Šta je preče - 'Bratstvo' ili Zvezda?

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 23. mart 2017.

 • 17:32

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Jedan od jačih utisaka nakon jučerašnjeg duela Crvene zvezde mt:s i Olimpijakosa jeste i "šizma" među navijačima domaćeg kluba za koju postoji valjan razlog.

Šta je preče - 'Bratstvo' ili Zvezda?
Foto: Sportske.net/Nikola Krstić
Možda i nije pravi trenutak da se pravi osvrt na jedno od pitanja koje je jako važno na navijačkoj sceni u Srbiji, ali je jučerašnja utakmica u "KombankAreni" isuviše dobro pokazala da one najvatrenije pristalice naših najvećih klubova ponekad ne sagledavaju stvari kako bi trebalo.

Svima je poznato da najvatrenije pristalice Crvene zvezde (a isto važi i za Partizan) u Evropi neguju "bratske odnose" sa navijačima pojedinih klubova. U slučaju crveno-belih to su Olimpijakos i Spartak, pre svih, kod crno-belih PAOK i moskovski CSKA.

Na prvi pogled ništa o čemu bi trebalo polemisati. Naprotiv, to što su pristalice dva tima prijateljski (bratski) nastrojene jedne prema drugima zaslužuje pohvalu. Zajedničke akcije, odlasci na utakmice i druženja nakon istih predstavljaju nešto što nikome ne bi trebalo da smeta.

Sjajno je i ono što ćemo, sasvim izvesno, videti u subotu na prijateljskoj utakmici između fudbalskih klubova Crvena zvezda - Spartak. To što će "Delije" ugostiti "Fratriju" i što će zajedno bodriti svoje timove u prijateljskom nadmetanju ne treba nikome da smeta.

Problem nastaje na mečevima kao što je bio jučerašnji, kada se u takmičarski izuzetno važnom meču za oba kluba napravi karnevalska atmosfera u kojoj se teži bodrenju obe ekipe!?

Upravo je to razlog što je na jučerašnjem košarkaškom duelu Crvene zvezde i Olimpijakosa došlo do velikog neslaganja među navijačima koji su došli u "KombankArenu".

Delije
Epa/Koča Sulejmanović

Najvatrenije pristalice Crvene zvezde i Olimpijakosa imale su svoj standardni repertoar za ovakve prilike, dok je ostatak pristalica domaćeg kluba imalo zamerku na takvu vrstu podrške.

Tokom drugog poluvremena meča u "KombankAreni" mogli su se čuti disonantni tonovi, a sve zbog želje dobrog dela publike da podrži ekipu i omete rivala, odnosno namere onog vatrenijeg dela navijača da ispoštuje "braću".

Ukoliko pitate stručni štab i igrače, sigurno je da vam oni neće dati negativan komentar na ovu pojavu, ali budite uvereni da je ovo pitanje i te kako važno i za njih.

U momentu kada se Crvena zvezda mt:s bori za plasman u plej-of, a suparnički tabor za što bolji plasman na tabeli, priče o "bratstvu" treba staviti po strani i fokusirati se na podršku sopstvenoj ekipi!

Olimpijakos može da bude ispoštovan na stotinu različitih načina, ali nikako atmosferom koja će tom klubu omogućiti da se na terenu oseća prijatnije, to treba svima da bude jasno.

Zamislite da se Crvena zvezda i Spartak narednog leta ukrste u borbi za plasman u Ligu šampiona? Da li je na tako važnim mečevima prioritet poštovanja nekih navijačih kodeksa ili bespoštedno bodrenje sopstvene ekipe?

Nije sinoćna pojava nešto što smo prvi put videli, dešavalo se to nedavno i kada je Partizan odmeravao snage sa PAOK-om u FIBA Ligi šampiona ali i mnogo puta pre toga.

Poenta čitave priče jeste da prijateljski mečevi i druženja pre takmičarskih duela među navijačima treba da posluže za propagiranje "bratskih odnosa". Kada dođe red na borbu koja je od ključne važnosti za oba kluba, perspektiva bi trebalo da bude nešto drugačija.

Da se razumemo, pojava o kojoj smo pričali nije nešto što ima ključan značaj za dešavanja na terenu, ali nema sumnje da bi se igrači Zvezde mnogo bolje osećali da su imali atmosferu kao na nekim drugim mečevima. Kako bi u takvim okolnostima bilo igračima Olimpijakosa, to mogu da posvedoče košarkaši CSKA, Real Madrida, Panatinaikosa, Fenerbahčea i svih ostalih velikana koji su oboreni na pleća u Beogradu.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari