Šta posle poraza od Nemaca, koliko je sada težak put do Svetskog prvenstva?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 02.07.2018.
22:23
Izvor: Sportske.net

Završetak takmičenja u prvoj fazi kvalifikacija, označio je i formiranje novih grupa za drugu fazu, ali u koju se prenose bodovi iz dosadašnjeg takmičenja.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Nadali smo se ubedljivoj pobedi nad Nemcima večeras, kako bi Srbija sa prvog mesta u Grupi G otišla u drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali umesto toga, naš nacionalni tim je upao u neočekivane probleme.

Ne samo da nismo Nemce uspeli da dobijemo sa više od pet poena razlike, iako smo imali ''plus šest'' na ulasku u finiš meča (81:75), dozvolili smo rivalu da do kraja napravi seriju 13:0 i da nas još jednom dobije u aktuelnim kvalifikacijama.

Naravno, narednih dana uslediće analiza ovog poraza, ali nas sada najviše zanima kako izgleda nastavak puta ka Kini, gde će se 2019. održati Svetsko prvenstvo.

U drugu fazu kvalifikacija plasiraće se ukupno 24 reprezentacije, po tri prvoplasirane iz svake od osam grupa.

Sistem takmičenja je takav da sada po tri prvoplasirane iz grupa A i B formiraju novu Grupu I, iz C i D formira se Grupa J, iz E i F formira se Grupa K, a iz G i H formira se Grupa L.

Ovo poslednje odnosi se na našu reprezentaciju.

Dakle, iz Grupe G u novu Grupu L idu Nemačka (6-0), Srbija (4-2) i Gruzija (2-4), a iz Grupe H to će biti Grčka (6-0), Izrael (3-3) i Estonija (2-4).

Kvalifikacije će se nastaviti več 13. septembra, a do kraja su predviđena još dva ''prozora'', i to u novembru, kao i u februaru 2019, kada ćemo saznati kojih 12 evropskih selekcija ide na Svetsko prvenstvo.

Naši rivali će, po dvokružnom sistemu, do kraja biti Grčka, Estonija i Izrael. Tri prvoplasirane iz svake od novoformiranih grupa obezbediće plasman na Svetsko prvenstvo.

Dakle, Nemci i Grci nam sada na tabeli značajno beže, trenutno su najbliži plasmanu, a ozbiljna pretnja za treće mesto biće nimalo naivna selekcija Izraela.

Naravno, sve bi izgledalo mnogo lakše kada bi selektor Đorđević mogao da računa na najbolje igrače. Slične probleme, doduše, imaju i ostali, videćemo ko će na najbolji način uspeti da ih prevaziđe do kraja kvalifikacija.

Tabela Grupe L

Nemačka 6-0 --- 12 bodova
Grčka 6-0 ------- 12 bodova
Srbija 4-2 ------- 10 bodova
Izrael 3-3 -------    9 bodova
Gruzija 2-4 -----    8 bodova
Estonija 2-4 ----    8 bodova

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Silent
Tuesday, 03.07.2018
05:36

Dok je Djordjevic selektor nama se crno pise

avatar
RIP-chechk
Tuesday, 03.07.2018
01:17

NIje strasno, beze Grci i Nemci, ali polako pa Izrael, Estonija ne sme da se dovede u pitanje. Jos koliko sam cuo za jesen cemo imati bolji sastav. Makar Evroligasi da dodju bilo bi super.

avatar
magister
Tuesday, 03.07.2018
00:38

Mi smo i bićemo - jači od Izraela, realno ćemo dobiti sve kod kuće i Estonce na strani, a Izrael će realno izgubiti bar jednu od Nemaca, ako ne i obe. Plasiraćemo se. Sale je - bog košarke i oni koji komentarišu o njemu negativno, ne zaslužuju ni komentar. Sramota je šta se dešava u košarkaškoj organizaciji. Kao da pokušavaju da zbog nečega kazne one koji imaju košarkaše u NBA i evroligaškim klubovima, znači - najbolje. Šta je ideja. Da se svetsko prvenstvo vrati na amatersku košarku i postane trećerazredno takmičenje?

avatar
djan_franko
Monday, 02.07.2018
22:34

Sreder moze za nemacku da igra, Bogdanovic i Saric nemaju ,,obaveze,, u nba... Samo se nadam da cemo proci

avatar
Paris Saint Germain
Monday, 02.07.2018
22:30

Jasno je da djordjevic mora da dobije otkaz. Nisu uzalud bili oni otkazi u klubovima koje je dobijao. Covek nema pojma i vodi nas u propast.