević upravo na tome zamerio tokom prethodne sezone u dresu Zvezde.

Opšti je utisak da je Nikola Kalinić bio u "kontraritmu" kao i Bogdan Bogdanović, o čemu smo detaljno pisali OVDE.

France Basketball Europeans

Ipak, za razliku od Bogdana koji je u Feneru prošle sezone imao dosta drugačiju ulogu od one u Partizanu i koji je uoči šampionata kuburio sa povredom leđa, Kalinić je u dresu Crvene zvezde imao svoju najbolju sezonu u dosadašnjoj karijeri, koja mu je uostalom i donela milionski ugovor u Fenerbahče.

Međutim, valja pomenuti da upravo zbog toga on više nije mogao da bude 'X faktor' u igri našeg tima kao što je to bio slučaj na prošlogodišnejm Svetskom prvenstvu jer je kao igrač kragujevačkog Radničkog lane bio prilično anoniman u evropskim košarkaškim krugovima.

Konačno, podatak da je na Evrobasketu 2015 igrao tek nešto više od 16 minuta po utamici iako je turnir počeo kao član startne petorke. To dovoljno govori o pomenutom kontraritmu. Inače, na poslednje dve utakmice, koje su bile i najvažnije (protiv Litvanije i Francuske) na parketu prveo po samo sedam minuta.

Nadajmo se da će se situacija i kod njega i kod Bogdanovića, ali i kod mnogih drugih naših reprezentativaca popraviti na kvalifikacionom turniru za Olimpisjke igre naredne godine i da ćemo 'Orlove' gledati u Riju.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari